Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мъртвото вълнение в морето и как човек може да се спаси от него

| обновено на 07.07.22 в 09:49
Снимка: БГНЕС

Месеците юли и август са най-опасни в морето, защото по това време на година се образува т.нар. мъртво вълнение, каза за Радио Варна Велислав Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване във Варна. Опасността идва най-вече от това, че мъртвото вълнение е невидимо с просто око, защото няма гребен на вълната и индикация, че нещо заплашва безопасността на човек.

По думите на водния спасител мъртвото вълнение е вода, която идва с прииждащи вълни, не може да се оттегли по едно също време през същото място през което е дошла и започва да търси място. Когато намери такова се образува течение с посока обратна на идването на вълните, което е невидимо с просто око. Много хора изпадат в паника, когато попаднат в такова вълнение, особено ако не знаят да плуват. Най-често те не знаят накъде да тръгнат и се опитват да се върнат в същата посока към брега, а това е най-голямата грешка, дори и за опитен плувец, обясни Велислав Цеков. Правилното действие в този случай е да се плува успоредно на брега, до момента в който силата на мъртвото течение отслабне и когато престане т.нар. „дърпане“ на водата навътре, да се излезе на брега.

Трудно се определя колко най-близо до брега има мъртво вълнение, защото то може да е и от самия бряг навътре във водата, каза още Цеков. Морето е непредвидимо и едно и също място всеки ден може да е различно, допълва спасителят.

За разлика от други водни басейни, нашето море е много по-различно и опасностите са по-големи. Затова през юли и август, когато най-много хора излизат в отпуск и плажовете са препълнени, трябва да се влиза в морето с повишено внимание и всички да се съобразяват с флаговата сигнализация поставена от водните спасители.ВИЖТЕ ОЩЕ

17-метров арт проект с добавена реалност краси входа на Морска гара - Варна

Емблематичните за най-горещия сезон елементи са вплетени в композицията на нов и вълнуващ арт проект Art of Air, който вече е напълно завършен и може да бъде видян на входа на Морска гара във Варна. Автор на изображението, което оживява в телефоните ни чрез добавена реалност, е Ели Жотева – мултидисциплинарен артист, българка, която живее и..

публикувано на 08.08.22 в 15:22

Кателина, която очаква да стане кака

Много хора мечтаят за деца и за много пътят не е лесен. Но мечтите се сбъдват. Доказателство са всички бебета, родени с помощта на отлични специалисти по репродуктивна медицина: лекари и ембриолози. 41 семейства с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати финансово от Община Варна. 11 от двойките ще получат по 3 500 лв. за процедури с..

публикувано на 08.08.22 в 13:23

ВСУ „Черноризец Храбър“ разширява профила на магистърска програма със социално предприемачество

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ разширява профила на магистърската програма „Предприемачество“ като поставя акцент върху социалното предприемачество, чрез което компаниите, организациите и отделните личности могат да създават, финансират и внедряват решения за социални, културни и екологични проблеми. Обучението в програмата цели..

публикувано на 08.08.22 в 09:54
Място за тестване за достъп в центъра на Амстердам, Нидерландия, 4 февруари 2022 г.

10% повече BG студенти в чужбина след двете пандемични години

Дестинация №1 е Нидерландия Най-желаните специалности са право, туризъм и компютърни науки 10% ръст на студентите, които ще заминат да следват в чужбина, отчитат фирмите посредници за обучение зад граница. Като цяло интересът към чуждото висше образование се е увеличил с 22 на сто, показва броят на консултациите през 2022 г. Миналата..

публикувано на 07.08.22 в 13:09

Железничарите отбелязват професионалния си празник

Денят на железничаря по традиция се чества всяка година през първия неделен ден на месец август. Неговото отбелязване датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалният празник на железничарите в България, е свързан с историческия факт, че в началото на август..

публикувано на 07.08.22 в 08:55

Котка на име Бандит спаси собственика си от бандити

В американския град Тупело в щата Мисисипи котка на име Бандит спаси мъж от крадци, които се опитваха да влязат в къщата му, съобщиха местни медии. „Всеки е чувал за кучета пазачи“, казва собственикът Еверит на 68 години. „А това е котка пазач.“ В нощта на..

публикувано на 06.08.22 в 14:16

Информационна кампания за кърменето днес и утре във Варна

Информационна кампания по повод Световната седмица на кърменето ще се проведе във Варна на 6 и 7 август. Събитието се организира от Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и е насочено към бременни, кърмачки и към всички заинтересовани лица. Желаещите да получат полезна информация за естественото хранене..

публикувано на 06.08.22 в 13:12