Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовете в прогимназията стават по 40 минути

Снимка: БГНЕС

В V, VI и VII клас звънецът вече ще бие след 40 вместо след 45 минути във всички училища, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове. Промяната се прави чрез изменения в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха публикувани за обществено обсъждане днес – за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година, съобщават от МОН.

Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове.

Ето защо Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас - отново с половин час седмично.

Увеличаването на броя часове по трите предмета е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование и с изискванията на МЗ, които допускат обща седмична натовареност от 32 учебни часа.

Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите.

В същото време данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас.

Както показват резултатите от националните външни оценявания в IV, VII и X клас и от държавните зрелостни изпити, това е един от факторите, които се отразяват негативно върху подготовката на учениците.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин заради пожар в складове за фойерверки

Пожар е избухнал в складове на фирма за фойерверки  и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара. Последвали са взривове, съобщава БНР.  Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в някои от селата в..

публикувано на 25.07.24 в 21:49

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35