Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две години цифровият двойник на Варненския залив ще е факт

Снимка: Румен Сарандев

Фокусът на работата по проекта „Илиада“ (ILIAD), по който учени от Техническия университет във Варна работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан, в първите шест месеца беше планиране и обсъждане на технологичните прототипи, съобщи за Радио Варна ръководителят му проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ.

Варненският екип разработва концепцията за създаване на цифров двойник на Варненския залив, плавателните канали към езерото и пристанище Варна. 

По проекта "Илиада" се работи от февруари 2022 г. Той обхваща пет морета и Северния Атлантик. В рамките на целия проект ще бъдат разработени общо 12 подобни двойника, които да запълнят празнотите в масивите от данни, касаещи корабоплаването и морето по начин, който позволява да се правят прогнози. Всички те ще бъдат обхванати в една световна мрежа.

Най-важният от прототипите е този, който ще служи на трафик диспечерите в Рейдовата кула във Варна, посочи Ганчев. Основното при него е да може да се прави автоматично оценяване на риска и така да се подпомогне корабоплаването при неблагоприятни метеорологични условия. За целта ще се разчита освен на математически модели, но и на система от повече от 20 метео станции по морето. Седем от тях са района на залива, езерото и двата плавателни канала. 

Вторият протитип е свързан с прилагането на виртуална реалност, също в подкрепа на корабоплаването, но с акцент пилотската дейност в пристанището.



И двата прототипа ще са готови в следващите две години, каза Ганчев. Интерес към разработката вече има от страна на пристанищната адмистрация в Крит, както и от научни екипи от Естония и Германия, които разработват сходна затворена научнасистема, в която ще изучават действието на подводни роботи и др. 

Последната трета част от работата на екипа от ТУ е свързана с мобилно приложение, насочено към гражданите. То ще дава информация за цялостното състояние на водната среда - наличието на боклуци, струпвания на медузи, промяна във времето и др., и ще бъде факт до края на годината. 

Създаването на цифров двойник на Световния океан е част от по-голяма инициатива на ЕС, насочена към създаване на цифров двойник на Земята, каза Ганчев. По думите му супермоделът на планетата трябва да бъде факт през 2050 година, а като прототипът му би следвало да е готов до 2030 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04