Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предлагат да се забрани достъпът до детските площадки вечер

До края на този месец варненци могат да отправят предложения и становища за новата наредба за обществения ред в града. Тя беше публикувана в началото на юли на сайта на общината.

Едно от предложенията на граждани е да се забрани достъпът до детските площадки в града от 22.00 часа вечерта до 8.00 часа сутринта. Причина за тази инициатива е факта, че в късните часове площадките се посещават от лица в нетрезво състоние, които замърсяват съоръженията, повреждат ги или слушат силно музика.

"Възможно е да бъдат записани допълнителни текстове в наредбата, с които да се забрани достъпът на лица до площадките в определени часове от денонощието", каза за Радио Варна заместник-кметът по обществения ред Тодор Иванов.

Според него няма смисъл от заключване на площадките, тъй като те са с ниски огради и всеки може да прескочи.

"Няма как да осигурим жива охрана на всички площадки, но на проблемните места е възможно да монтираме видеонаблюдение. Може да се запишат и определени часове, в които да се забранява посещението на детските площадки", поясни Тодор Иванов. Спазването на тези часове ще се контролира от полицейските органи и администрацията, допълни още заместник-кмета.

"На всички площадки има поставени табели, че са за лица до 12-годишна възраст. Никой обаче не спазва това. Освен тийнейджъри, съоръженията се посещават и от клошари. Дори и майките на децата не се стараят да пазят чисто", коментира още замесник-кмета.

В момента във Варна има над 250 детски площадки, но една част от тях са в окаяно състояние заради замърсяване или вандализъм.

Проблем по думите на заместник-кмета са и вандалските прояви в града. Законът предвижда санкции за вандалите или техните родители, но за целта трябва да бъдат заловени на място.

Чуйте разговора на Даниела Стойнова с Тодор Иванов:


По публикацията работи: Иван Барбов
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази вечер спират водата в района на ЖП гарата във Варна

Заради авария от 22 ч. на 11 август (четвъртък), до 7 ч. на 12 август (петък), без вода ще бъде карето между улиците "Ал. Дякович", "Русе", "Преслав", "Девня", районът на ЖП гара и над нея, както и част от Морска гара, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 11.08.22 в 17:21

"Булгаргаз" предлага с близо 50% по-скъп газ през октомври

 44% увеличение на цената на природния газ през октомври е поискала държавната компания "Булгаргаз". Прогнозната цена на природния газ за м. октомври 2022 г. е 269,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 137.69 EUR/MWh , изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от Булгаргаз. В момента цената на природния газ, приета от КЕВР е 186.87 лева..

обновено на 11.08.22 в 17:15

Експерти: Свлачището край Албена все още е активно и опасно

Свлачището, под което бяха затрупани двама души край Албена, все още е активно. Това показа огледът на специалисти от "Геозащита", които днес обследваха района. Измервателните уреди на експертната комисия са показали високи нива на подпочвените води, каза заместник кметът на Балчик и председател на кризисния щаб Димитрин Димитров, предаде БНТ...

публикувано на 11.08.22 в 15:54

Варненци недоволстват от амортизирани автобуси

Варненка, слушателка на Радио Варна, ни потърси, за да сигнализира за проблем с градския транспорт, обслужващ линиите 31 и 31 А , извозващи пътници от и до варненския квартал „Виница“. Невия Попова е разочарована от лошото и амортизирано състояние на автобусите , които се движат по въпросните линии. Освен това, тя сподели, че почти никой..

публикувано на 11.08.22 в 15:24

Започват проверки срещу продажбата на райски газ на деца

Започват масови проверки от Регионалните здравни инспекции срещу продажбата на райски газ на деца. Проверките са по разпореждане на здравния министър д-р Асен Меджидиев. Здравните власти засилват контрола.  Забранява се продажбата му, включително онлайн, на ученици под 18 г. "Весели балони"  не трябва да се продават около детски градини, училища,..

публикувано на 11.08.22 в 14:43

Затвориха участък от пътя Варна - Бургас заради ПТП

Затвориха участъка от пътя Варна- Бургас между селата Старо Оряхово и Рудник заради възникнало ПТП в района.  Въведена е временна организация на движението по обходни маршрути. В посока Варна- Бургас водачите могат да минат през с. Старо Оряхово - град Долни чифлик- с.Пчелник - Солник и път I 9. За идващите от Бургас към Варна, свободния за движение към..

публикувано на 11.08.22 в 13:07

АПИ с нов шеф

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде БГНЕС. Иво Иванов е завършил „Международни отношения“ в Нов български университет и е специализирал в Оксфорд. Магистър инженер е по „Транспортен мениджмънт и логистика“, Висше..

публикувано на 11.08.22 в 12:54