Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи се включват в контрола по нерегламентираното изхвърляне на отпадъци

Засилва се контролът по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците от страна на граждани и на собственици и наематели на търговски обекти, съобщи на пресконференция днес Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна. Проверките ще бъдат не само на територията на града, но и в курортните комплекси. В екипите се включват представители на Общинска полиция, ще се търси и съдействие от Областната дирекция на МВР - Варна. При констатирани нарушения ще се съставят актове по Закона за управление на отпадъците от инспекторите от екологичен контрол от администрацията и районните кметства, като санкциите за физическо лице са в размер от 300 до 800 лв., а за юридическо лице от 1400 до 6000 лв.

Подробности чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна:

В летните месеци са констатирани пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“, където има най-голямо увеличение на населението, посочи Тодор Колев, директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. По негови данни от началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота – ЗМБГ. 

Сериозна причина за замърсяването около новите контейнери обаче имат и гражданите, които изхвърлят отпадъците си около тях, дори когато са празни. Констатирано е, че съдовете за смет умишлено се повреждат - чупят се и се крадат противотежестите и амортисьорите, които автоматично затварят капака. Изваждането на отпадъци от контейнера от различни лица също води до разпиляване на боклук и евентуално разнасяне на зарази. Замърсяване е констатирано и от страна на търговските обясни, обясни зам.-кметът. 

В момента се обсъжда новата Наредба за обществения ред в града.  Публикувани са всички предложения на институции, неправителствени организации и граждани, които ще бъдат разгледани, посочи зам.-кметът Тодор Иванов. По думите му най-активни са неправителствените организации за защита на животните. Граждани и домоуправители са внесли предложения за налагане на санкции заради шум в етажната собственост, за ограничаване на достъпа до детски площадки от 22 ч. до 6 ч.,  за реда и условията за отглеждане на безстопанствени и домашни животни, за по-драстични глоби при неспазване на чистотата при строително-ремонтни дейности и други.

Наредбата ще бъде разгледана от комисиите в ОбС - Варна, чиито заседания са отворени за гражданите. Проектодокументът е публикуван на адрес: https://varnacouncil.bg/proekti-na-normativni-aktove-mandat-2019-2023/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Състезание по приложно колоездене за деца се провежда във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе  днес на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации. Основна идея на..

публикувано на 29.06.24 в 09:44

Слънце и бриз

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Варна около 30°. Вълнение на морето 3 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 29.06.24 в 07:52

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26