Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите подготвят протести заради нерегламентирания внос на украинско зърно

Снимка: agri.bg

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец.

„Вносът на зърно от Украйна е безмитен, което означава че едно ниско по себестойност производство влиза в ЕС. Друг проблем е липсата на фитосанитарен контрол от страна на държавата ни“, коментира за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова на нито една от границите не се извършва подобен контрол.

„Българският земеделец е притеснен от това какво качество влиза в страната ни. Начинът, по който е произведено това зърно също е притеснителен, защото там се оперира с препарати, които не са разрешени в ЕС. Това означава, че ние и децата ни ще консумираме стока, която е произведена по нереглементирани правила“, поясни Жекова.

Тя допълни, че има риск трупаното зърно с неясен произход в българските складове да излезе от преработвателните ни предприятия като българска продукция.

„Не искаме да стават скандали със стока, която е с неясен произход, а на етикета да пише „Произведено в България“. Още от май слънчогледът влиза директно в преработвателните предприятия в България. В складовете има и пшеница и царевица, но никой не знае какво е фитосанитарното им състояние и къде ще бъдат транспортирани“, каза още Радостина Жекова.

Тя даде за пример Полша и Румъния, които отдавна са решили въпросите с вноса на украинското зърно.

„В Полша за да се внесе стока от Украйна се плаща депозит на държавата, който се връща веднага щом стоката напусне полската територия. В Румъния внесеното зърно се ескортира от момента на влизане в страната до износът му за трети страни“, коментира Радостина Жекова. Тя припомни, че и България и Румъния нямат нужда от вносна земеделска стока, защото произвеждат достатъчно.

Зърнопроизводителите са запознали земеделското министерство с проблемите в сектора още през май.

Последвало е обещание за проверка, но близо три месеца по-късно резултат няма.

Следващата стъпка, която ще предприемат зърнопроизводителите са протестни действия.

„Ще уведомим и Вишеградската четворка за тези проблеми“, каза още председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От бранша се надяват на бързи действия и от страна на служебното правителство.

Радостина Жекова коментира и първите Дни на полето, които се проведоха в края на юли в района на село Поручик Гешаново.

„Участваха 56 компании от бранша. Получи се разкошен празник. Дойдоха много млади хора и деца, на които показахме какво е пшеницата, как се прави брашни и как се меси хляб. Показахме им и някои стари български рецепти. Всички бяха много доволни“, поясни председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Радостина Жекова, засушаването в Добруджа тази година ще повлияе негативно на добивите на слънчоглед и пшеница.

„Тръгнахме с едни кошници, а се върнахме със съвсем различни. Когато приключи жътвата, добивите от пшеница бяха с около 20% по-малко в сравнение с миналата година“, коментира Жекова.

Друг проблем, с който се сблъскват земеделците в Добруджа е нашествието на ливадна пеперуда, която е нападнала около 30% от посевите от слънчоглед в региона.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Радостина Жекова:ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ ще глоби Община Варна за кризата с отпадъците

На Община Варна ще бъде наложена санкция от 3 до 10 000 лева заради кризата с боклука. Това каза Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ-Варна. Най-големи нарушения в сметопочистването са констатирани в районите "Одесос" и "Приморски".  Поискали сме от община Варна  да ни се предостави информация на какво се дължи това замърсяване в града. Това каза в..

публикувано на 11.08.22 в 08:58

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна.  Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с..

обновено на 10.08.22 в 20:25

Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE): "Моите ментори винаги са били James Hetfield и Kirk Hammett"

Интервю с Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE) BULLET FOR MY VALENTINE са банда от Уелс, която се събира през 1998 година. Групата става част от метъл сцената на Кардиф, дебютът й „The Poison” е позлатен. BULLET FOR MY VALENTINE имат няколко награди на „Kerrang!” и „Metal Hammer”, а през 2021 издадоха и седмия си албум, едноименен, който само..

публикувано на 10.08.22 в 20:17

Орхан Мехмедов (MCC "Братя във Вятъра"): "Добро винаги трябва да се прави"

Четири дни, по четири групи на ден. За втори път в средата на август. Така изглежда второто издание на рок фестивала „Varna Rock Adventure”. И този път организаторите са рокерите от най-стария мотоклуб в България „Братя във вятъра”. И този път домакин е паркът в квартал "Аспарухово". Първото издание на фестивала беше обвързано с 30-годишнината на "Братя..

обновено на 09.08.22 в 12:20

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09