Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Подписка за нова автобусна линия във варненски квартал

Снимка: Радио Варна

Нова автобусна линия искат жители на варненския квартал „Виница“, които са сформирали и инициативен комитет. Те са дали предложението си и в Община Варна преди около две седмици, но все още нямат отговор от местната администрация. Организирали са и онлайн подписка, в която до момента има близо 700 участници.

Около 30 хиляди са жителите на „Виница“. Обслужват се от една редовна линия на градския транспорт – 31, която стига до жп гарата и оттам хората търсят друг автобус или тролей с който да стигнат до желаната точка. От години в квартала има инициатива за създаването на нова автобусна линия, която да ги свързва директно с големите болници, автогарата и други важни обекти във Варна. Предлагат и подробен маршрут за желаната линия -  спирка „Лотос“ да продължава към булевард Христо Смирненски и там да обслужва спирките Сотира, Терапията, военна болница и чак до ВиК и след това да си продължава по Янко Михайлов, Лятно кино „Тракия“, Трансформатора, след което да завива наляво по бул. Васил Левски и да обслужва на Владислав Варненчик спирките от Автогарата до Елпром.

Друго желание на участващите в подписката е тази линия да се обслужва поне на 20 минути, а в час пик - дори и на 10-15. От инициативния комитет са пуснали и анкета в социалните мрежи по кой булевард да минава самата линия – по „Христо Смирненски“ или „Левски“. Според Инициативния комитет линията няма да бъде губеща за общинския превозвач и за нея ще има пътници.

Новият изпълнителен директор на Градския транспорт Николай Антонов каза за Радио Варна, че е запознат с проблема и поддържа връзка с  общината:

"За да се промени нещо или за да се пусне нова линия, която да отива до Добрева чешма, е нужно да мине през транспортна комисия и оттам да влезе в Общинския съвет. Да се гласува и съответно да влезе в транспортна схема на Варна и ще има. Но се мисли по въпроса, няма да оставим нашите съграждани без автобуси."

Антонов беше категоричен, че въпросът ще бъде решен в близко бъдеще.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази вечер спират водата в района на ЖП гарата във Варна

Заради авария от 22 ч. на 11 август (четвъртък), до 7 ч. на 12 август (петък), без вода ще бъде карето между улиците "Ал. Дякович", "Русе", "Преслав", "Девня", районът на ЖП гара и над нея, както и част от Морска гара, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 11.08.22 в 17:21

"Булгаргаз" предлага с близо 50% по-скъп газ през октомври

 44% увеличение на цената на природния газ през октомври е поискала държавната компания "Булгаргаз". Прогнозната цена на природния газ за м. октомври 2022 г. е 269,29 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 137.69 EUR/MWh , изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от Булгаргаз. В момента цената на природния газ, приета от КЕВР е 186.87 лева..

обновено на 11.08.22 в 17:15

Експерти: Свлачището край Албена все още е активно и опасно

Свлачището, под което бяха затрупани двама души край Албена, все още е активно. Това показа огледът на специалисти от "Геозащита", които днес обследваха района. Измервателните уреди на експертната комисия са показали високи нива на подпочвените води, каза заместник кметът на Балчик и председател на кризисния щаб Димитрин Димитров, предаде БНТ...

публикувано на 11.08.22 в 15:54

Варненци недоволстват от амортизирани автобуси

Варненка, слушателка на Радио Варна, ни потърси, за да сигнализира за проблем с градския транспорт, обслужващ линиите 31 и 31 А , извозващи пътници от и до варненския квартал „Виница“. Невия Попова е разочарована от лошото и амортизирано състояние на автобусите , които се движат по въпросните линии. Освен това, тя сподели, че почти никой..

публикувано на 11.08.22 в 15:24

Започват проверки срещу продажбата на райски газ на деца

Започват масови проверки от Регионалните здравни инспекции срещу продажбата на райски газ на деца. Проверките са по разпореждане на здравния министър д-р Асен Меджидиев. Здравните власти засилват контрола.  Забранява се продажбата му, включително онлайн, на ученици под 18 г. "Весели балони"  не трябва да се продават около детски градини, училища,..

публикувано на 11.08.22 в 14:43

Затвориха участък от пътя Варна - Бургас заради ПТП

Затвориха участъка от пътя Варна- Бургас между селата Старо Оряхово и Рудник заради възникнало ПТП в района.  Въведена е временна организация на движението по обходни маршрути. В посока Варна- Бургас водачите могат да минат през с. Старо Оряхово - град Долни чифлик- с.Пчелник - Солник и път I 9. За идващите от Бургас към Варна, свободния за движение към..

публикувано на 11.08.22 в 13:07

АПИ с нов шеф

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде БГНЕС. Иво Иванов е завършил „Международни отношения“ в Нов български университет и е специализирал в Оксфорд. Магистър инженер е по „Транспортен мениджмънт и логистика“, Висше..

публикувано на 11.08.22 в 12:54