Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Женя Райкова, художник: Всяко бижу намира своя човек

7
Женя Райкова
Снимка: Милица Иванова


Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна – там, където изкуството и талантът се преплитат в нестихващия вихър на вдъхновението. Интересът към изкуството ни срещна с художничката Женя Райкова – цветна и усмихната дама, която претворява заобикалящия я свят в маслени картини и бижута от полимерна глина.

За дарбата да твориш и да бъдеш създател Женя разказва с безмерна обич: „Мисля, че рисуването е избрало мен! Аз съм художник по образование, дух и призвание!”.

Магична символика се крие сред причудливите цветове и форми на всяко едно от бижутата й. Всички те са абстрактни, нестандартнии, уникати и различни едно от друго.Най-важното за всеки един автор е да бъде разпознаваем.”, убедена е Женя.

На въпроса откъде черпи вдъхновение и идеи за бижутата, които създава, майсторката на бижута отговори: "Самите бижута са мои авторски идеи. Целият процес минава през главата, през ръцете и до крайния момент, в който стигне до хората. Когато го имаш в главата си като въображение, то се излива в най-различни форми. Вдъхновението избликва само. Вдъхновяват ме много хората, преживяванията им, непреплуваемото море на художествената литература и музиката."

„Всяко едно от бижутата намира своя човек.”, сподели още художничката.

По публикацията работи: Милица Иванова - стажант-репортер

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преобразяване на един кучкарник

Девня ще е в центъра на графити културата от 12-и до 14-и август. Известни български имена, сред които и наричаният „бащата на графитите” Станислав Трифонов – Насимо, се събират на фестивал в кучешкия приют в града. Участниците ще преобразят напълно фасадите на халетата, където се помещават животните. Приютът е първият в България от свободен..

обновено на 11.08.22 в 17:34

Над 30 младежи от Варна ще помагат в благотворителни каузи

Над 30 младежи на възраст от 15 до 29 години във Варна и региона ще започнат свои благотворителни каузи като доброволци в рамките на проекта "Последвай доброто", финансиран от Националната програма за изпълнение на младежки дейности. Целта е насърчаване на доброволчеството, обясниха организаторите от сдружение "Когниция".Ще се набират и желаещи за..

публикувано на 11.08.22 в 14:16

Древно изкуство в модерни дни – рисуване с къна

Да си посланик на миналото, неговите тайнства и обичаи. Да бъдеш връзка между два взаимноразминаващи се свята – сега и преди. Девора Николова разказва за най-древното изкуство за украса по тялото – рисуване с къна (Мехенди), което тя практикува от пет години. Любовта й към йогата още в детска възраст събужда интереса й към рисуването с къна...

публикувано на 11.08.22 в 12:26

Делфинариумът става на 38 години, на празника кръщават официално новороденото тюленче

Варненският делфинариум днес навършва 38 години. Той отваря врати за посетители на 11 август 1984 година. Тогава треньорът на делфините е чужденец, който пристига да обучи българския екип, спомня си Ивелина Жекова. В празничния ден официално ще бъде дадено името на бебето тюленче, което се роди наскоро. Тюленчето ще се казва Лия, то е кръстено на..

обновено на 11.08.22 в 10:50

Проектът "Да спрем тормоза" събра участниците във Варна

Проектът "Да спрем тормоза" е младежки обмен по програма Еразъм+ , който ще завърши в края на август. По него в рамките на седмица в морската столица се срещнаха и обмениха практики 30 младежи от 4 държави. Състоя се среща и с представители на четири варненски неправителствени организации. Повече подробности за това от разговора на репортера ни..

публикувано на 11.08.22 в 09:52

В Световния ден на мързела: Какво ги мързи най-много да правят варненци?

Мързелът – това е идеален начин да си почиваш, преди да си се изморил. Авторът на тази максима е неизвестен. Може би го е домързяло да си напише името. От повече от 100 години датата 10 август се отбелязва като Световен ден на мързела. Психолози обясняват мързела като състояние, в което човек е загубил мотивация и воля вследствие на депресия. А..

публикувано на 10.08.22 в 17:18

Да вплетеш нишките на живота в българска черга

Да вплетеш нишките на живота в българска черга. Това е призванието на Галя Николова и Мими Гатева, които от единадесет години поддържат пламъка на българската традиция жив. Бих описала двете приятелки като гранични хора – стъпили в света на новото и модерното, но отправили замечтано поглед към миналото и митичните обичаи на родината. Двете заедно..

публикувано на 10.08.22 в 11:52