Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

Варненският диджей разказва за кариерата си в Германия, за любовта си към плочите и за мисията да съхрани и популяризира българското музикално наследство

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес.

Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и кандидатства в Музикалното училище след 7-ми клас, където е приет. Непредвидено събитие обаче налага смяна на училището и осуетява плановете му. Няколко години по-късно той все пак се завръща към музиката - този път зад диджейския пулт. През 1996 г. започва да се учи при някои утвърдени варненски диджеи и да ги замества, когато отсъстват. Така диджейството се превръща в начин на живот. DJ Villy постепенно налага името си на варненската клубна сцена и през следващите 15 години е един от водещите диджеи в града.

Но един ден пред него се отваря възможността да продължи да практикува любимото си занимание в Германия.

Заминаването ми за Германия беше спонтанно. Във Варна се срещнах със собственика на един от големите берлински клубове. Преди едно мое парти си поговорихме за клубната сцена в Берлин, за тенденциите в музиката. А след партито дойде при мен и ми каза: "Ако някой ден желаеш да смениш обстановката, си добре дошъл в моя клуб". Първоначално не взех предложението му насериозно. Но когато се прибрах вкъщи, помислих и реших след края на лятото да пробвам. Натоварих колата с четири куфара с плочи, два грамофона, малко дрехи и заминах за Берлин. Започнах да пускам музика всяка събота във въпросния клуб. Казва се 45 Seconds и се намира на последния, девети етаж в една сграда на Постдамерплац, с гледка към центъра на Брелин и Бранденбургската врата. Уникално място!

След края на сезона DJ Villy трябва да реши къде да продължи кариерата си. Любовта му към родния град е голяма, но Берлин предлага неограничени възможности за развитие. И остава. Първите години прекарва в същия клуб, след което с него се свързва агенция за диджеи с предложение да работят заедно. Така започва странстването на DJ Villy из Германия - всеки уикенд в различен град, различен клуб.

Изминавах средно по 2000 км на седмица. В четвъртък тръгвам, в петък и събота - партита, в неделя - обратно в Берлин. Този цикъл продължи 5 години. Бяха страхотни времена!

Кариерата на DJ Villy днес също е толкова интензивна, колкото и тогава. Но успоредно с нея той развива дейности в подкрепа разпространението и популяризирането на грамофонната плоча като звуков носител.

За мен плочите са истинско съкровище. Обожавам ги във всяко отношение! Сигурен съм, че всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка! Затова от две години насам в основните училища в Германия организирам беседи на тема винил. Запознавам децата с целия процес по създаването на една плоча, показвам им разликите между аналоговия и дигиталния звук, демонстрирам как се смесват две песни с диджейския пулт. Интересът е огромен! Освен това създадох YouTube канала Lost In The Music, чиято цел е да популяризира каталога на лейбъла Балкантон по целия свят. Свързах се с читалището в с. Аврен и попитах дали се пази архивът с грамофонни плочи. Оказа се, че се пази и с радост прегърнаха идеята да го дигитализирам, тъй като това е неговият смисъл - да достигне до хората. И така поетапно качвам в интернет богатото българско музикално наследство, дигитализирано с високо качество. Също така създадох и сайта Музикалното наследство, където публикуваме информация за българските изпълнители от миналото в различни жанрове - естрада, народна музика, джаз... За мен е важно тази памет да бъде съхранена за поколенията, защото това е нашето културно богатство!

Целия разговор с DJ Villy в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Богдан Дарев: Александър Еплер ни учи на любов към България

"Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента разказва нейният режисьор Богдан Дарев. Документално-художествената лента проследява живота на композитора, изпълнителя и майстор на оригинални концертни кавали Александър Еплер. Американецът от руски произход има..

публикувано на 02.10.22 в 07:00

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители..

публикувано на 30.09.22 в 10:30
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 30.09.22 в 07:55

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30