Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови характеристики. Целта е той да зрее по-бързо, да е по-траен, да е устойчив на атмосферни промени и различни вредители, да е привлекателен на външен вид и други. Тези неща се правят още от края на XX век в повече от 40 държави по света, а сред най-големите износители на ГМО продукти са САЩ, Бразилия и други държави от Южна и Северна Америка.
Европейският съюз обаче не допуска генно-модифицирана продукция на пазара без тя да бъде обстойно изследвана за рисковете за човешкото здраве и околната среда и да гарантира прозрачност за производителите и фермерите. Това става благодарение на европейски регламент за ГМО.
В опит да "заобиколят" този регламент, големи химически корпорации и компании за семена са разработили нови методи и технологии за генно-модифициране.
"Това е генетично-редактиране на организми, което ние наричаме новите ГМО. Има сериозни опити те да бъдат дереглуриани и част от тях да се изключат от действащите законови изисквания за установяване на тяхната безопасност", поясни екологът Ивайло Попов от Сдружение "За Земята". Той е един от основните "двигатели" в България на Анти ГМО кампанията, която се провежда в над 20 държави. Ивайло Попов и съмишлениците му са организирали и петиция срещу новите ГМО.
Според него, ако се стигне до промяна на законодателството, има опасност ГМО продукти да се появяват в търговските обекти без да можем да ги разпознаем.
"В момента няма как да разберем дали един продукт е ГМО ако това изрично не е опоменато в етикета", каза Попов. И докато при някои продукти можем да прочетем етикета и да направим информиран избор дали да си го купим или не, то при животинските продукти не е така.
"За съжаление, няма как да разберем дали животинските продукти, които си купуваме, са хранени с ГМО. При тях няма изискване за етикетиране", поясни Ивайло Попов. Той допълни, че има сериозно присъствие на генно-модифицирани организми и най-вече на соев протеин във фуражите.
"Полетата в България и Европа са сравнително чисти откъм ГМО продукция. Единствено в Испания се отглежда такава царевица, но в малки количества", поясни Ивайло Попов.
Според експерта, ГМО крие някои рискове за здравето и околната среда.
"Като говорим за рисковете за човешкото здраве, те са в посока на алергични реакции или токсични ефекти. Но, това са ефекти, които са по-лесни за установяване и изследване за разлика от други. Нашите притеснения като екологична организация са свързани с околната среда, защото ГМО засилват използването на индустриална техника. Те се произвеждат за да могат да се пръскат полетата с хербициди. Например, ако някое ГМО си произвежда само инсектицид, то убива както вредителите, така и дивите опрашители", поясни еколога и допълни, че това заплашва екосистемата.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Ивайло Попов:
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..