Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Крият ли рискове за здравето ГМО продуктите?

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови характеристики. Целта е той да зрее по-бързо, да е по-траен, да е устойчив на атмосферни промени и различни вредители, да е привлекателен на външен вид и други. Тези неща се правят още от края на XX век в повече от 40 държави по света, а сред най-големите износители на ГМО продукти са САЩ, Бразилия и други държави от Южна и Северна Америка.

Европейският съюз обаче не допуска генно-модифицирана продукция на пазара без тя да бъде обстойно изследвана за рисковете за човешкото здраве и околната среда и да гарантира прозрачност за производителите и фермерите. Това става благодарение на европейски регламент за ГМО.

В опит да "заобиколят" този регламент, големи химически корпорации и компании за семена са разработили нови методи и технологии за генно-модифициране.

"Това е генетично-редактиране на организми, което ние наричаме новите ГМО. Има сериозни опити те да бъдат дереглуриани и част от тях да се изключат от действащите законови изисквания за установяване на тяхната безопасност", поясни екологът Ивайло Попов от Сдружение "За Земята". Той е един от основните "двигатели" в България на Анти ГМО кампанията, която се провежда в над 20 държави. Ивайло Попов и съмишлениците му са организирали и петиция срещу новите ГМО.

Според него, ако се стигне до промяна на законодателството, има опасност ГМО продукти да се появяват в търговските обекти без да можем да ги разпознаем.

"В момента няма как да разберем дали един продукт е ГМО ако това изрично не е опоменато в етикета", каза Попов. И докато при някои продукти можем да прочетем етикета и да направим информиран избор дали да си го купим или не, то при животинските продукти не е така.

"За съжаление, няма как да разберем дали животинските продукти, които си купуваме, са хранени с ГМО. При тях няма изискване за етикетиране", поясни Ивайло Попов. Той допълни, че има сериозно присъствие на генно-модифицирани организми и най-вече на соев протеин във фуражите.

"Полетата в България и Европа са сравнително чисти откъм ГМО продукция. Единствено в Испания се отглежда такава царевица, но в малки количества", поясни Ивайло Попов.

Според експерта, ГМО крие някои рискове за здравето и околната среда.

"Като говорим за рисковете за човешкото здраве, те са в посока на алергични реакции или токсични ефекти. Но, това са ефекти, които са по-лесни за установяване и изследване за разлика от други. Нашите притеснения като екологична организация са свързани с околната среда, защото ГМО засилват използването на индустриална техника. Те се произвеждат за да могат да се пръскат полетата с хербициди. Например, ако някое ГМО си произвежда само инсектицид, то убива както вредителите, така и дивите опрашители", поясни еколога и допълни, че това заплашва екосистемата.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Ивайло Попов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Богдан Дарев: Александър Еплер ни учи на любов към България

"Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента разказва нейният режисьор Богдан Дарев. Документално-художествената лента проследява живота на композитора, изпълнителя и майстор на оригинални концертни кавали Александър Еплер. Американецът от руски произход има..

публикувано на 02.10.22 в 07:00

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители..

публикувано на 30.09.22 в 10:30
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 30.09.22 в 07:55

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30