Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Опасни кабели на плажа в Кранево

Снимка: Венцислав ЙордановЗа опасни кабели на плажа на „Кранево юг-2” алармират от Община Аксаково. При проверката са констатирани кабели, които захранват машина за сладолед върху територия, изключително държавна собственост.

„Може да възникне авария и човек да бъде убит на плажа”, не скри опасенията си пред Радио Варна инж. Мария Димитрова, директор на дирекция „Устройство на територията” в Община Аксаково. "Нямаме правомощия да спрем електрическото захранване. Предписанието е кабелите да бъдат премахнати до три дни, но все още са там."  Наличието на електрически кабели на плажа потвърди за Радио Варна и нашият слушател Венцислав Йорданов, който работи в близост до обекта.

Проверката на местната администрация е още от края на юни. Тогава са установени натрупани елементи за сглобяване на павилион към съществуващ търговски обект „Кранево бийч”. Обектът е предоставен под наем за срок от пет години.

„След сключване на такъв договор би трябвало да има схема за поставяне на обектите и разрешение на главния архитект, но такива няма. Обектът е незаконно поставен там”, коментира инж. Димитрова.

РДНСК-Варна е издала заповед за премахване на незаконно поставената преместваема постройка на плажа „Кранево юг-2”.

Срокът за изпълнение на заповедта обаче е странен”,  коментира  инж.  Димитрова, тъй като е след края на активния летен сезон - от 2 октомври до 2 ноември. Това е причината постройката все още да не е премахната.

Преди няколко дни наш слушател сигнализира за нарушение на целостта на дюните, след като тежка техника е навлязла на плажа.

Община Аксаково няма провомощията да се намесва по подобни видове дейности. До момента има съставени два акта по Наредбата за обществения ред, единият от тях се обжалва от фирмата наемател на плажа.

Уведомени са всички институции, които имат отношение по проблема. От Община Аксаково искат среща с министъра на туризма, за да се гарантира спокойствието и сигурността на живеещите и почиващите в Кранево.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Машините за вота пристигнаха във Варна

Доставиха машините за гласуване за парламентарните избори на 2 октомври. 541 са секциите, в които ще гласуваме с машина, устройствата, предназначени за областта са 679. Снимки: Румен Сарандев

публикувано на 30.09.22 в 23:00
Снимката е илюстративна.

Геодезист ще прави оглед на общинските имоти, чиято продажба влезе в съда

Геодезист ще прави оглед на 16-те общински имота, чиято продажба бе оспорена в съда.  Административен съд- Варна назначи съдебно-техническа експертиза по делото, съобщават оттам.  Вещото лице трябва да се запознае с документацията и да направи проверка дали за имотите не е било предвидено да бъдат използвани за спортни площадки, зелени площи, училища..

публикувано на 30.09.22 в 17:21

Съдът назначи съдебно-техническа експертиза по делото за продажба на 16 общински имота във Варна

Днес се проведе поредното заседание по №1559 от 2022 г., образувано по две жалби на бившия областен управител на Варна срещу решения на Общински съвет – Варна, на основание на които Община Варна трябва да осъществи продажби на 16 недвижими имоти, частна общинска собственост.  Две от тези решения се оспорват и от частно лице - Георги Сотиров,..

публикувано на 30.09.22 в 16:53

Над 400 000 души във Варна и областта имат право на глас в неделя

Създадена е необходимата организация за провеждане на изборите на територията на Варна и региона, близо 10 сигнала са подадени за купуване на гласове до областния управител Марио Смърков, те са препратени до МВР. 402 161 души са имащите право на глас във Варненска област за парламентарните избори в неделя, съобщи  председателят на Районната..

публикувано на 30.09.22 в 15:56

Иван Иванов: КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

КЕВР дава зелена светлина интерконекторът "Комотини-Стара Загора" да влезе в експлоатация утре. Това каза на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, предаде БГНЕС. Иван Иванов заяви, че КЕВР чрез приети от нея решения финализира връзката "Комотини-Стара Загора", като с това се изпълняват необходимите..

публикувано на 30.09.22 в 15:35

От 1 октомври спират автобусна линия до Златни пясъци

Обслужването на автобусна линия 209 Бърз, движеща се от Варна до к.к. „Златни пясъци“, се преустановява. Промените влизат в сила от 1 октомври 2022 г.,  съобщават от общинското дружество „Градски транспорт“. До „Златни пясъци“ ще продължат да пътуват автобуси с номера 9, 109 и 409. До 31 октомври 2022 г. и трите автобусни линии ще се обслужват по..

публикувано на 30.09.22 в 15:24
архив

В Балчик подават декларации за освобождаване от такса смет до 31 октомври

Общинска данъчна служба в Балчик напомня, че крайният срок за подаване на декларации за освобождаване от сметосъбиране и сметоизвозване е 31 октомври на текущата година. Декларацията е по утвърден образец и се попълва от името на всички собственици. Декларацията може да изтеглите от сайта на Община Балчик www.balchik.bg, раздел Местни данъци и..

публикувано на 30.09.22 в 15:17