Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, склуптури и провокативни инсталации на морска тематика представя Калоян Илиев-Кокимото в РеБонкърс

| обновено на 10.08.22 в 20:25

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна. 

Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с плаващо надуваемо пате, което подсказва на посетителите какво ще видят щом продължат към голямата зала. А там се натъкваш на разнообразни картини, скулптури на чайки, морски обитатели, стари кораби и други провокативни инсталации. 

Също толкова провокативно е и заглавието на изложбата. То е свързано до голяма степен със стаята с всякакви надуваеми играчки и пособия. 


"От тази зала се роди заглавието на изложбата "Духай" или "Надувай". С надуваемия атракцион целя да покажа преходния характер на лятото и морето. Оказва се обаче, че колкото и да е преходен характерът на надуваемите изделия и на консуматорството изобщо, ако то се използва от един артист, то може да остане във времето", сподели Кокимото. 


До залата с надуваемите пособия има и два тесни тунела, от които "изскачат" надуваеми бандити, гола женска кукла и банан, като и при тях водеща е провокацията. Оттук се влиза в една по-малка зала, която е като морски храм. Там образът на моряка и неговото семейство са издигнати в култ. Тук може да бъде видяна и една от най-известните творби на Кокимото – розов дървен кръст, направен от Татко Барба. 

Излизайки отново в голямата зала, се виждат оригинални навигационни карти, отпечатани в кралската лондонска печатница преди близо половин век, които също вдъхновяват Кокимото и той ги е оживил чрез изкуството и е изрисувал на тях различни морски сюжети. 


Посетителите на изложбата могат да се докоснат до живота на моряка и с портрети от близкото минало. В дъното на голямата зала са изложени и дървени модели на кораби с трафиканти, мигранти и роби.

Варненци и гостите на града ще могат да разгледат изложбата до 18 август, всеки ден от 16.00 до 20.00 часа с изключение на понеделник. 

На 13 август (събота) от 15.00 до 16.30 часа ще се проведат практически занимания с деца. Калоян Илиев ще разкаже на малчуганите за изложбата и всички интересни неща свързани с морето. Освен това, децата ще имат възможност и да рисуват в залата с надуваемите атракциони. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Калоян Илиев-Кокимото: 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48

Деян Статулов представя книгата "Между два кадъра" в Социалната чайна

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.  Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на..

публикувано на 22.09.24 в 12:44

Иван Църов: С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа

С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава - това каза в интервю за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той припомни, че Берлинският договор прави Българското княжество васално на Османската империя. Независимостта е плод на множество..

обновено на 22.09.24 в 08:14