Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, склуптури и провокативни инсталации на морска тематика представя Калоян Илиев-Кокимото в РеБонкърс

| обновено на 10.08.22 в 20:25

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна. 

Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с плаващо надуваемо пате, което подсказва на посетителите какво ще видят щом продължат към голямата зала. А там се натъкваш на разнообразни картини, скулптури на чайки, морски обитатели, стари кораби и други провокативни инсталации. 

Също толкова провокативно е и заглавието на изложбата. То е свързано до голяма степен със стаята с всякакви надуваеми играчки и пособия. 


"От тази зала се роди заглавието на изложбата "Духай" или "Надувай". С надуваемия атракцион целя да покажа преходния характер на лятото и морето. Оказва се обаче, че колкото и да е преходен характерът на надуваемите изделия и на консуматорството изобщо, ако то се използва от един артист, то може да остане във времето", сподели Кокимото. 


До залата с надуваемите пособия има и два тесни тунела, от които "изскачат" надуваеми бандити, гола женска кукла и банан, като и при тях водеща е провокацията. Оттук се влиза в една по-малка зала, която е като морски храм. Там образът на моряка и неговото семейство са издигнати в култ. Тук може да бъде видяна и една от най-известните творби на Кокимото – розов дървен кръст, направен от Татко Барба. 

Излизайки отново в голямата зала, се виждат оригинални навигационни карти, отпечатани в кралската лондонска печатница преди близо половин век, които също вдъхновяват Кокимото и той ги е оживил чрез изкуството и е изрисувал на тях различни морски сюжети. 


Посетителите на изложбата могат да се докоснат до живота на моряка и с портрети от близкото минало. В дъното на голямата зала са изложени и дървени модели на кораби с трафиканти, мигранти и роби.

Варненци и гостите на града ще могат да разгледат изложбата до 18 август, всеки ден от 16.00 до 20.00 часа с изключение на понеделник. 

На 13 август (събота) от 15.00 до 16.30 часа ще се проведат практически занимания с деца. Калоян Илиев ще разкаже на малчуганите за изложбата и всички интересни неща свързани с морето. Освен това, децата ще имат възможност и да рисуват в залата с надуваемите атракциони. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Калоян Илиев-Кокимото: 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рая Николова: Човек се ражда добър, но доброволец се става!

Човек се учи на доброволчество докато е жив. Но да бъдеш добър – такъв се раждаш. С тези думи започва разговорът ни с Рая Николова, която седем години е плътно зад кампанията за събиране на пластмасови капачки на сдружение "Аз вярвам и помагам" като доброволец.  Само седмица ни дели от поредната мащабна кампания с есенно издание.  Рая споделя, че..

публикувано на 04.10.22 в 10:42

Последни дни на гроздобера във Варненско, очакванията са за добра реколта

Успешно до момента протича тазгодишната кампания по гроздобера. Това каза за Радио Варна дългогодишният лозар и председател на Националното сдружение на българските лозари д-р Петьо Бошнаков. "Остава още около седмица до края на гроздобера. Тази година имаше проблеми в нашия регион , основно заради осланяването през април. Някои от колегите за..

публикувано на 03.10.22 в 07:54

Режисьорът Богдан Дарев: Александър Еплер ни учи на любов към България

"Кавал парк" е д окументално-художествена лента, която проследява живота на композитора, изпълнителя и майстор на оригинални концертни кавали Александър Еплер. Американецът от руски произход има необичайна съдба. Пристига в България в началото на 70-те години, за да изучава кавал във фолклорния отдел на Музикалната академия в Пловдив. Любовта му..

публикувано на 02.10.22 в 07:00

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители..

публикувано на 30.09.22 в 10:30
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 30.09.22 в 07:55

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05