Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да вплетеш нишките на живота в българска черга

Да вплетеш нишките на живота в българска черга. Това е призванието на Галя Николова и Мими Гатева, които от единадесет години поддържат пламъка на българската традиция жив. Бих описала двете приятелки като гранични хора – стъпили в света на новото и модерното, но отправили замечтано поглед към миналото и митичните обичаи на родината. Двете заедно проправят път на българската традиция през времето.

„Тъкачеството е предавана във времето традиция. Тя свързва човека с неговите корени. И е много важно българската идентичност да бъде запазена. Човек се свързва с родовата си памет. Именно затова трябва да бъдат съхранявани и практикувани подобни традиции”, убедени са Галя и Мими.

„Майсторите-тъкачи първо се увличат от това - от транса на самата изработка на тъканта, докосването на естествените материали и това, което се получава накрая.”

Будители на изкуството и българщината. С любов Галя и Мими даряват света със своите черги. Пламенно разказват за отдадеността си на занаята и за обичта, с която тъкат.

„Клиент грък, разглеждайки чергите, сподели, че те приличат на тези, които той помни от неговата баба. И често тези символи, ако се вгледате във фолклорните модели, изобщо в световен план, ако видите и тъкани по света, се оказва, че това е един начин да потвърдим, че всички хора на този свят сме свързани като роднини, че сме братя, че сме изтъкани от една черга.”

Чуйте репортажа на стажант-репортера Милица Иванова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските скаути с инициатива за борба с климатичните промени

Организация на българските скаути кани младежи на възраст от 15 до 29 години да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ - за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.  Намерете..

публикувано на 24.09.22 в 09:11
Чудобой 2021

Чудобой в града – състезание за малки и големи във Варна

Градска версия на дългогодишното състезание Чудобой, което се провежда в района на Чудните скали, предстои през почивните дни във Варна – на 24 и 25 септември. Това обяви за Радио Варна Аспарух Вълчев от организаторите. Идеята е да достигне до повече хора, които обичат спорта и забавленията, но нямат възможност да пътуват извън града. Проявата е..

обновено на 23.09.22 в 10:15

По пътя на 30-ката

7 км, 17 минути, 11 пътници, около 300 мл. гориво на човек, еднопосочно. Това е равносметката за един пътник в новата автобусна линия с номер 30 във Варна, направена от екипа на Радио Варна, който тръгна по пътя на 30-ката от спирка "Бриз" до крайната "Добрева чешма". Новата автобусна линия № 30 във Варна, която обслужва жителите на..

обновено на 23.09.22 в 09:51
Орхан и приятелят му Стефан

Малкият мислител от село Цонево

В дългополското село Цонево живеят 1700 души. Сравнително населено място, предвид масовото обезлюдяване на българските села. Не са останали много млади хора, но все пак има училище. Сред възпитаниците му е шестокласникът Орхан Октай. Често сте чували за някое дете, че не се интересува от нищо, а само си гледа в телефона или с часове гледа игри на..

публикувано на 23.09.22 в 09:25

Обявиха допълнителен прием за школите на ОДК

Общинския детски комплекс във Варна обяви допълнителен прием за учебната 2022/2023 година в следните школи: школа за гражданско образование "Детски младежки парламент - Европейски мост", литературен клуб "Касталия", школа за компютърни презентации "ПрезИмпро", школа по иконопис, пожароприложен спорт и хандбал. Електронната система за прием ще бъде..

публикувано на 22.09.22 в 15:40

Рисунки на морски създания украсиха "Севастопол" във Варна

Рисунки на морски създания изпъстриха центъра на Варна. Деца оцветяват с тебешири голяма картина, пресъздаваща морския свят, на улицата около пл. "Севастопол". Инициативата е част от Европейския ден без автомобили. 

публикувано на 22.09.22 в 12:20
Александър Кинов с елфическо наметало, каквото са имали Сам и Фродо

Самознай Майтапер за празника на хобитите

22-ри септември е Световен ден на хобита. За първи път е отбелязан през 1978 година . На този ден са родени, с разлика от няколко десетилетия, най-обичаните хобити в света - Билбо Бегинс и Фродо Бегинс. Измислените от Джон Толкин герои са част от плеядата невероятни създания, с които той заселва Средната земя. Именно персонажите и..

публикувано на 22.09.22 в 10:00