Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Древно изкуство в модерни дни – рисуване с къна

Да си посланик на миналото, неговите тайнства и обичаи. Да бъдеш връзка между два взаимноразминаващи се свята – сега и преди. Девора Николова разказва за най-древното изкуство за украса по тялото – рисуване с къна (Мехенди), което тя практикува от пет години. Любовта й към йогата още в детска възраст събужда интереса й към рисуването с къна.

„Рисуването с къна е красива и загадъчна форма на изкуство, което е индивидуално за всеки човек. То не може да бъде повторено и затова е толкова харесвано. Много е трудно да се съчетават древни традиции и да бъдат втъкани в днешния ден”, споделя Девора.

Думата „къна” произлиза от езика урду. Древни вярвания в Индия и Мароко гласят, че символите с къна крият тайнствени послания за плодородие, любов, чувственост, късмет и предпазват от зли очи и зли духове.

„Когато се нарисуват стъпалата на човек, се смята за божествен контакт, понеже стъпалата са считани за свещена връзка, където човекът и земята се срещат.”


„Смята се, че най-ранните употреби на къна са от последната ледникова епоха в Африка, когато регионът на Сахара е бил по-зелен. Според легендата пастири са пуснали животните си да пасат на тревна площ. Едно от животните е намерило растението на къната - Lawsonia Inermis и си е изцапало устата с червено. Хората са си помислили, че това е кръв. По-късно разбрали, че е от самото растение. Така са открили къната и са започнали да я вкарват в традициите си”, разказва Девора.

Чуйте интервюто на стажант-репортера Милица Иванова с Девора Николова:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият учител Борис Георгиев за призванието и професията

28-годишният Борис Георгиев е учител от шест години, той преподава компютърно моделиране и информатика в основно училище "Христо Ботев" в район "Аспарухово " във Варна. Носител е на много награди за най-добър учител, номиниран от своите ученици.  Младият учител казва, че доста е израснал в професията. Според него децата не са се променили много от..

публикувано на 05.10.22 в 17:23

Картографиране на клетките в борбата с рака

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Карл Бари Шарплес „за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия“. Химията с едно щракване се пренася в ново измерение и започва да се прилага в живи организми , обяснява пред Радио Варна проф. Иво Грабчев..

публикувано на 05.10.22 в 16:41

Започна есенното зацветяване на Морската градина

118 000 броя цветен разсад ще бъде засаден в Морската градина на Варна , съобщиха от общинското предприятие “Управление на проекти и озеленяване“. За есенното зацветяване са осигурени 47 000 броя луковици на лалета и 71 000 теменужки - по централната алея на Морската градина, зоната около Слънчевия часовник, край Аквариума, край входа на парка - откъм..

публикувано на 05.10.22 в 16:31

Наши лекари спасиха бебе на 32 дни

Поставиха стент на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация . Интервенцията е извършена в Националната кардиологична болница. Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в кардиологичната болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания...

публикувано на 05.10.22 в 14:07

Къде се влошава качеството на въздуха у нас ?

Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да са радикални, а добре..

публикувано на 05.10.22 в 12:30
Проф. Сашо Пенов

Пенов: Учителите ще останат най-важни за развитието ни като държава

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Международния ден на учителя , който се отбелязва днес. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). "Уважаеми учители, поздравявам Ви по случай Международния ден на учителя и вярвам, че най-трудните години за българския учител вече..

публикувано на 05.10.22 в 10:43

Изграждат нова детска градина във Въглен

Изграждането на нова детска градина ще започне скоро в аксаковското село Въглен. Това разкри пред Радио Варна кметът Георги Господинов. Тя ще бъде изградена на мястото на старата сграда.  Сред основните проблеми в населеното място, чието население е около 1300 човека, остават липсата на канализация и неуредения транспорт. "Неуредиците с..

публикувано на 04.10.22 в 15:20