Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преобразяване на един кучкарник

| обновено на 11.08.22 в 17:34

Девня ще е в центъра на графити културата от 12-и до 14-и август. Известни български имена, сред които и наричаният „бащата на графитите” Станислав Трифонов – Насимо, се събират на фестивал в кучешкия приют в града. Участниците ще преобразят напълно фасадите на халетата, където се помещават животните.

Приютът е първият в България от свободен тип. Там няма клетки и животните се разхождат свободно. Площите и стените са големи, идеално място да се развихрят графити майстори. На "Lucky Hunt Graffiti Festival" те ще са 19. Стените ще бъдат изрисувани с огромни произведения, създадени със спрейове и други материали.

Дамян Николов е сред организаторите на инициативата и участник в нея:

"Грубо казано, около 1 декар ще се изрисуват стени. Ще спомена от двете страни – от стрийт арт и от графити – от графити страната е Насимо, от стрийт арт-а бих казал Маус, наша варненска стрийт арт артистка. Само тези две имена са достатъчни за хората да дойдат. Оттам нататък само можете да си представите какви ще бъдат и другите артисти," казва Николов.

Една от стените, които ще бъдат изрисувани на фестивала

В трите дни на фестивала зрителите му ще имат възможност да наблюдават как се създава изкуството по стените на кучкарника. Графити майсторите ще дават и автографи. В приюта има 500 кучета, които също ще бъдат активна част от атмосферата, казва Антония Стоянова от фондация "Lucky Hunt":

"Ще има DJ, ще има барбекю, ще има осигурени напитки, всичко, което ще помогне да се забавляваме, докато вършим нещо красиво за животните, защото все пак това остава после за тях."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл:

Свързани подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият учител Борис Георгиев за призванието и професията

28-годишният Борис Георгиев е учител от шест години, той преподава компютърно моделиране и информатика в основно училище "Христо Ботев" в район "Аспарухово " във Варна. Носител е на много награди за най-добър учител, номиниран от своите ученици.  Младият учител казва, че доста е израснал в професията. Според него децата не са се променили много от..

публикувано на 05.10.22 в 17:23

Картографиране на клетките в борбата с рака

Кралската шведска академия на науките реши да присъди Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Каролин Бертоци, Мортен Мелдал и Карл Бари Шарплес „за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия“. Химията с едно щракване се пренася в ново измерение и започва да се прилага в живи организми , обяснява пред Радио Варна проф. Иво Грабчев..

публикувано на 05.10.22 в 16:41

Започна есенното зацветяване на Морската градина

118 000 броя цветен разсад ще бъде засаден в Морската градина на Варна , съобщиха от общинското предприятие “Управление на проекти и озеленяване“. За есенното зацветяване са осигурени 47 000 броя луковици на лалета и 71 000 теменужки - по централната алея на Морската градина, зоната около Слънчевия часовник, край Аквариума, край входа на парка - откъм..

публикувано на 05.10.22 в 16:31

Наши лекари спасиха бебе на 32 дни

Поставиха стент на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация . Интервенцията е извършена в Националната кардиологична болница. Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в кардиологичната болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания...

публикувано на 05.10.22 в 14:07

Къде се влошава качеството на въздуха у нас ?

Решенията за подобряване качеството на въздуха не е нужно да са радикални, а добре..

публикувано на 05.10.22 в 12:30
Проф. Сашо Пенов

Пенов: Учителите ще останат най-важни за развитието ни като държава

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Международния ден на учителя , който се отбелязва днес. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). "Уважаеми учители, поздравявам Ви по случай Международния ден на учителя и вярвам, че най-трудните години за българския учител вече..

публикувано на 05.10.22 в 10:43

Изграждат нова детска градина във Въглен

Изграждането на нова детска градина ще започне скоро в аксаковското село Въглен. Това разкри пред Радио Варна кметът Георги Господинов. Тя ще бъде изградена на мястото на старата сграда.  Сред основните проблеми в населеното място, чието население е около 1300 човека, остават липсата на канализация и неуредения транспорт. "Неуредиците с..

публикувано на 04.10.22 в 15:20