Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

143 години от основаването на Военноморските сили

На Морската гара във Варна се състоя официалната церемония по случай дипломирането на Випуск 2022 от Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". Завършват 20 курсанти от три специализации.

По повод празника на военноморските сили, контраадмирал Кирил Михайлов поздрави военнослужещите и цивилните служители.

Курсантите получиха първо офицерско звание, а на началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че България трябва да се гордее със своите Военноморски сили.

"Трябва да се гордеем с постигнатото от Военноморските сили на България по отношение на модернизацията, военният ни флот се отличава с ясна визия, прагматизъм и реализъм по отношение на реално отчитане на ресурсите на държавата", заяви адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Командирът на военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов каза, че благодари на всички военнослужещи и цивилни служители във военноморските сили за тяхната всеотдайност и положения труд в тази трудна и пълна с предизвикателства година и посочи:
"От началото на войната в Украйна те наистина работят на изключително високи обороти и напрежението за всички тях е огромно. Това си пролича и по натоварването и по множеството плавания и по непрекъсната готовност за реагиране при всякакви сигнали. Неща, които не са видими от страни и изглеждат спокойни, но напрежението и наистина отдадеността на хората, които носят морската униформа са забележителни и аз искам да им благодаря за това. Да пожелая на всички, преди всичко, да бъдат в отлично здраве, за да могат да продължат да си изпълняват задълженията. Техните семейства, да са щастливи, горди от това, което правят - защото техният труд наистина е важен и мисля, че е оценен. Да им пожелая още веднъж здраве и успехи!

По повод празника на Военноморските сили и навършване на 143 години от създаването им,  президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес, а служебният министър на отбраната Димитър Стоянов награди вчера военнослужещи и цивилни служители и заяви:

"Мога съвсем отговорно да заявя, че модернизацията във Военноморските сили продължава с пълни темпове. Най-успешният проект, който в момента се реализира е точно многофункционалния патрулен кораб. Всичко това се постига благодарение на настойчивостта на вашето командване и, разбира се, на всички вас".

Даниела Стойнова с репортаж от събитието:



Всички снимки вижте в галерията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група, предаде БНР. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:40

От днес е забранено косенето на трева и храсти в цялата страна

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника, предаде БНР . Заповедта на земеделския министър не..

публикувано на 18.07.24 в 08:49
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище.  Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00