Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ламбрин Сотиров: Варна е Царицата на Черно море

Снимка: varna.bg

Празникът на Варна винаги е необикновен. Необикновен е не само за кореняк варненците, но и за гостите, пък и за новодошлите в града - перла на Черно море. Варна лекува с красотата си, с природата си, с необятната морска шир, но и с още символи, за които ни припомня кореняк варненцът, хаджи Ламбрин Сотиров:

"Варна е Царицата на Черно море. Тази титла тя придобива благодарение на Лигата за курорта Варна през 1925г. Онова, което мнозина не знаят е, че след Първата световна война ние излизаме не само с голямо поражение, но и с много голяма духовна рана защото имаме много жертви дадени в тази война. Това предизвиква т.нар. национална депресия. Тя е свързана и с оскъдни снабдявания с продукти, и с много тежко душевно състояние. И тогава през 1921г. тричленката, която управлява града, начело с Йордан Пекарев и пред варненската общественост обявява Варна за специален морски курортен град. Варна тръгва нагоре в най-голямата депресия. Представете си, това тръгване нагоре на Варна, издърпва цяла България от тази депресия. Варна винаги е лекувала.И продължава да лекува не само с минералната си вода, Варна има особено излъчване, което няма нито един друг град в България. Варна има финес. Такъв финес има още и Русе. Това не е случайно. И неслучайно двата града са свързани с първата жп линия в България. По тази жп линия идва европесйкото възпитание, нотите, цилиндрите, фраковете, рединготите, ризите, обноските. Всичко това прави двата града много, много различни от всички други в България. Много по-европейски са от всички останали. Защото високите нива на европейската култура се появяват първо в Русе, след това във Варна. Неслучайно двата града имат най-старите европейски музикални традиции. В Русе това са "Русенските музикални дни", а във Варна - легендарното "Варненско лято". 

Още от интересения разговор на Нина Милошевич с хаджи Ламбрин Сотиров може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Международния ден на левичарите

На днешната дата отбелязваме Международния ден на левичарите. Той се чества от 1992 година, а целта му е да се обърне внимание на производителите на различно оборудване върху проблемите на левичарите, тъй като всички уреди от бита са създадени за хора, естествено боравещи с дясната ръка. На останалите се налага да правят неестествени и трудни за..

публикувано на 13.08.24 в 05:56

Счупени стъкла от потрошена спирка във Варна пречат на минувачи дни наред

Автобусната спирка "Патриарх Евтимий" във Варна стана обект на вандалски акт миналата седмица. Стъклото на заслона е потрошено, видя репортер на Радио Варна тогава. Разпиляните стъкла обаче остават непочистени вече четвърти ден и пречат на минувачите, създават предпоставки и за инциденти, оплакаха се потърпевши.

публикувано на 12.08.24 в 18:07

Велобиблиотека отново тръгва във Варна

Атрактивната и иновативна библиотечна услуга велобиблиотека отново ще зарадва читателите във Варна. Още тази сряда - 14 август, велобиблиотеката ще бъде в Морската градина до Детския кът, съобщават от Регионалната библиотека "Пенчо Славейков"  Можете да заявите желаните книги на сайта www.libvar.bg , уточняват оттам.

публикувано на 12.08.24 в 16:22

Световен ден на слона: 12 невероятни факта за най-големите сухоземни животни в света

Слоновете играят жизненоважна роля в своите екосистеми и допринасят за туризма и доходите на общностите в много региони. За жалост, с едва 40 000-50 000 останали в дивата природа екземпляри, видът е класифициран като застрашен. За да отбележим световния ден на слона, дата посветена на опазването и защитата на това прекрасно животно, ето 12 факта за..

публикувано на 12.08.24 в 13:29

Изложба, посветена на модните тенденции у нас преди 100 г., представя Държавният архив във Варна

Изложба от фотографии и оригинални документи „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ ще бъде открита в 17:00 ч. в сградата на Държавен архив - Варна. „Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." включва над 120 снимки, които проследяват промяната в облеклото и..

публикувано на 12.08.24 в 07:51

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00