Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Моралийски - шампионът по плуване, който плува успешно и в дълбоките води на медицината

Срещаме Ви с един млад и успешен варненец - шампионът по плуване и студент по медицина в Медицинския университет Антоний Моралийски. Той е състезател по плуване в КПС "Астери" и е носител на множество отличия от държавни първенства и различни турнири, а преди броени дни триумфира в 82-то издание на маратона "Галата-Варна". В предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна, младият шампион сподели емоциите си от триумфа в маратона и как се е запалил по плуването.

"За първи път моите родители ме заведоха до басейна когато бях на 7 години. В първите месеци изобщо нямах желание да тренирам плуване, а исках да се занимавам с обичайни спортове като футбол, баскетбол или някой от бойните спортове. Нашите обаче настояваха да плувам. Така след първото ми състезание, когато спечелих и първия си медал, сякаш тогава пламна тази искра и любов към плуването", сподели Антоний.

Отличията и успехите не са чужди на младия варненски плувец, но сред най-скъпите му са триумфът в щафетата на 4х200 метра с неговия клуб "Астери", както и победата в маратона "Галата-Варна".

"В първите няколко минути след победата в маратона още не знаех къде се намирам. Толкова беше вълнуващо. Радвам се, че успях да стана първия варненец от доста време насам, който печели надпреварата", сподели Антоний Моралийски. 

Той разкри и че по време на плуване обича да си пее. Това му помага да преодолява трудностите по време на състезание. Така е било и в маратона "Галата-Варна", където имаше и сериозно вълнение.

Освен в басейна, Антоний Моралийски "плува" успешно и в дълбоките води на медицината. Той е отличник на курса по обща медицина в Медицинския университет. Все още не е решил какво ще специализира, но му харесват пластичната хирургия, акушеро-гинекологията и психиатрията.

Като един активен млад човек, Антоний членува и в Студентския съвет на Медицинския университет. Той сподели, че особено трудно е било за студентите в разгара на пандемията и условията на онлайн обучението.

Антоний Моралийски беше категоричен, че за да е успешен един човек в областта, в която иска да се развива, трудът трябва да е 99.9% в съотношение с таланта.

"Нищо не става без здрава работа", каза Моралийски. Той коментира и негативната статистика, показваща че голям процент от младите хора в България не учат и не работят.

"Бих посъветвал младите хора като мен да намират винаги нещо, което да ги амбицира и да ги кара на надграждат. Човек винаги трябва да има някаква цел, която да преследва", коментира младия шампион.

На въпрос кое е любимото му място в родната Варна, Антоний Моралийски съвсем разбираемо посочи басейн "Приморски", където прекарва по-голяма част от ежедневието си.

"За мен Варна си е най-добрия град за живеене в България. Сега не мога да се сетя за някой от култовите варненски лафове. Във Варна се отличаваме с мекото говорене, но смея да кажа, че тук говорим най-правилно от всички и имаме най-красивите жени", пошегува се младия шампион.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Антоний Моралийски в "Новият ден":


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05