Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Моралийски - шампионът по плуване, който плува успешно и в дълбоките води на медицината

Срещаме Ви с един млад и успешен варненец - шампионът по плуване и студент по медицина в Медицинския университет Антоний Моралийски. Той е състезател по плуване в КПС "Астери" и е носител на множество отличия от държавни първенства и различни турнири, а преди броени дни триумфира в 82-то издание на маратона "Галата-Варна". В предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна, младият шампион сподели емоциите си от триумфа в маратона и как се е запалил по плуването.

"За първи път моите родители ме заведоха до басейна когато бях на 7 години. В първите месеци изобщо нямах желание да тренирам плуване, а исках да се занимавам с обичайни спортове като футбол, баскетбол или някой от бойните спортове. Нашите обаче настояваха да плувам. Така след първото ми състезание, когато спечелих и първия си медал, сякаш тогава пламна тази искра и любов към плуването", сподели Антоний.

Отличията и успехите не са чужди на младия варненски плувец, но сред най-скъпите му са триумфът в щафетата на 4х200 метра с неговия клуб "Астери", както и победата в маратона "Галата-Варна".

"В първите няколко минути след победата в маратона още не знаех къде се намирам. Толкова беше вълнуващо. Радвам се, че успях да стана първия варненец от доста време насам, който печели надпреварата", сподели Антоний Моралийски. 

Той разкри и че по време на плуване обича да си пее. Това му помага да преодолява трудностите по време на състезание. Така е било и в маратона "Галата-Варна", където имаше и сериозно вълнение.

Освен в басейна, Антоний Моралийски "плува" успешно и в дълбоките води на медицината. Той е отличник на курса по обща медицина в Медицинския университет. Все още не е решил какво ще специализира, но му харесват пластичната хирургия, акушеро-гинекологията и психиатрията.

Като един активен млад човек, Антоний членува и в Студентския съвет на Медицинския университет. Той сподели, че особено трудно е било за студентите в разгара на пандемията и условията на онлайн обучението.

Антоний Моралийски беше категоричен, че за да е успешен един човек в областта, в която иска да се развива, трудът трябва да е 99.9% в съотношение с таланта.

"Нищо не става без здрава работа", каза Моралийски. Той коментира и негативната статистика, показваща че голям процент от младите хора в България не учат и не работят.

"Бих посъветвал младите хора като мен да намират винаги нещо, което да ги амбицира и да ги кара на надграждат. Човек винаги трябва да има някаква цел, която да преследва", коментира младия шампион.

На въпрос кое е любимото му място в родната Варна, Антоний Моралийски съвсем разбираемо посочи басейн "Приморски", където прекарва по-голяма част от ежедневието си.

"За мен Варна си е най-добрия град за живеене в България. Сега не мога да се сетя за някой от култовите варненски лафове. Във Варна се отличаваме с мекото говорене, но смея да кажа, че тук говорим най-правилно от всички и имаме най-красивите жени", пошегува се младия шампион.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Антоний Моралийски в "Новият ден":


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15

Цветан Момчилов представя новия си албум "Полет"

Варненският музикант Цветан Момчилов продължава да предизвиква сетивата и духа на търсещите слушатели. На 11 септември той издаде новия си албум "Полет" , който съдържа пет композиции и е записан в Концертното и звукозаписно студио на Радио Варна. Използваните инструменти са роял, глас и няколко различни източни перкусионни инструмента, чийто..

публикувано на 23.09.24 в 11:48

Деян Статулов представя книгата "Между два кадъра" в Социалната чайна

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии, книги, инициативи за млади творци и прожекции на открито.  Основен организатор на събитието е ИА Национален филмов център, съвместно с Министерството на..

публикувано на 22.09.24 в 12:44

Иван Църов: С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа

С обявяването на Независимостта България се връща на политическата карта на Европа като самостоятелна държава - това каза в интервю за Радио Варна директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Той припомни, че Берлинският договор прави Българското княжество васално на Османската империя. Независимостта е плод на множество..

обновено на 22.09.24 в 08:14

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50