Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Калъпи за солни кюлчета от Халколита в Солницата в Провадия

Праисторическото селище в солницата в Провадия
Снимка: селище солница Провадия

Калъпи за отливане на солни кюлчета от Халколита, открити в Солницата в Провадия, могат да бъдат разгледани в Историческия музей в Провадия.

Групи от туристи вече посещават Солницата от началото на август, когато археолозите са възобновили разкопките под ръководството на академик Васил Николов. Професор по археология от Шотландия пристигна специално, за да се запознае с откритите артефакти през миналия сезон и да направи своите проучвания. 

Сред откритите артефакти са керамични цилиндрични съдове за отливане на солта. Те са били с различна големина, което е определяло номинала на ценната суровина, която се е разменяла за злато.


Даниела Стойнова разговаря с него за солта, която е била тогава по-скъпа от златото.

Чуйте повече от интервюто на Даниела Стойнова с академик Васил Николов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат нова детска градина във Въглен

Изграждането на нова детска градина ще започне скоро в аксаковското село Въглен. Това разкри пред Радио Варна кметът Георги Господинов. Тя ще бъде изградена на мястото на старата сграда.  Сред основните проблеми в населеното място, чието население е около 1300 човека, остават липсата на канализация и неуредения транспорт. "Неуредиците с..

публикувано на 04.10.22 в 15:20

Жител на село Царевци: Животът тук си тече бавно, спокойно и готино

Населението в българските села се е увеличило с 200 000 души през последните две години. Само през 2021 г. броят на новорегистрираните жители там е нараснал с 108 550 души, а прогнозата е, че до края на 2022 г. още около 90 000 българи ще се преместят за постоянно в селата. Това бе съобщено на национален бизнес форум. В селата около градовете..

публикувано на 04.10.22 в 11:35

Ще се вдигне ли цената на хляба

Статистика на Евростат - европейската статистическа служба сочи, че за последните месеци, след началото на войната в Украйна, най-голямото увеличение на цените на хляба в рамките на ЕС е в страните от Централна и Източна Европа. При това България е на осмо място сред страните по поскъпване, с близо 30 на сто по-висока цена на насъщния между август..

обновено на 04.10.22 в 10:18

Лесна работа: След избори

Ето ни и нас след избори. Всъщност правим хиляди избори през живота си. Защо тези да са нещо различно? Сега няма да потъвам в мъдрост и да ви замервам с бисери. В крайна сметка всички гледахме един спектакъл, всеки забеляза каквото желаеше да забележи и повярва в това, в което искаше да вярва. Както винаги, изгревът след избори е също..

публикувано на 03.10.22 в 17:45

Защо животът в Синдел е неспокоен?

Още с влизането в село Синдел, прави впечатление надписът на табелата "Внимание! Синдел". Село Синдел е част от община Аврен и е разположено на 38 км. от Варна и на 16 км от Девня. В Синдел живее смесено население като има и много гастарбайтери в Германия, Испания и Нидерландия. Според жителите на селото престъпността там е ежедневие. Местните..

публикувано на 03.10.22 в 14:17

Политиците са рибари, а народът-рибата

В деня на изборите някои от гражданите са съсредоточени в избора на подходяща риба за неделната трапеза. Още от анкетата на Ваня Славова: Гражданите се възмущават, че внасяме тиквички от Йордания, а земята, в райската градина, в която е България, пустее. 30 и повече години в разруха. Хората масово избират по-евтината стока. Скъпи..

публикувано на 02.10.22 в 15:47
Машинно гласуване

Как се гласува с машина (ВИДЕО)

В Община Варна са образувани 407 избирателни секции. В 394 от тях ще се гласува с машини, в т.ч.: в 259 – с 1 машина, в 135 – с 2 машини. В 13 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Това са секциите в лечебните заведения, социалните домове и местата за задържане. С хартиени бюлетини ще се гласува и ако се образуват секции за гласуване с..

обновено на 02.10.22 в 08:50