Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Развиват Исторически музей във Варна по проект

Снимка: www.facebook.com

С европейски проект Регионалният исторически музей във Варна ще стане още по-привлекателен за посетителите. Той се казва „Развиване на Регионален исторически музей - Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“. Ще се изпълнява съвместно с Икономически университет – Варна и Музей Нордланд от Норвегия.

Проектът е на стойност близо 800 000 лева, каза директорът на Историческия музей във Варна Игор Лазаренко.

"Проектът е насочен на първо място към подобряване на експозиционните площи и тяхното развитие. От друга страна - да ги подобрим от гледна точка на техническа обезпеченост."

Петър Атанасов, системният администратор на Историческия музей във Варна добави, че ще бъде изградена напълно нова интерактивна система. Тя  ще бъде насочена към индивидуалните посетители и малките групи.

"Досега се използваха устройства, които музеят предоставя. Ние решихме, че е най-добре хората да ползват собствените си устройства като изтеглят едно приложение. Така освен аудио беседа, ще може да се ползва и видео."

Една от основните дейности е обновяването на емблематичната зала "Одесос". Повече от ръководителя на проекта Деница Йорданова.

"Зала "Одесос" ще бъде изцяло реновирана. Фреските, които са по стените, ще бъдат подновени с нови технологии."

Участието на Икономически университет Варна е по споразумение, сключено преди две години с Историческия музей, коментира доцент Генка Рафаилова, координатор по проекта.

"Основната наша дейност е разработването на предприемаческия план. Вече сме започнали да правим изследване, което е първата част. Планът трябва да бъде използван за типа обучение, което е необходимо да се осъществи в музея."

Втората част от участието на Висшето училище е свързана с проучването на добри практики. Единият пример е от Норвегия, където партньор е музеят "Нордланд". Повече от Мортен Стефенсен.

"Ние сме регионален музей и сме част от консорциум от 10 музея в нашата област. Някои от тях са много малки, други не толкова като Градският музей, Литературният музей. Основното ни направление е културното наследство. С удоволствие ще работим с Историческия музей във Варна и съм сигурен, че можем да обменим опит. Радвам се, че имаме възможност да споделим нашата работа."

Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмите "Мрак" и "Майка" на "Златната роза"

Екипът на филма „Мрак”, носител на много награди от наши и международни фестивали, с режисьор и сценарист Душан Милич и оператор Кирил Проданов, който вчера беше показан на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, разказа за съдбата на филма и за работата си по създаването на творбата на брифинг във Фестивалния и конгресен център. Веднага след..

публикувано на 25.09.22 в 16:18

25 септември - празник на Добрич

С панихида и военен ритуал добричлии почетоха паметта на загиналите войни за свободата на Добрич и Южна Добруджа в празничния за града 25-ти септември. Днес се отбелязват 82 години от паметната за всички добруджанци година 1940-та, когато на 7 септември е подписан Крайовския договор, а на днешната дата за първи път в Добрич влизат българските войски...

публикувано на 25.09.22 в 16:13

25 септември - Ден на загиналите мотористи

25 септември е Ден на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. Той ще бъде отбелязан в 16 града в България. Инициативата се провежда за седми пореден път в страната. Във Варна от 12 часа мотоциклести ще се съберат пред монумента "В името на живота и в полет към безкрая" край квартал "Галата", за да поднесат венци и цветя в памет..

публикувано на 25.09.22 в 09:35

Слънчево и по- топло време днес

Днес ще е предимно слънчево, следобед с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт, с който ще нахлува по-топъл въздух. Максималните температурите на места чувствително ще се повишат и ще са между 22° и 27°, по носовете ще останат с 1-2° по-ниски, за Варна 22°-23°. Вълнение на морето 1-2 бала, следобед..

публикувано на 25.09.22 в 07:25

Росица Матева (ЦИК): Карантинираните след 26 септември могат да подадат заявление за гласуване там, където има подвижни избирателни секции

Заявления за гласуване, включително и по електронен път, могат да подават хора, които след 26 септември са карантинирани, това обаче може да стане там, където има открити подвижни избирателни секции за хора с трайни увреждания - това съобщи за Радио Варна Росица Матева - говорител на ЦИК. Членовете на съответната комисия първо ще отидат при..

публикувано на 24.09.22 в 13:16
Заседналият кораб

Следващата седмица започва търг за кораба "Вера Су"

Тази сряда, 28-ми септември, в Морска администрация - Варна ще се проведе търг с явно наддаване за продажбата на корабокруширалия кораб "Вера Су". Началната цена е 460 хил. щадски долара без ДДС. Корабът е негоден за експлоатация, поради значителни деформации и разкъсвания на дънната обшивка и носовата част. За участие в търга се изисква..

публикувано на 24.09.22 в 12:47

Слънчево време сутринта, облачно следобед, но без валежи

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от западна четвърт, който късно следобед ще се преориентира от юг и югозапад. Максимални температури между 18° и 23°, за Варна около 21°. Вълнение на морето 2 бала. Температура на морската вода от 16°-19° по северното..

публикувано на 24.09.22 в 09:48