Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много варненци не искат електрически тротинетки в Морската градина

Щом не спазват правилата, трябва да се налагат ограничения, коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С оглед на зачестяващите инциденти с участието на водачи на електрически тротинетки в паркове и по пътищата във Варненско, общински съветници от групата на "БСП Коалиция за България" поискаха забрана за тяхното движение в паркове и пешеходни зони, в случай че няма велоалеи или ленти за движение на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС).

Едно от местата с концентрация на инциденти и нарушения от страна на водачите на електрически тротинетки е Морската градина. Много граждани изразиха притеснението си от движението на тротинетки там и апелираха за тяхното ограничаване.

"Ще сме много по-спокойни, докато се разхождаме. Просто карат много бързо", каза варненка, която разхождаше своето дете в Морската градина. Майка на новородено пък сподели, че преди време човек с електрическа тротинетка е връхлетял с висока скорост въхру бебешката количка. За щастие, жената и детето са се отървали само с уплаха.

"Аз подкрепям идеята да бъдат забранени електрическите тротинетки в Морската градина, както и на други места в града. Най-опасни са децата и тийнейджърите, които управляват тези превозни средства, защото явно не знаят правилата", коментира друга варненка.

"Ако водачите на електрически тротинетки спазват дистанция и карат със съобразена скорост, няма да са толкова нежелани от хората в парковете", заяви жена, която също често разхожда детето си в Морската градина.

Гражданин, който управлява електрическа тротинетка също подкрепи налагането на евентуални мерки, но заяви, че в града няма достатъчно велоалеи и места, на които да се движат тротинетките. 

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, електрическите тротинетки са удобно средство за придвижване, но щом водачите не спазват правилата трябва да се наложат ограничения.

"Имаше един показателен пример с човека, който управляваше тротинетка със 120 км./час на магистралата. Има и много примери за ударени деца по паркове и алеи. Това не се случва заради тротинетката като превозно средство, а заради тези, които я управляват и вярват, че имат само права без задължения. Така че, щом не можем да разчитаме на съвестта на водачите на тротинетки, трябва да се въведат мерки", коментира експерта.

Тя припомни, че електрическите тротинетки могат да се движат на пътното платно стига да спазват Закона за движение по пътищата.

"Мисля, че трябва и самите те да решат какви са - дали са участници в движението или са пешеходци. А пешеходците са не по-малко уязвими при сблъсъка си с електрически тротинетки. Чувам, че някои обясняват как се борели за правата на водачите на тротинетки, но хайде да започнем да борим малко и за правата на всички останали участници в движението", каза още Диана Русинова и напомни, че на пътя всички сме равни и най-важното е да стигнем живи и здрави там накъдето сме тръгнали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане" отказва да подкрепи правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност, съобщава БНР.  Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 17:10

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност на лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със 785 легла, като в сравнение с предходната година броят на заведенията остава непроменен, но леглата в..

публикувано на 02.08.24 в 16:42

680 кг от декар е средният добив на пшеницата в община Балчик

Средният добив на пшеницата в община Балчик е 680 кг от декар. С тази култура са засети 160 хиляди декара, съобщава Ми­нис­тер­ството на зе­ме­де­лие­то и хра­ни­те. Спрямо миналата година добивът е по-добър с 80 кг/дка. В област Добрич зе­ме­дел­ци­те са приб­ра­ли сред­но по 669 ки­лог­ра­ма при 562 през 2023 г. Най-доб­ри са ре­зул­та­ти­те в..

публикувано на 02.08.24 в 16:03

Продължават разговорите между "Има такъв народ" и "Възраждане" за третия мандат

От "Има такъв народ" разговарят с представители на "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат. И двете партии откриха припокриване по темата с референдумите, но остават различията за членството в НАТО и военните бази на съюзниците у нас. Срещата продължава вече втори час, предаде БНР.  От ИТН са категорични, че във "Възраждане" виждат..

публикувано на 02.08.24 в 15:21

Председателският съвет на ОбС-Варна се срещна с част от кметския екип

По инициатива на председателя на Общинския съвет във Варна Христо Димитров се състоя среща на председателския съвет на местния парламент с част от екипа на кмета на града Благомир Коцев по повод призива на кмета да се свика извънредна сесия на местния парламент, за да се гласува сумата от 80 000 лева, необходима за финансиране на докладите за..

публикувано на 02.08.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Възстановиха маршрута на линия № 10

От 14:00 часа днес е възстановено обслужването на автобусна линия № 10 по утвърденият ѝ маршрут както следва: след спирка „Янко Михайлов“ продължава по ул. „Прилеп“ - спирка „ВиК“,  надясно по бул. „Хр. Смирненски“-  спирка „Вятърна мелница“, надясно спирка „Роза“, надясно спирка „Хаджи Димитър“, ул. „Подвис“  - сп. „Зеленика“, сп. „Стадион Спартак“ на..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26