Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Хората разказват

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Предупреждавам, че лично аз нямам никаква заслуга за следващите истории. Единственото, което направих, е да си поръчам такси, да се настаня удобно в него и да съобщя на шофьора закъде пътувам. Оттам нататък той охотно взе думата и превърна пътуването в едно забележително приключение от история в история. Така амбициозно влетя директно в моята галерия „Невероятни образи“, които винаги си припомням с усмивка и които имат дарбата да оправят всяко нежелано настроение.

И така: шофьорът.

Беше толкова увлекателно да го слушам, че ми се искаше безкрайно да обикаляме и човекът да разказва.

Още първото изречение звучеше обещаващо:

- Ей, какви ги върши този колега?! Накрая ще се ядосам и ще си купя вила на Хаваите.

Разбира се, колкото и да бях вглъбена в своите мисли, посланието веднага ме грабна. Наострих уши, а той очевидно това и чакаше. Възможно е въпросното встъпление да си беше негова запазена марка - професионално изпипана и целяща още с първия удар да завладее клиента и здраво да държи вниманието му до финалната точка.

Вила на Хаваите.

Оказа се встъпление към историята на една важна персона, живееща в центъра на Европа.

През август въпросната дама се завърнала за кратко в родината. И нашият човек изучил биографията й, докато тя уреждала някакви документи, а той я возел насам-натам по институции.

В рамките на една легендарна седмица, пред очите на новия ми познайник разцъфнала следната картина: дамата всъщност живеела в предградията на прекрасна европейска столица и имението, което в началото гордо описвала, се оказало мъничко къщенце с триметрово дворче.

Принцът на сърцето й я спечелил, когато й показал проект за вила на Хаваите. Само че тази вила все нямало как да я построят, защото материалите, с които искали да го направят не били разрешени от властите. Трябвало да е от бамбук, а дамата не желаела да обитава бамбукова постройка. Някак не й подхождало на самочувствието и на стайлинга.

В следващата история друга подобна дама планирала с годеника си предбрачна почивка в Слънчев бряг. В момента, в който пристигнали в курортния комплекс, човекът получил спешно обаждане. Наложило се да пътува обратно. Оставил любимата си пред едно заведение с обещанието да се върне на следващия ден. Тя влязла в заведението, където се заприказвала с един очарователен младеж от Близкия Изток. Той й показал снимки на триетажната си къща и на магазините си и... променил цялата история.

Преди да напусне родината с новия си избраник, жената разпродала всички недвижими имоти, за да подготви подаръци за роднините му.

Когато щастливата двойка пристигнала в съответната държава, оказало се, че всичко е точно като на снимката. Имало само една незначителна подробност: в триетажната къща живеел целият род на избранника и споменатите магазини работели, за да изхранят всички, а не само него. Сега малкото й момиченце не можело, когато поиска, да си скъса мандаринка от дървото в двора, защото обитателите въвели точен график кой, кога и колко плодчета да събира, за да има за всички. При нарушаване на графика възниквали междуособици.

Разбира се, имаше още много истории.

И иска ли питане, при следващата ни среща ще споделя подбрана селекция.

Шофьорът?

Ако се познае, да се усмихне! Все пак увеличихме аудиторията му.

А ние продължаваме напред към следващите невероятни образи и истории, които животът предлага като кутия за бижута. Отваряме, разглеждаме и се забавляваме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45