Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 зумба звезди идват в Балчик за маратона на 3 септември в центъра на града

За десетото издание на международния зумба фестивала Алегрия в Балчик от 3 до 6 септември ще дойдат над 500 почитатели на фитнес танците от 15 точки на света – България, Украйна, Русия, Нидерландия, Унгария, Великобритания, Канада, Франция, Ливан, Дания, Румъния, Полша, Словакия, Австрия, Белгия.

За първи път на една сцена ще излязат 11 зумба обучаващи специалисти (ЗЕС), от 11 държави – каза инструкторът Стоян Стоянов – организатор. Нещо, което не се е случвало не само в България, но и в региона. Майсторският клас с всички тях ще бъде на 5 септември от 19,00 часа при специален пропускателен режим. А всички, които желаят да се докоснат до танците, са добре дошли на откриващия събитието зумба маратон на 3 септември в центъра на града от 19,00 часа.

Всяко година в началото на септември в Белия град се събират на едно място хора, които са пленени от магията зумба фитнес, без значение дали са инструктори или просто занимаващи се с това в свободното си време. На събитието се демонстрират всички видове  – сентао, тонинг, голд, аква, за деца, стронг, както и тематични партита. Първото издание на фестивал "Алегрия" е през 2013г. Едни от най-добрите ЗЕС-ове в света са били гости на събитието като Наталия Бул (Великобритания), Елена Баранова (Русия), Ана Джорджеску (Румъния), Стийв Бууд (Белгия), Лорета Бейтс (САЩ). С всяка изминала година проявата се посещава от все повече хора от различни държави.

„Последните две години пандемията се отрази и при нас, нормално е хората да намалеят, като причините са много, но най-вече психозата, която се вся сред всички. Постепенно се завръщат по залите, да спортуват и да се грижат освен за физическото, но и за психическото си здраве. Надявам се да е минала тази негативна вълна и всеки да гледа по-позитивно на живота“ - оптимист е Стоянов.

Стоян Стоянов е автор на проекта „Хепи Бонс - Алегрия“ – физическа активност за хора с остеопороза. Упражненията са съобразени с потребностите на всеки и целят подобряване на костната плътност. Лицензираният инструктор получи подкрепа за изпълнението му по Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност на Община Добрич за 2022г. Сбирките са всеки  петък в Добрич, безплатни са и преминават при интерес. Стоянов е и единственият инструктор в България, който продължава да провежда и танцова терапия с жени, болни от рак на млечната жлеза.
„За да се чувстваме тонизирани всеки ден, е важно да правим различни упражнения или да вървим пеша по няколко километра на ден. Най-важното е да не се обездвижваме" – категоричен е инструкторът.


Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:



ПРОГРАМА

Зумба фестивал "Алегрия", Балчик

3 септември
19:00, пл. 21 септември - ЗУМБА МАРАТОН

5 септември
19:00, градски стадион – Майсторски клас със ZES Richard Gormley, Didem Zeybek, Izabela Kin, Lars Wensink, Daniela Cesnekova, Steve Boedt, Jaromir Cremers, Jessica Expocito, Natalia Bull




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15