Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Веселин Петров от БАН: Две са основните причини за честите избори за български парламент

Снимка: parliament.bg

Две са основните причини, поради които българският народ ще трябва да отиде отново на избори на 2 октомври – фактът, че през последните 30 години падна равнището на образованието и втората причина е, че след като се смени тоталитарния режим с демокрация, хората очакваха нещата да се променят за по-добро от само себе си, без да правят нищо. Това коментира за Радио Варна проф. Веселин Петров, директор на Института по философия и социология, по време на Четвъртата международна научна конференция “Съвременни перспективи пред хуманитарните и социалните науки”, която се провежда край Варна.

Той допълни, че въпреки проблемите в едно общество, ние трябва да гледаме оптимистично на живота и да виждаме нишките, които водят към по-добро, а не нещата, които водят към гибел.

Българският народ е от древните народи, които оцеляват и сега ще намерим начин да излезем от политическата криза, смята още проф. Петров.

Четвъртата международна научна конференция “Съвременни перспективи пред хуманитарните и социалните науки” се провежда от днес до 2 септември в Международния дом на учените край Варна. Организатор на форума е Института по философия и социология при БАН съвместно с Института по философия и социология в Азербайджан, факултетите по философия на Букурещкия университет и на Университета в Лиеж, Белгия, Центъра за стратегически изследвания на националната сигурност, Белград, Сърбия, Националния център за научни изследвания към Сорбоната в Париж.


Проф. дфн Веселин Петров, директор на Института по философия и социология при БАН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на..

публикувано на 02.08.24 в 11:30

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци,..

публикувано на 02.08.24 в 09:40
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи преди минути областният управител проф. Христина Янчева. Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 фините прахови частици са 70", съобщи проф. Янчева, като уточни, че останалите показатели са в норма.  Тя е разговаряла с..

публикувано на 02.08.24 в 08:38