Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Води ли онлайн обучението до дипломиране на хора без реални знания?

Снимка: Pixabay

Студенти не искат да се връщат в университетите, а предпочитат да се обучават електронно. Това каза за Радио Варна проф. Румяна Пейчева-Форсайт от Софийския университет. Тя е сред организаторите на деветата национална конференция по електронно обучение, която се провежда на 1 и 2 септември в Икономическия университет във Варна. Според проф. Пейчева много от студентите са свикнали да получават високи оценки, като копират текстове, които представят за свои. 

Според нея смесената форма на обучение – онлайн и присъствено - е най-добрата за висшите училища. Основното ѝ заключение е, че всички ползи от него може да се реализират само при добре подготвени за тази форма преподаватели.

"Включително и студентите, които уж са дигитално много компетентни, в контекста на общите дигитални компетентности, но те нямат умения за учене онлайн. Не познават технологии, които да подпомогнат тяхното онлайн учене," казва проф. Пейчева.

Изключително сериозен е проблемът с възможността да се плагиатства и така да се подменя самоличността на студента, според проф. Пейчева. Това може да доведе до дипломиране на хора, които нямат реални знания:

"Много студенти свикнаха чрез „копи-пейст“ технологията и други такива подходи за доказване на учебни резултати, да получават оценки по-лесно и по-високи. Тази практика трябва да бъде преустановена на всяка цена."

Ректорът на Варненския Икономически университет проф. Евгени Станимиров подчерта, че основна конкуренция за университетите вече са онлайн курсовете и бизнес академиите с над 120 милиона потребители в цял свят:

"Защото има все повече млади хора, които не смятат, че трябва да учат в университет и да отделят три-четири или пет години от своя живот, за да придобият диплома. Този процент се повишава постоянно," казва проф. Станимиров.

Конференцията по електронно обучение събира във Варна анализатори, преподаватели, докторанти и IT специалисти от страната и чужбина. Те споделят изследователски резултати и практически опит в проектирането на електронно учебно съдържание и провеждането на онлайн обучение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Затварят локалното платно пред УМБАЛ "Св. Марина" във Варна заради ВиК ремонт

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ днес ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не паркират в..

обновено на 09.07.24 в 06:08
Изгрев, Синеморец

До 39 градуса в Източна България

Към 6 часа тази сутрин измерените температури на въздуха на места са доста по-високи от вчера по същото време - във Варна с 8 градуса, в Добрич и Шабла по 6. В останалите райони – с 2 до 5 градуса. От 17 градуса в Добрич до 28 градуса на нос Емине са стойностите на въздуха към 6 часа. 18 градуса е в Шумен, 20 градуса в Разград и..

публикувано на 09.07.24 в 06:01

Адресите без ток

На 09.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – ул. Георги Бенковски, ул. Кракра, ул. Беласица, ул. Д-р Писклюлиев, електрозахранени от ТП 353. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 09.07.24 в 05:00

20 кабинета в ДКЦ 3 със сериозни щети от пожара, сградата е застрахована

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие „Инвестиционна политика“ посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те..

публикувано на 08.07.24 в 18:48
архив

Заради ВиК ремонт затварят локалното платно пред Терапията

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ , от утре – 9 юли, ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не..

публикувано на 08.07.24 в 16:37

Драстично увеличение на пожарите със започването на жътвата регистрират в област Добрич

Драстично увеличение в броя на пожарите със започването на жътвената кампания се регистрира в област Добрич. Унищожени в периода 22-30 юни са над 430 декара, като за страната те са 2 000, информират от Областната дирекция на МВР. Оттам призовават за стриктно спазване на правилата от страна на зърнопроизводителите при прибирането на реколтата и за..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

От петък във Варна връщат онкоболни за химиотерапия заради предоговарянето на цените на медикаментите

От миналия петък онкоболни са връщани от Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков"  във Варна с отказ да им бъде проведена химиотерапия. Причината е решението на Здравната каса относно реимбурсирането на безплатните лекарства. Наредба 4 предвижда намаляване на плащанията, т.е няма да се изплаща пълната сума за тях. На здравните..

публикувано на 08.07.24 в 15:57