Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на сиренето към ресторантьорите: С повече местни добруджански ястия да превърнем Балчик и Генерал Тошево в кулинарни градове

Местната инициативна група Балчик – Генерал Тошево е част от международния проект „Кажи сирене! Балканско сирене“. На 2 септември Белият град бе домакин на Фестивал на сиренето – освен уникалните сирена с дъх на билки от Добруджа, присъстващите представители на други МИГ-ове от България и Румъния се запознаха с карта на маршрута на сиренето в Добруджа, обединяваща освен кулинарните, но и културните обекти.

Празникът да стане традиционен – пожела в приветствието си изпълнителният директор на МИГ Балчик – Генерал Тошево Росица Попова: „Целта на проекта е да издири малки семейни овце-, краве- и козеферми, които произвеждат сирене и кашкавал за домашни нужди, но могат да захранват магазинната и ресторантьорска мрежа. Идеята е да срещнем производителите с потребителите на тяхната продукция с фокус традиционното българско сирене. Да брандираме и популяризираме нашето балканско сирене“, заяви тя.

Красен Русев от сдружението за културен туризъм „Еврика“ разказа, че са издирили 15 производители на домашно сирене, които за периода на проучването са намалели на 12. Няколко са причините за това – здравословни проблеми, напреднала възраст, липса на купувачи и др. „Това е безценно национално богатство и част от нашата българска идентичност“ – категоричен е той и трябва да се пази. Екипът на проекта е издирал и записал 45 интересни, стари и уникални рецепти със сирене, подходящи за ресторантьорите. „Така и туристите ще бъдат доволни от менютата със стари и забравени рецепти, хората ще си продадат продукцията, а обществото ще ползва този феномен – сиренето. Ние трябва да стъпим на тази традиция и да я разширим. Този празник на сиренето предлагам да бъде подкрепен на други места“ – убеден е Русев. На 13 септември подобно събитие се предвижда в Троян, а до няколко месеца – и в Генерал Тошево.

Картата за Добруджа с маршрута на сирената съдържа няколко селища, маршрутът е 100 км в едната посока и толкова в другата, обясни Русев.

Пътят на сиренето започва от село Оброчище в козефермата на Неделчо Русев и средновековен двуобреден религиозен храм „Свети Атанасий; насочва се към село Сенокос, при семейната овцеферма на Димитър Димитров; преминава през емблематичното добруджанско село Дъбовик, където пазят жива паметта за Дора Габе; село Росен - овцефермата на Пенка и Панайот Василеви. Следващата точка от маршрута е село Кардам и мандрата за бутикови сирена. На 6 км след Кардам е Йовково - селото от „Чифликът край границата“, където е живял Певецът на Добруджа Йордан Йовков. Малко след като излезете от Кардам за Генерал Тошево вляво табела насочва към козеферма на Никола и Иванка Василеви. Истинска забележителност в Генерал Тошево е семейната кравеферма на Стоянка Георгиева.

Обратният път към Балчик отвежда през село Дропла. Отляво ще видите 12 крави порода Абърдийн от кравефермата на Данаил Николов. В селото е възстановен описаният от Йордан Йовков Антимовски хан, за който се вярва, че е бил между Дропла и Змеево – кръстопътят – на юг към крайморския град Балчик, и на запад – към областния център Добрич. Ханът предлага автентична добруджанска кухня и е любимо място за разкази и спомени от излетите на местната ловна дружинка.

Когато в края на своето пътешествие се върнете отново в Балчик, може да посетите Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“, където да дегустирате вино в някоя от неговите винарни.

 Рецепти: супа от зелени домати и тулум сирене; чушки със сирене на шиш; качамак със сирене; юфка с три вида сирене; пълнени патладжани със сирене и със сирене и кашкавал; гювече със сирене и зеленчуци; селска манджа със сирене и чушки;, лозови сарми със сирене и булгур; лозови сарми със сирене и грозде; пастирска салата с три сирена; тиквички със сирене и кашкавал; пълнени люти и нелюти чушлета със сирене; миш-маш; смокини с козе сирене; Десерти:чийзкейк с боровинки/тиква, дюля, рачел; пържено сирене с мед, орехи и сусам; добруджанска пита и баница със сирене и др.

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00