Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естонка популяризира България и Балчик в страната си

“Мои­те сре­щи с Бъл­га­рия – Нес­лу­чай­на слу­чай­ност“. Така се нарича последната книга с авторски снимки на филолога и журналист от Естония  На­та­лия Ве­бер, вдъхновена от пътуванията и по български маршрути. Изданието е добре прието в балтийската държава, смята тя, и е предоставено в библиотеки. Така естонската публика ще узнае повече за България, сподели авторката, която живее в столицата Талин, но вече 12 години в сърцето и е България. Представянето на книгата и се състоя на 5 септември в Каменна зала на Двореца - Балчик. На­та­лия Ве­бер е още ав­тор на кни­га­та „Не­до­раз­ка­за­на­та ле­ген­да“ за жи­во­та и твор­чес­тво­то на ес­тон­ския ком­по­зи­тор Рай­монд Вал­гре, ав­тор на пое­тич­ния сбор­ник „Нос­тал­гия“, на сбор­ник от сти­хо­ве за де­ца „Жи­вя­ла ко­кош­ка“ и др.

В последната книга тя раз­каз­ва за пъ­ту­ва­ния­та и сре­щи­те си в Бъл­га­рия и Северното Черноморие . От­дел­на гла­ва пос­ве­ща­ва на Балчик и „Дво­ре­ца“. Раз­ка­зи­те и са раз­съж­де­ния по те­ма­та за връз­ки­те, емо­ции­те и лю­бов­та към Бъл­га­рия, за пър­во­то си по­се­ще­ние в бив­ша­та лят­на ре­зи­ден­ция на ру­мън­ска­та кра­ли­ца Ма­рия, за по­ка­на­та тук да се осъ­щес­тви пър­ва­та у нас из­лож­ба с ри­сун­ки на кул­тур­ни за­бе­ле­жи­тел­нос­ти, дело на съп­ру­га й – скул­птор и ху­дож­ник Ре­нал­до Ве­бер.

Първото и идване в България е в зряла възраст, през 2010 г., съвсем неслучайно, за да сбъдне общото желание със съпруга и да посетят страната ни. Така и не успяват заедно. Той умира. Южният полъх, който усеща на летището у нас, остава в сърцето и завинаги. Година след първото идване в Балчик през 2014 г., организира посмъртно негова изложба в балчишкия Дворец.

„Това е малка книга-албум за България, как в труден период се запознах и сприятелих с тази красива страна. След първата среща с нея, се появи желание да се върна и така девет пъти. Всяко мое пътуване в България не беше случайно“ – разказва Вебер във въведението. А защо България, защото е страна на съприкосновението на великите култури - тракийска, гръцка, византийска, римска, отговаря тя и не скрива, че България и е любима. Древна история, разнообразна красива природа, планини, долини, море, мек климат, нежен български език и приятелски настроени хора.

„Книга, която би въодушевила всеки турист да посети България и Северното ни Черноморие. Последната глава е посветена на галерия „Тихото гнездо“ и изложбата - графики по мотиви от библията, на естонския график и скулптор Реналдо Вебер през 2015 година“ – казва директорът на Двореца Жени Михайлова в очакване гостите от Естония, които до този момент се броят на пръсти, да бъдат повече. „Ние сме една от първите галерии у нас, които представят естонска култура и техния известен художник Вебер, който е автор на известни паметници в Талин, голям график и скулптор“ – отбелязва още Михайлова.

България и Естония са малко познати помежду си като туристически дестинации. Гостите в община Балчик, последно обобщени за тази година, нямат и 300, за около пет дни. Когато чуем за Естония, обикновено се сещаме за електронното правителство и онлайн услугите, гласуването по интернет, чистата природа и активната екологична политика, безопасните пътища.

По актуалната у нас тема за изборите и колебанието между машината и хартията, в балтийската република от 2005 година гласуват по интернет. Самата Вебер смята това за добър начин, но нейната тема не е политиката. Посветила се е на културата и е убедена, че двете държави трябва да я обменят и покажат взаимно богатството си.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди..

публикувано на 19.07.24 в 12:00