Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Сашо Пенов: Няма да допуснем дървени ваканции

Снимка: БГНЕС

"Учебната година ще започне присъствено, искам така и да остане, а така трябва и да продължи. От огромно значение за образователния процес е присъствената форма на обучение".

Това заяви днес пред БНР служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов и уточни, че с Министерството на здравеопазването са приели общо решение да "няма се прекъсва цялостният учебен процес заради  Covid ситуацията".

"Когато в една паралелка има заболели деца, едва тогава може да се стигне до образование в електронна среда на самата паралелка, а не на цялото училище".

В 2347 училища и 1799 детски градини ще започне учебната година, подготвени са всички материали, които безвъзмездно трябва да се предоставят на учениците, съобщи той. Интервюто на Диана Янкулова с проф. Сашо Пенов в предаването "Неделя 150" можете да чуете тук

"Училищата разполагат със значително количество техника - компютри, електронни дъски и т.н., няма недостиг. Много е важно да се продължи дейността по механизма на обхват на учениците, да се полагат всички грижи, за да могат всички деца, които подлежат на образование, да бъдат обхванати. Все повече деца са обхванати от механизма, това е дейност, която е съвместна на МОН с МВР и Министерството на труда и социалната политика. В момента са сформирани 1222 екипа за обхват, в които участват 18 244 души", подчерта служебният министърна образованието.

По думите на проф. Пенов няма недостиг на учители, обявените свободни места в регионалните управления на образованието трябва да са зети до 15 септември:

"Сега в 448 училища и детски градини се търсят учители и персонал. ... Става въпрос понякога и за движение на учители от едно място- на друго. По някои предмети има недостатъчно учители - математика, чужди езици и информационни технологии". 

Служебният министър на образованието заяви, че "цялата изпълнителна власт ще направи всичко възможно, за да не се стигне до т.нар. дървени ваканции":

"Съществуват взаимоотношения между самите разпоредители с бюджет, които при преценка на конкретната ситуация в конкретните училища могат да намерят механизми, които да допринесат до това да се предприемат мерки, които да доведат до това да не се затварят училища заради липса на отопление".

Проф. Пенов заяви, че в МОН има събрана информация за начините на отопление на училищата в страната, за да може при направата на разчети да се знае какви механизми са необходими, за да се осигурят недостигащите финансови средства за отоплението им.

"Радвам се, че оспорването на Наредбата за конкурсите за директори на училища се случи в самото начало. Когато се уточни съдържанието на Наредбата, във вида, който отговаря на Закона, тогава ще се редактира това съдържание и ще се провеждат конкурси по реда, предвиден в нея, защото така предвижда Закона - по ред и условия предвидени от Наредбата. Тези условия не бива да дописват закона", коментира министър Пенов.

Според него от професионалните среди, а не от политическата воля трябва да излезе предложението за формата на управление на училищната дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Синя зона, център, Варна

"Синята зона“ ще е безплатна по празниците, ще работи само на 2 май

„Синята зона“ за краткосрочно паркиране в централната част на Варна няма да работи през дните 1, 3, 4, 5 и 6 май 2024 г. Това са официалните празнични дни, в които паркирането в зоната ще бъде безплатно за гражданите. От Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ напомнят, че 2 май 2024 г., четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи..

публикувано на 30.04.24 в 12:10

0% ДДС за хляба и брашното до края на 2024-та

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия, предаде БНР. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Последен ден за подаване на данъчната декларация

Днес е крайният срок за деклариране на доходите за 2023 г. пред НАП чрез годишна декларация за облагане на доходите на физически лица. От агенцията припомнят, че това може да стане и по електронен път чрез услугата „предварително попълнена данъчна декларация“. Данъците за довнасяне могат да бъдат платени онлайн. Срокът за плащането им също..

публикувано на 30.04.24 в 07:51

Кметът кани партии и коалиции на консултации за състава на секционните избирателни комисии

В изпълнение на чл. 91 от Изборния кодекс и Решение № 3130-ЕП/НС от 23 април 2024 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), кметът на Варна Благомир Коцев кани парламентарно представените политически партии и коалиции - коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, партия „ДПС“, партия „Възраждане“, коалиция „БСП - За..

публикувано на 30.04.24 в 07:15