Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва тестово машинно гласуване в община Балчик

От 13 до 30 септември в община Балчик тече разяснителна кампания и демонстрационно гласуване във връзка с предстоящите на 2 октомври избори за Народно събрание. В Информационния център "Мелницата" работи машина за гласуване, на която всеки желаещ може тестово да гласува и да бъде обучен на процеса на даване на електронен глас.

График на местата, където ще бъдат разположени обучителни машини, е поместен на административния сайт и на фейсбук страницата на Община Балчик. Местата са Мелницата, комплекс Аквилон, различни общински клубове, както и в селата, в кметствата от 9,00 до 16,00 часа: на 13 септември – кметство Сенокос; Соколово – 14 септември; Стражица – 15 септември; Ляхово – 16 септември; на 19 септември машините ще са в Гурково, на 20 септември – в Кранево, а на 21 септември – село Оброчище.

Обявени са местата за поставяне на агитационни материали – това са витрините на читалища и общински клубове, таблата за афиши в града.

Община Балчик напомня, че срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, за гласуване с подвижна избирателна кутия за хора с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си в изборното помещение, и за издаване на удостоверения за гласуване на друго място, изтича на 17.09.2022 год. (събота). Във връзка с това общинска администрация, отдел ГРАО осигурява дежурство в събота на 17.09.2022 год. (събота) от 9.00 часа до 17.00 часа.

Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, ако установи такива за себе си, което става с писмено заявление до кмета най-късно седем дни преди изборния ден.

Община Балчик уведомява всички избиратели в община Балчик, че осигурява дежурства на 18.09.2022 год. (неделя) и 24.09.2022 год. (събота) от 09.00 часа до 17.00 часа за приемане на заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци, както и за подаване на заявления от избиратели, които имат право да гласуват, но които са изпуснати от избирателния списък или за които е отпаднало основание за заличаване.

За избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването в гр. Балчик са определени избирателни секции с рампи, които са най-подходящите места за гласуване на хора с увреждания:

СИК № 01 -ТИЦ- Мелницата, гр. Балчик

СИК № 02 -ТИЦ- Мелницата, гр. Балчик

СИК № 09 - детска ясла ЖК "Балик", гр. Балчик

СИК № 10 - детска ясла ЖК "Балик", гр. Балчик

Съгласно чл.235, ал.3 от Изборния кодекс хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да гласуват в избрана от тях подходяща секция. Секционните избирателни комисии ще им предоставят декларация, която ще попълнят и декларират, че няма да гласуват на друго място в изборния ден на изборите за народни представители на 02.10.2022 год.

Хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в деня на изборите, могат да заявят транспорт на дежурните телефони в отдел ГРАО: 0579 71055 и 0579 71071 от 7.00 часа до 18.00 часа в изборния ден 02.10.2022 год.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възтанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Палмен Китипов по време на протеста на живеещите там срещу..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46

Илинден е - морето взема жертви

За християните днес е е дин от големите летни празници. Българската православна църква почита Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии неговия живот на земята не свършва със смърт. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Според..

публикувано на 20.07.24 в 11:23

Инициативата “Бъди грамотен” отново гостува във Варна

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата  “Бъди грамотен”.  Събитието ще се проведе от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. По време на състезанието жителите и гостите на града ни ще имат възможност да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации...

публикувано на 20.07.24 в 08:41

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде  Калина Калчева от Ямбол, израснала във Воден.   Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите , защото по думите й те "в момента най-много имат..

публикувано на 20.07.24 в 08:34
Балчик

Слънчево до обед, после облачно и на места ще превали

До обед ще е предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна обланочст. На места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и североизток. Максимални температури между 31° и 36°, за Варна около 33°. Вълнение на..

публикувано на 20.07.24 в 07:54

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35