Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пускат участъка от АМ "Хемус" Буховци - Белокопитово до края на месеца

Снимка: БГНЕС

Участъкът от АМ „Хемус“ между Буховци и Белокопитово ще бъде пуснат за движение до края на месеца или началото на октомври.  Приключи ремонтът на тунел „Ечемишка“.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на инспекция на строителството на третия участък на автомагистрала „Хемус“, предаде БГНЕС.

„Последните няколко дни направихме плащане за големите инфраструктурни обекти и ги извадихме от икономическата кома, в която бяха изпаднали. На практика строителството е възстановено, ако искате може да го наречем и втора първа копка“, каза Шишков.

Министърът нарече „идиотия“ досегашното отношение към строителството на аутобана. И обясни, че на практика е загубено много време, в което не само че се е строяло с много бавни темпове, но и е трябвало да бъдат направени изменения в проектната документация, които все още не са готови.

„За няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че проектът трябва да бъде променен така, че да бъде по-удачно съгласно съществуващия терен, в което няма нищо лошо”, каза Шишков. „Лошото е, че се е загубило изключително много време, а аз съм изключително чувствителен на тема не само качество, но и на тема срокове“, допълни той.

Министърът съобщи, че ще поиска да бъде направена много точна сметка това забавяне колко ще бъде във времето и до какво ще доведе.

„Това, за което можете да разчитате на новото ръководство и на МРРБ, и на „Автомагистрали“ ЕАД е, че тези затлачени проекти ще бъдат максимално бързо разгледани и ако всичко е наред ще бъдат одобрени, така че да не се пречи на сроковете за изпълнение на строителството“, беше категоричен Шишков.

По думите му в края на третия участък на АМ „Хемус“ – при пътния възел с пътя Плевен - Ловеч на практика свършва разрешението за строеж на магистрала „Хемус“ и „истинското строителство“ на аутобана.

„Истината е тази – магистрала „Хемус“ се строи до тук. Зад нас, на около 200-300 м, започва този хаос, който намерихме в изграждането на „Хемус“ – незаконното строителство на четвърти и пети участък и истинската строителна илюзия на седми и осми участък, за които няма и трасе“, подчерта регионалният министър.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток

На 28.05.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Бяла - ул. Андрей Премянов 113, 115, 117 и две къщи на края на ул. Двойница, електрозахранени от КТП 50 и КТП 33. В периода 27.05.2024 - 31.05.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 28.05.24 в 05:00

МОН публикува отговорите от "малката матура" по БЕЛ

Над 52 000 четвъртокласници се явиха на НВО по български език и литература. Творческата задача изискваше отговор на въпроса „Ако Земята можеше да говори, какво би ни помолила?“ . Децата можеха да използват в отговора си илюстрация и думите планета, дим, отпадъци, океани, почва и дървета. Верните отговори на теста можете да видите  ТУК От 10 часа..

публикувано на 27.05.24 в 17:20
Снимката е илюстративна

Над 4 млн. лева по-малко за "Градски транспорт" заради безплатните билети

Финансовото състояние надружеството „Градски транспорт“ и ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/ беше във фокуса на днешното съвместно заседание на комисиите по транспорт и финанси и бюджет към Общински съвет – Варна. Заседанието, което продължи близо два часа и половина, беше..

публикувано на 27.05.24 в 16:23

Заради ремонт на ул."Атанас Москов" временно ще бъде променено движението на автомобили в района

Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на ул. "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района. На 28 май от 9:00 часа ще бъде затворено Източното платно на булеварда. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в Западното платно, докато трае..

публикувано на 27.05.24 в 16:08
архив

Започна кърпенето на дупки по улиците на Варна

Дейностите по рехабилитацията на пътните настилки във Варна започнаха в районите „Приморски“ и „Младост“ днес. Това съобщиха от общинската администрация. В район „“Одесос“ работата е възложена на пътностроителните фирми, които са заявили готовност да започнат работа по над 5 000 кв. м. пътна настилка. В централния район, както и в районите „Владислав..

публикувано на 27.05.24 в 15:56

Част от село Константиново остана четири дена без вода

Четири дни част от варненското село Константинов остана без вода. 20 къщи са били засегнати от проблема, оплака се Марин Урумов, който също е потърпевш. Към момента водоподаването е възстановено.  Припомняме, заместник-кметът на община Варна Илия Коев след разговор с ръководството на ВИК-Варна съобщи в събота, че причината е в намаленото количество..

обновено на 27.05.24 в 15:20

Предизвикателствата пред висшето образование обсъдиха на форум в ИУ

Качеството и развитието на висшето образование в България са основен акцент в провеждащия се в Икономическия университет във Варна семинар, органзииран съвместно с Националната агенция за оценяване и акредитация. Форумът беше открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректора на Икономическия университет проф. Евгени..

публикувано на 27.05.24 в 14:37