Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на Белослав Деян Иванов: Подземните контейнери решиха проблема с разпръснатите отпадъци около казаните

| обновено на 19.09.22 в 19:26

Гледките с препълнени казани за боклук и разпръснати отпадъци около тях със сигурност не са от най-приятните. Особено през летните месеци, когато тези нелицеприятни "пейзажи" са допълнени и с лоши миризми. Такъв проблем имаше Варна това лято.

Някои общини в страната успяват да решат този проблем с подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци. Сред тях е Община Белослав. В 11 точки в града са разположени по три съда, каза за Радио Варна кметът Деян Иванов.  Според него, гражданите вече са свикнали с новата система.

"Отпадъкът, който намираме в тези контейнери е със сравнително чист процент, т.е в контейнерите за хартия гражданите хвърлят хартия, а в тези за пластмаса хвърлят само пластмаса. Това ни улеснява и спестява от бюджета на общинската администрация за сметосъбиране и сметоизвозване", коментира Иванов.

Той припомни, че проекта за изграждане на системата с подземните контейнери е на стойност 360 хиляди лева.

"Доволни сме и защото при тези контейнери няма възможност да се разпилява боклук. В откритите казани от тип "бобър" много често се случва да има разпиляни отпадъци, дали от животни или от бездомници", поясни кметът на Белослав.

Изпразването на подземните контейнери е веднъж месечно, в зависимост от интензитета на пълнене. То се извършва със специален кран, монтиран на камиона на сметопочистващата фирма. Той вдига външното тяло и намиращия се под него голям чувал и го изсипва в камиона. Цялата процедура трае около 3 минути, разкри още Деян Иванов.

Той беше категоричен, че Община Белослав няма проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването.

"Един контейнер за смесени битови отпадъци в централната част на града се обслужва три пъти седмично. Това показва, че гражданите имат култура", коментира Иванов.

Новите подземни контейнери не са ставали обект на вандализъм, тъй като са изградени от специална ламарина, която е устойчива на блъскане и всякакви удари. Пейки, шадравани и други обекти в града обаче често са обект на вандалски прояви от недобросъвестни граждани. На много от обществените места са монтирани камери, които "виждат" и записват извършителите. Благодарние на видеонаблюдението много от вандалите са били установени от полицията и получават фактура за стойността на ремонта, разкри кмета.

Предстои изграждането на многофункционално спортно игрище в двора на училищата "Димитър Цоловски" и "Патриарх Евтимий", които се намират в квартал "Акации". То ще може да се използва както от учениците, така и от гражданите на Белослав. Очаква се игрището да бъде изградено до края на годината.

Общината е спечелила конкурс на Министерството на образованието за ремонт и рехабилитация на спортното игрище в най-голямото училище в града "Св. Св. Кирил и Методий".

Предстои изграждане и на нов обреден дом на гробищата в Белослав. Той ще бъде финансиран изцяло с общински средства. Освен това ще бъдат подменени автобусните спирки в северната част на Белослав, както и в село Езерово. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с кмета на Белослав Деян Иванов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Богдан Дарев: Александър Еплер ни учи на любов към България

"Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента разказва нейният режисьор Богдан Дарев. Документално-художествената лента проследява живота на композитора, изпълнителя и майстор на оригинални концертни кавали Александър Еплер. Американецът от руски произход има..

публикувано на 02.10.22 в 07:00

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители..

публикувано на 30.09.22 в 10:30
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 30.09.22 в 07:55

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30