Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Белослав Деян Иванов: Подземните контейнери решиха проблема с разпръснатите отпадъци около казаните

| обновено на 19.09.22 в 19:26

Гледките с препълнени казани за боклук и разпръснати отпадъци около тях със сигурност не са от най-приятните. Особено през летните месеци, когато тези нелицеприятни "пейзажи" са допълнени и с лоши миризми. Такъв проблем имаше Варна това лято.

Някои общини в страната успяват да решат този проблем с подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци. Сред тях е Община Белослав. В 11 точки в града са разположени по три съда, каза за Радио Варна кметът Деян Иванов.  Според него, гражданите вече са свикнали с новата система.

"Отпадъкът, който намираме в тези контейнери е със сравнително чист процент, т.е в контейнерите за хартия гражданите хвърлят хартия, а в тези за пластмаса хвърлят само пластмаса. Това ни улеснява и спестява от бюджета на общинската администрация за сметосъбиране и сметоизвозване", коментира Иванов.

Той припомни, че проекта за изграждане на системата с подземните контейнери е на стойност 360 хиляди лева.

"Доволни сме и защото при тези контейнери няма възможност да се разпилява боклук. В откритите казани от тип "бобър" много често се случва да има разпиляни отпадъци, дали от животни или от бездомници", поясни кметът на Белослав.

Изпразването на подземните контейнери е веднъж месечно, в зависимост от интензитета на пълнене. То се извършва със специален кран, монтиран на камиона на сметопочистващата фирма. Той вдига външното тяло и намиращия се под него голям чувал и го изсипва в камиона. Цялата процедура трае около 3 минути, разкри още Деян Иванов.

Той беше категоричен, че Община Белослав няма проблеми със сметосъбирането и сметоизвозването.

"Един контейнер за смесени битови отпадъци в централната част на града се обслужва три пъти седмично. Това показва, че гражданите имат култура", коментира Иванов.

Новите подземни контейнери не са ставали обект на вандализъм, тъй като са изградени от специална ламарина, която е устойчива на блъскане и всякакви удари. Пейки, шадравани и други обекти в града обаче често са обект на вандалски прояви от недобросъвестни граждани. На много от обществените места са монтирани камери, които "виждат" и записват извършителите. Благодарние на видеонаблюдението много от вандалите са били установени от полицията и получават фактура за стойността на ремонта, разкри кмета.

Предстои изграждането на многофункционално спортно игрище в двора на училищата "Димитър Цоловски" и "Патриарх Евтимий", които се намират в квартал "Акации". То ще може да се използва както от учениците, така и от гражданите на Белослав. Очаква се игрището да бъде изградено до края на годината.

Общината е спечелила конкурс на Министерството на образованието за ремонт и рехабилитация на спортното игрище в най-голямото училище в града "Св. Св. Кирил и Методий".

Предстои изграждане и на нов обреден дом на гробищата в Белослав. Той ще бъде финансиран изцяло с общински средства. Освен това ще бъдат подменени автобусните спирки в северната част на Белослав, както и в село Езерово. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с кмета на Белослав Деян Иванов:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05