Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Есен край морето

2
Снимка: Емил Йовев

Коментар на Даниела Иванова
Аудио файлът е със субтитри

Пред прага на астрономическата есен.

Есен край морето. Звучи като сезон, но всъщност изобщо не е.

Есента край морето е явление, емоция, много специална връзка между човек и природа, състояние на духа, отношение към себе си и към света... Точно както джиджи папа не са просто пържените филийки на маминка, а част от варненското детство. Онзи апетитен аромат, който прегръща началото на деня, изкусително излизайки изпод процепа на нишата, докато вътре маминка пържи филийки. И виниловата плоча, която до припадък повтаря от грамофона поучителната история на хубавата Джиджи „с добро сърце, засмяно лице, с коси от злато“, хубавата Джиджи, на която не й провървяло в Америка. И вълнуващият хор на чайките, който озвучава всяка секунда, всяка картина от деня, всеки щрих.

Морето е свежо. Пясъкът – хладен и самотен. Вълните отдавна са отмили следите от летните стъпки по брега. Дори най-големите и изкусно построени пясъчни замъци вече са разтворени в нежното движение на водата.

Есента край морето е нещо много лично и вълнуващо.

Това са моментите, в които знаеш, че ще застанеш на брега и ще получиш цялото внимание единствено за себе си. Можеш да разкажеш. Можеш да помълчиш. Можеш да почакаш, да побързаш, да отложиш, да приемеш, да се порадваш, да помечтаеш, да помислиш, да си припомниш... Всичко можеш и то ще е единствено между теб и морето. И ще си остане там. В този миг, запечатано във времето като писмо в бутилка, споделено само в мислите и прието по същия безмълвен начин.

Есен край морето. С разпилeни от вятъра думи, мисли и листа.

Този вятър, заради който никога не успях да остана с хубава прическа до края на преживяването. Този вятър нито веднъж не се съобрази със суетата ми, но винаги успяваше да охлади емоциите, да отвее всичко ненужно, да освежи погледа, да проясни мислите и да възстанови така необходимия баланс. Вятърът ли, песента на вълните ли, или морето – красиво, безкрайно, приемащо и добро... А може би цялата тази магнетична комбинация?

Есен край морето. Когато докосваш вълните, а те тихичко мъркат в краката ти и с благодарност вливат в теб нови сили и енергия, нови мисли, нови идеи, нови очаквания.

И облачетата стегнато преминават над прохладния ден, заредени с една лека и пухкава есенна тъга. Естествената тъга по лятото и по всичко като него, което безвъзвратно си отива и никога няма да се повтори, или поне не в този вид и не със същите хора.

И ето сега лятото пристъпва към есента, грижливо събрало в плажната чанта всички дребни, но много значими съкровища: мидички, камъчета, спомени, смехове, любими песни. Малко по-късно ще скрие там слънчевите очила и ще смени веселите цветни джапанки с нещо по-топло, за да премине през следващите три сезона: през жълто-червената прелест на есента, през белите картини на зимата, през новия заряд на пролетта... Ще мине през всичко това с цялата му красота и емоция, за да стигне до онзи следващ миг, когато отново ще извади плажната чанта и ще тръгне босо по топлия пясък.

А ние ще бъдем тук и ще го очакваме с нетърпение.

Само че преди това ще подадем ръка на есента, безкрайно любопитни какво ще ни предложи.

Вярвам, че ще е добро и ще си струва. Като целия този прекрасен живот – от лято до лято, от есен до есен, от преживяване до преживяване и от радост до радост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45