Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще се повишават ли наемите на студентските общежития?

Заради по-скъпите квартири интересът към общежитията расте с всяка година

| обновено на 21.09.22 в 21:13

Едно от най-важните при кандидатстване в университет от страна на бъдещите студенти и техните родители е материалната база на висшето училище. Голям процент от висшистите живеят в общежитията към университета, тъй като им излиза по-евтино да излязат на квартира. Според Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България, наемите на квартирите са в пъти по-скъпи от тези на студентските общежития.

„Във Варна средната цена на наема на студентските общежития е между 70 и 90 лева. Тя важи за Икономическия, Медицинския и Техническия университет. В частните университети като Варненския свободен университет например, цените са между 170 и 190 лева. Това е така, защото частните университети не могат да разчитат на средства от държавата“, каза за Радио Варна Доротея Николаева, която е заместник-председател на НПСС и има наблюдения за Варна и региона. Освен че във Варна квартирите са по-скъпи, в града свободните квартири са много малко или изобщо ги няма, каза още Николаева. В морската столица няма повишение на наемите на общежитията, поясни още тя.

Поскъпване на наемите на студентските общежития няма да има поне до края на календарната година, категоричен беше Даниел Парушев.

„Още при актуализацията на бюджета през юли нашата организация успя да се пребори за увеличаване на средствата за леглоден и храноден на студентите. Именно благодарение на отпуснатите 2 милиона лева, поне до края на тази година няма да се наложи повишение на цените на наемите за студентските общежития“, обясни Парушев. Той обаче не се ангажира с прогноза дали ще има увеличение през следващата календарна година, но според него със скока на режийните разходи, университетите ще изпитват сериозни затруднения. Не е изключено и повишение на семестриалните такси, коментира още Парушев.

През тази година се наблюдава и сериозно завишение на интереса към студентските общежития. Причината е повече финансова заради все още ниските цени. Подадените до момента молби за студентските общежития в страната са 40 000. Това е с около 10 000 повече в сравнение с миналата година, поясни Даниел Парушев и допълни, че интерес към общежитията се наблюдава не само от новоприетите студенти.

„Молби подават и магистри и докторанти, които осъзнават, че ще им е много трудно ако са на квартира“, каза още Парушев.

Доротея Николаева посъветва студентите да подават молбите си навреме.

„При някои университети подаването на молби е целогодишно. Но, аз бих посъветвала студентите да не разчитат на това, тъй като остават много малко свободни места“, каза Николаева.

Много от общежитията в страната бяха ремонтирани с отпуснатите преди две години 98 милиона лева. Даниел Парушев припомни, че за последно държавата е давала пари за студентски общежития преди 10 години. 

„Има общежития, които са си като хотели. И тези, които са подали молби навреме, ще бъдат в тях. И тогава ще трябва или да останат там и да си ги ремонтират или да се откажат. За съжаление, има около 40 общежития в страната, които са в окаяно състояние. При този завишен интерес е възможно много от колегите да попаднат именно в тях“, каза Парушев. Той поясни, че наскоро е било затворено общежитие с 500 места в Пловдив. Базата е била опасна за живота и здравето на студентите.

Състоянието на общежитията във Варна е добро, коментира Доротея Николаева. В момента се извършват ремонтни дейности в едно от общежитията на Техническия университет. И в морската столица обаче има бази с недобри условия за живот.

„Такъв е примера с блок 3 на Медицинския университет. Там имат големи проблеми, особено със санитарните възли. Интериорът пък се поддържа основно от студентите. Там трябва да мине комисия, която да направи конструктивно становище за състоянието на сградата“, каза Николаева.

Тя разкри, че в университетите във Варна учат около 100 бежанци от Украйна. Най-сериозен интерес украинските студенти проявяват към ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“.

„Още в началото на войната, колегите от студентския съвет на Военноморското училище подеха инициатива за безплатно настаняване на украински бежанци в техните студентски общежития“, коментира Доротея Николаева.

Едно от предизвикателствата пред ръководството на НПСС е решаването на проблема с компенсациите от 40 лева за студентите от общежитията заради повишението на режийните разходи. Държавата е изплатила сумите за първите четири месеца на 2022 година.

Все още не са получени средствата за октомври, ноември и декември 2021 година“, разкри Парушев и допълни, че в този период студентите трябва да получат дори по-висока компенсация.

От НПСС изразиха задоволството си от увеличението на докторантските стипендии на 1000 лева.

„Един от следващите приоритети пред ръководството на организацията е студентите от частните университети да получават стипендии за успех“, коментира Доротея Николаева.

Болна тема по думите й е високия лихвен процент на студентските кредити.

„В момента за студентите е по-изгодно да изтеглят обикновен потребителски кредит, отколкото студентски. Лихвата понякога е непосилна за колегите“, каза заместник-председателя на НПСС и допълни, че друг проблем е лиспата на достатъчно средства от държавата за студентското кредитиране.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Богдан Дарев: Александър Еплер ни учи на любов към България

"Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента разказва нейният режисьор Богдан Дарев. Документално-художествената лента проследява живота на композитора, изпълнителя и майстор на оригинални концертни кавали Александър Еплер. Американецът от руски произход има..

публикувано на 02.10.22 в 07:00

Актьори от Добрич: Общото между парламента и театъра е в заучените реплики

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий. В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори и само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители..

публикувано на 30.09.22 в 10:30
Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дм - председател на Дружеството на кардиолозите в България

Професор Асен Гудев: Много от случаите на сърдечносъдови заболявания са предотвратими

На 29 септември - Световният ден на сърцето, Валерия Василева разговаря в предаването "Златното сечение" за здравето на сърцето с чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, дмн, FESC, FACC – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” – София и председател на Дружеството на кардиолозите в България . Как да тълкуваме..

публикувано на 30.09.22 в 07:55

„Изкуството да падаш“ - за трудния път на съзряването, за умението да падаш и да се изправяш отново

„Изкуството да падаш“ – дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев, беше един от участниците в конкурсната програма на фестивала „Златна роза“. Историята разказва за 17-годишната Бори (в ролята Елена Замяркова), която отказва да бъде унижавана от момчетата. Артистичната й, но лабилна майка (Александра Сърчаджиева) не й дава подкрепата, от която има..

обновено на 29.09.22 в 10:54
Христо Милетов

Христо Милетов: Няма по-добра сфера от спорта, от която да си намериш приятели

В последния петък на месец септември в десетки държави ще се проведе Европейски ден на спорта в училище – една от най-масовите кампании, целяща повишаване на нивото на физическа активност у децата. За осма поредна година учебни заведения от цялата страна ще се включат и ще демонстрират нуждата oт повече движение в ежедневието на учениците...

публикувано на 28.09.22 в 14:05

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година.  Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 28.09.22 в 07:56

Дишам, спя, спортувам - нещата, които никой не може да направи вместо нас

Най-важното упражнение, което е и с най-голямо значение за нашето здраве, стойка и дълголетие, и дори правилното подреждане на зъбите и черепно-лицеви кости е дишането. При това дишането през носа, казва Дойчин Кършовски. Именно така се казва и първата му книга на български език – „Дишам”, която е част от поредица, в която е отредено..

обновено на 27.09.22 в 11:30