Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Малкият мислител от село Цонево

Орхан и приятелят му Стефан
Снимка: Александър Йорданов

В дългополското село Цонево живеят 1700 души. Сравнително населено място, предвид масовото обезлюдяване на българските села. Не са останали много млади хора, но все пак има училище. Сред възпитаниците му е шестокласникът Орхан Октай. Често сте чували за някое дете, че не се интересува от нищо, а само си гледа в телефона или с часове гледа игри на компютъра… Е, Орхан е точно обратният случай. И почти няма тема, по която да няма мнение. 

Не си и помисля да пропуска часове, защото:

"Учението му е майката на всичко. То просто без образование няма живот," казва Орхан.

Той вече е осъзнал стойността на парите. Казва, че през лятото си докарва някой лев. Поправя велосипеди. Научил се е от клипчета в интернет, както и от бащата на своя добър приятел Стефан. Няма си ценоразпис, взима колкото му дадат, а понякога го прави на добра воля:

"Нали виждаш едно момче, което беше там пред магазина. Той имаше едно колело и ми вика: моля ти се, ще ми го поправиш ли? Ще ти дам сто лева. И аз му викам - как ще ми даваш 100 лева? Най-много трийсет да ми дадеш, все файда, бе. Днешните деца просто не знаят как се изкарват парите с труд," категоричен е 12-годишният жител на село Цонево.

Орхан ходи и за риба, харесва му тръпката. Хвали се с улов на бяла риба и костур. За рождения си ден е отказал да му купуват компютър, а е поискал въдица. Много е наблюдателен и затова се е насочил към работа в полицията, иска да стане следовател.


12-годишното момче има мнение и за актуалната политическа обстановка. Все пак сме пред нови избори:

"Честно казано, политиката много се разбърка, просто нямам думи." 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Машинно гласуване

Как се гласува с машина (ВИДЕО)

В Община Варна са образувани 407 избирателни секции. В 394 от тях ще се гласува с машини, в т.ч.: в 259 – с 1 машина, в 135 – с 2 машини. В 13 секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Това са секциите в лечебните заведения, социалните домове и местата за задържане. С хартиени бюлетини ще се гласува и ако се образуват секции за гласуване с..

обновено на 02.10.22 в 08:50

Цените на основните храни продължават плавно да растат

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 1,60 на сто до 2,099 пункта. Вече три месеца ИТЦ е без особени и резки промени, позиционирайки се в диапазона 2,029-2,099 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Наблюдава се слабо,..

публикувано на 02.10.22 в 08:33

"Европейските дни на птиците" учат градския човек как да съжителства с природата

Жителите на София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново отново имат възможността да се включат в наблюдение и заснемане на птици в дивата природа. Повод са Европейските дни на птиците, които се провеждат у нас на 1 и 2 октомври. Инициативата е на международната организация "Bird Life International“, а на местно ниво неин организатор е..

публикувано на 01.10.22 в 15:01

82 години от възвръщането на Силистра към Отечеството

На 1 октомври се навършват 82 г. от възвръщането на Силистра към Отечеството. Крайовският договор, подписан на 7 септември 1940 г., възвръща по мирен път Южна Добруджа в пределите на Майка България. Подписването на договора е един блестящ акт на българската дипломация и главно на цар Борис III Обединител...

публикувано на 01.10.22 в 11:07

"Аз вярвам и помагам" с мащабна акция за събиране на капачки и стотинки за детска линейка на 8 октомври във Варна

Поредната мащабна благотворителна кампания за събиране на капачки и стотинки за закупуването на детска линейка и медицинска апаратура в помощ на хиляди бебета и деца, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" , ще се състои на 8 октомври (събота) във Варна . Желаещите да се включат в акцията могат да предадат събраното на обособения пункт пред..

публикувано на 30.09.22 в 11:26
Машинно гласуване

Ще гласуват ли варненци в неделя или не?

Ще гласувате ли на парламентарните избори на 2 октомври или не и защо? Този въпрос зададох на варненци преди изборният ден и отговорите са различни, но с общ акцент - всички изразиха разочарование от сегашния политическия елит и споделиха, че и за пореден път са станали свидетели на обещания, но не и на изпълнението им. Фаворити сред политиците вече..

публикувано на 30.09.22 в 07:30

Тигри, леопарди и рисове пристигнаха в зоопарка във Варна

Три бенгалски тигъра - един мъжки и два женски, 2 леопарда и 2 европейски риса пристигнаха днес в зоопарка във Варна! Животните са докарани от Словакия и бяха внимателно настанени в новите си местообитания, обясни Иванка Стоянова, директор на ОП „Зоопарк – СЦ“.  „Много сме щастливи, че вече имаме красиво попълнение в нашия зоопарк. Молим всички..

публикувано на 29.09.22 в 17:55