Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в Солницата в Провадия

Както всяка година, на 22 септември в праисторическият солодобивен център Провадия-Солницата, ще има ден на отворените врати. Началният час е 8.00, а крайният - 15.00 часа, съобщи ръководителят на разкопките академик Васил Николов.

"Целта е да покажем и разкажем това, което знаем за най-стария солодобивен и градски център в Европа от VІ и V хилядолетие пр. Хр. – Провадия-Солницата", каза акад. Николов.

Последната такава среща беше преди три години преди пандемията. През този период археологическите проучвания, консервацията, аварийната реставрация и социализацията на древния паметник продължиха.

Влизането днес ще става на групи до 50 души откъм паркинга с интервал около 15 минути. В края на пътеката акад. Николов ще представи обща информация за археологическия комплекс. След това групите посетители ще минават маркиран маршрут – качване до горното ниво на селищната могила, обиколка на могилата и показване на това, което може да се види, включително пред запазената западна част на най-късната укрепителна система с радиалните структури и последните по време солодобивни съоръжения.

Обиколката трае около 45 - 50 минути. "Посещението и беседите са безплатни, но на фона на минималното държавно финансиране през тази година не бихме отказали дарения за продължаване на извършваните на обекта специализирани дейности", коментира акад. Николов.

Тъй като в някои часове струпването на желаещи да посетят Солницата е по-голямо, на паркинга пред входа се организират забавления за деца. За да могат малките посетители да усетят тръпката от досега с древността, е създаден „археологически“ детски кът. В него децата ще видят как е добивана солта в късната праистория, а домакините ще покажат и изваряване на разсол по древната технология. Малките художници ще могат да оцветят рисунки на праисторически керамични съдове, открити през миналите сезони в Солницата, а най-ентусиазираните ще имат възможност сами да разкрият праисторически артефакти в „културния пласт“.

След Деня на отворените врати екипът, които проучва останките на останките на най-стария солодобивен и градски център в Европа – съществувал между 5600 – 4350 г. пр. н.е., ще приема посетители на 23, 24, 26 и 27 септември.
По публикацията работи: Иван Барбов
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънце за края на работната седмица и целия уикенд

До края на седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. В сутрешните часове ще има условия за образуване на мъгли. Ще духа предимно слаб до умерен вятър от север и северозапад, в неделя временно ще се усили от североизток. Температурите до края на седмицата постепенно ще се повишат и в неделя сутрешните ще са от 9° до 14°, а максималните..

публикувано на 06.10.22 в 16:10

Работодателите поискаха компенсациите за ток да продължат и през 2023 г.

Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на Интерконектора Гърция-България. Това заяви..

публикувано на 06.10.22 в 16:02

Варна с 15 депутати в парламента

ЦИК обяви разпределението на мандатите в 48-ото Народно събрание. Варна излъчва 15 народни представители. ГЕРБ-СДС има 5 депутатски места, Продължаваме промяната - 4, "Възраждане" - 2. С по един депутат ще са БСП, ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Все още са възможни размествания, ако някой от кандидатите влезе от друг град или се откаже...

обновено на 06.10.22 в 15:57

Ковид мерките в сила още седмица

Противоепидемичните мерки в страната остават в сила до 12 октомври. Това става ясно от заповед на Здравното министерство, която влиза в сила от днес (06.10.22 г.).  С документа се въвеждат някои ограничения, които ще са в сила една седмица. Мерките предвиждат задължително носене на предпазни маски в в лечебни заведения, специализирани..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Кога можем да изхвърляме едрогабаритни отпадъци

Обявен е графикът за транспортиране на едрогабаритни отпадъци за октомври. 15 пъти месечно специализирани автомобили на сметопочистващите фирми извършват транспортирането на поставени до съдовете за битови отпадъци - шкафове, дивани, матраци, фотьойли, кресла, столове, маси, мокети, килими и др. Необходимо е едрогабаритните отпадъци да бъдат поставени..

публикувано на 06.10.22 в 14:51

Съвети за предпазване на децата от кибертормоз

Децата в киберпространството са изключително уязвими. Профили с фалшива самоличност често ги атакуват и ги подлагат на тормоз. Затова е важно освен родителите, учители и психолози също да бъдат бдителни и да следят за първи симптоми на проблеми в децата. Това е и темата на четиридневния семинар „Киберзащитници“ във Варна. В него се включват..

публикувано на 06.10.22 в 14:49

Белград: ЕС прие първи пакет санкции срещу Сърбия

С осмия пакет от санкции срещу Русия, ЕС всъщност въвежда първи пакет от санкции срещу Сърбия, която зависи от доставките на руски петрол през Хърватия, заяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин. Преди минути ЕС съобщи, че председателите на ЕС са постигнали съгласие за нови..

публикувано на 06.10.22 в 14:06