Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ковачът" – вечната тема за изкушението да имаш всичко

| обновено на 26.09.22 в 11:10

Вечната тема за изкушението да имаш всичко, но да дадеш душата си, изкарва сенките на показ във филма "Ковачът" на Десислава Чутуркова. "Ковачът" е невербален филм по мотиви на Братя Грим. В него един много способен ковач е изкушен от силите на злото да продаде душата си в замяна, на което ще получи безкрайно богатство. Сделката гласи, че дяволът ще дойде при него след три години, с надеждата, че тогава ковачът ще се е пропил напълно и вече няма да има никакви сили да се бори с него.

Актрисата Десислава Чутуркова, създателка на частната театрална формация "Нагоре по стълбата" и преподавател в НАТФИЗ, за първи път представя късометражен филм на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. Идеята за филма идва от неин състудент Мариян Дулчев. Във филма се разискват вечните теми, казва Чутуркова. "Ковачът" може да се определи като театър на сенките, но за големия екран.  В един момент решихме, че словото е излишно и наблегнахме на зрелищните и визуалните решения, всичко се случва зад платно, споделя режисьорът. Звукът от действията изостря сетивата и въображението, а думите не липсват, обясни още тя.

Основната идея е да се засили усещането на зрителя, че мистичното е живо, че всичко се случва зад екрана. 

Развръзката и спасението идват с молитвата.

Даниела Стойнова разговаря с Десислава Чутуркова, а филмът можете да гледате днес, 26 септември от 14 часа във Фестивалния и конгресен център:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още липсва механизъм за работа между доброволците и институциите

Почти 11 млн. лв. са дарили гражданите у нас за различни каузи през 2021 г. Данните са от годишният анализ за предишната година на Български дарителски форум (БДФ). Обемът на дарените средства е с около една четвърт по-малко спрямо 2020 г. Информацията е на база официални данни от НАП, справки от sms номерата на мобилните оператори, както и от преглед на..

публикувано на 05.12.22 в 09:30

Charlotte Wessels (екс-DELAIN): "Когато си сам, победите са по-лични, но това се отнася и за провалите"

Интервю с Charlotte Wessels (екс-DELAIN) Вторият самостоятелен албум на бившата вокалистка на DELAIN Charlotte Wessels отново се казва „Tales From Six Feet Under“ с допълнението - част втора. И той е резултат от творческата енергия на певицата, след раздялата й с бандата. Отново е записан в мазето и е продължение на самостоятелното пътешествие на..

публикувано на 04.12.22 в 13:51
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Сезирахме прокуратурата за купуване на гласове от партиите, които сега върнаха хартиената бюлетина

След промените в Изборния кодекс, следващите избори ще се проведат по безобразен начин, точно, както се проведоха изборите на 4 април миналата година, при които във всички секции се гласуваше с машини и хартиени бюлетини. Тогава подадохме информация до прокуратурата за много добре организиран купен вот, точно от партиите, които сега върнаха..

публикувано на 03.12.22 в 14:00

Тенорът Емил Иванов: В Космоса има невероятни цветове – само човек да има желание и време да ги забележи

Един от седемте най-добри тенори в света - Емил Иванов, представя във Варна изложбата си астрофотография „Виж звездите”. Откриването е на 2 декември от 17 часа на сцена „Ротонда” в Държавна опера-Варна. Емил Иванов е бил солист и на Държавната опера във Варна. След 30-годишна блестяща кариера той се посвещава на първата си любов - астрономията...

публикувано на 02.12.22 в 09:00

Българската група THE CASE с втори нов албум

THE CASE се завръщат ударно с втори албум. "Li & Br" - защото между музикантите винаги е имало химия. И от физиката има достатъчно, особено в мъкненето на инструменти насам-натам. „Химията“ в заглавието на новият албум на бандата: „Li & Br” („Литий и бром“) обаче е от друг вид. С литий се третират мании и депресивни състояния. Бромът е символ на..

публикувано на 01.12.22 в 11:10

Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle"): Грузия е много музикална страна с големи културни традиции

Интервю с Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle") Eric Hutchence е грузински диджей, който ще бъде част от концерта на PYOGENESIS и VELIAN в края на тази седмица – 2 декември, София. Той живее в Тбилиси и е част от екипа на "W:O:A Metal Battle", отговаряйки за Грузия, Армения, Азербайджан и Турция. Интервюто с Eric Hutchence ("W:O:A Metal..

публикувано на 30.11.22 в 11:10
Иван Костов

Иван Костов за "Политиката отвътре"

Бившият премиер Иван Костов, който бе начело на правителството в периода от 1997 до 2001 година, представя книгата си "Политиката отвътре" във Варна.   Събитието ще се проведе днес от 18 часа, в Пресцентър на Фестивален конгресен център. Само преди седмица Костов се срещна с българи, живеещи във Великобритания, където представи изданието и своя..

обновено на 29.11.22 в 19:45