Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С едно училище по-малко във Варненско от тази учебна година


С 8 училища по-малко в страната започна новата учебна година. Едно от тях е Основното училище „Христо Ботев“ в село Николаевка, община Суворово.

Годината е 1847-а, когато в Николаевка отваря врати първото в областта българско светско училище. Първият учител в него е поп Константин Дънов, баща на Петър Дънов. 175 години по-късно училището официално е закрито, а решението за това е на общинския съвет в община Суворово от 19.05.2021 г.

Каква е причината

Причина за закриването е малкият брой деца от селото, които да учат в местното училище, каза за Радио Варна кметът на Суворово Данаил Йорданов. Минимум те трябва да са 70-80 деца, а са едва 7-8 и техните родители са ги записали да учат в Средното училище „Никола Вапцаров“ в Суворово, допълни той.

В училището в Николаевка са учили деца от Варна, предимно от кв. „Владиславово“ и от село Каменар, уточни още кметът. Преди да бъде закрито, в него по списък са се водели около 140 деца, но след проверки на Регионалното управление на образованието /РУО/ се оказва, че реално е било посещавано от около 40 деца, от които един ден са идвали една част, а в друг ден – друга, каза още Данаил Йорданов.

В момента децата от ОУ „Христо Ботев“ са разпределени в различни училища във Варна, каза и началникът на РУО Ирена Радева. С тях работи екип от общински и социални служители и медиатори. Записани са деца в училищата „Елин Пелин“, „Патриарх Евтимий“, „Отец Паисий“. Две деца са насочени към групи на детски градини, едно в село Каменар, а 34 са заминали в чужбина, уточни Радева. Цялата документация на училището е преместена в СУ „Никола Вапцаров“ в Суворово, което се явява приемник на закритото училище в Николаевка.

Каква ще е съдбата на училищната сграда и в какво състояние е тя в момента

Община Суворово е сключила договор с орханителна фирма, за да осигури своевременна защита на сградата на училището от посегателство и вандалщина, каза кметът Данаил Йорданов. Сградата е с ремонтиран покрив и е в добро състояние, каза още той. Надеждите на кмета са да се намерят хора, които да развиват образователна или културна дейност в сградата на училището – като извънкласни занимания с деца, но до момента никой не е проявил желание.

ОУ

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на случаите с Варицела във Варна - близо 200 нови за седмица

Ръст на случаите на варицела и през последните дни във Варна и областта, отчитат от РЗИ - Варна. В периода от 18 до 24 ноември са регистрирани нови 196 заболели, докато само три седмици назад, случаите са били 107. 180 от случаите са във Варна, а 16 - в други населени места от областта. Варицелата (още лещенка) е едно от най-заразните..

публикувано на 27.11.22 в 13:40

АПИ: Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват готови за зимни условия

Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Очаква се понижение на температурите и привечер и през нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. За днес е определен жълт..

публикувано на 27.11.22 в 13:19

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ статуса ще се проведе във Варна

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ статуса ще се проведе на 29 ноември от 11.00 до 13.00 ч. в Икономическия университет, на 30 ноември от 11.00 до 14.00 ч. - в Техническия университет, на 1 декември от 10.00 до 13.00 ч. - в Медицинския университет и от 17.00 до 19.30 ч. - пред мола в кв. Младост. Това съобщиха от общинската пресслужба...

публикувано на 27.11.22 в 12:35

Служители на ГДБОП задържаха 45-годишна жена за измама

Спрямо нея предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата на разследващите започнала, когато потърпевшата /председател на ТЕЛК/ се обърнала за помощ към полицията. Заявила, че на 17 ноември жена, представяща се за адвокат, я предупредила, че..

публикувано на 27.11.22 в 12:01

В Добруджа все повече производители изкореняват лавандулата си

Идва ли краят на лилавата приказка? Доскоро България беше производител №1 в света на лавандулово масло, а днес пазарът е сринат. Земеделски производители в Добруджа изкореняват насажденията си от лавандула и се отказват от отглеждането на етерично-маслени култури, докато продукцията им залежава по складовете. От 2014 година насам тази култура..

публикувано на 27.11.22 в 11:21

Космическата капсула "Орион" на НАСА постави рекорд за изминато разстояние от Земята

Космическата капсула "Орион" от лунната мисия на НАСА "Артемис 1" ("Артемида 1") постави рекорд за изминато разстояние от Земята, предаде ДПА. Апаратът е на повече от 400 000 километра (над 249 000 мили) от нашата планета, съобщи американската космическа агенция в профила си в Туитър, като добави, че това е най-дългото разстояние, пропътувано..

публикувано на 27.11.22 в 10:06

Цените на хранителните стоки на едро у нас са без особени промени тази седмица

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,1 на сто до рекордните 2,257 пункта. Показателят надмина преди седмица най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г...

публикувано на 27.11.22 в 09:38