Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

40% ръст на започнатото ново строителство във Варна

Снимка: БГНЕС

В почти цялата страна инфлацията и кризата доведоха до спад на започнатото ново строителство с около 25%. В големите градове като Варна и София обаче ситуацията е по-различна и на тези места се наблюдава ръст за първите шест месеца на 2022 година. 

Най-голям е ръстът на започнато ново строителство във Варна с цели 40%. Това каза в интервю за Радио Варна председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. В столицата ръстът е 25%. 

"Тези данни показват, че пазарите в големите градове са още в добра кондиция, въпреки очакванията за увеличение на лихвите. Инфлацията оказва голямо влияние в този момент и тя подклажда все още "горещината" на този пазар", каза още Добромир Ганев и допълни, че в условията на инфлационните процеси у нас, много хора виждат сигурност за спестяванията си чрез покупката на имот.

Варна е рекордьор по обем от сделки

Данните за обема на сделките за първото шестмесечие на тази година показват, че най-голям ръст има в морската столица - 20%. За цялата страна ръстът е с около 7-8%, коментира още Добромир Ганев. 

Според информация от Националния статистически институт, ръстът на цените на имотите за второто тримесечие на 2022 година е с близо 15%.

"Не е имало подобен ръст за последните 10-12 години. Въпреки очакванията за промяна на икономическата обстановка и в България. Това най-вероятно ще се отрази на нашия пазар на имоти едва в средата на следващата година", прогнозира Добромир Ганев.

При офисите и търговските площи, както и при чуждестранните инвестиции в страната обаче се наблюдава застой.

"Само преди няколко дни Българската народна банка излезе с информация за значителния спад на инвестициите в България, включително и тези в недвижима собственост. Абсолютно е ясно на всички, че България не е притегателен център за чуждестранните инвестиции в недвижими имоти, без значение дали това ще бъдат търговски, офисни или жилищни площи. Жилищният пазар се представя отлично в последните две години, за разлика от другите два пазара - търговския и офисния, които се повлияха негативно от пандемичните ограничения", каза Ганев.

Офисният пазар продължава и сега със затрудненията, допълни експерта и даде пример с Варна и София.

"В София има много свободни площи. Данни на НСИ показват незначителен дял на започнати офисни площи в столицата, който е едва 11 000 квадратни метра за първото шесмесечие на тази година. В градове като Варна и Бургас този дял е нула. Характерно за град като Варна е, че няма много предлагане. И на тази основа можем да кажем, че не са чак толкова много свободните площи. Размерът на наемните цени не е особено атрактивен за инвеститорите", коментира още Добромир Ганев.

Пазарът на наемите е в подем

В последните 8 месеца се наблюдава подем на пазара на наеми у нас и по-конкретно в градовете Варна и Бургас. Според Добромир Ганев това се дължи на намаляване на натиска от противоепидемичните мерки, както и заради бежанската вълна от Украйна.

"Цените на наемите скочиха средно с около 20%. И тук обаче инфлацията повлия и си спомнихме старите времена, в които в договорите за наем се включваше клауза за актуализация на цената. Трябва да се намират компромисни решения", посъветва председателят на НСНИ. Според него отношенията между наемодателите и наемателите на са уредени добре законово и е необходимо да се работи в тази посока в бъдеще за да се избегнат рисковете.

НСНИ на 30 години

На 30 октомври оглавяваното от Добромир Ганев Национално сдужение "Недвижими имоти" отбелязва своя 30-ти юбилей. В рамките на честването ще се проведе Национална конференция в София, която ще започне още на 28 октомври, навръх професионалния празник на брокерите. Специален гост на събитието ще бъде представител Националната асоциация на ареаторите в САЩ, който ще изнесе лекции с фокус водене на преговори и ръководене на асоциации.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Добромир Ганев:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тенорът Емил Иванов: В Космоса има невероятни цветове – само човек да има желание и време да ги забележи

Един от седемте най-добри тенори в света - Емил Иванов, представя във Варна изложбата си астрофотография „Виж звездите”. Откриването е на 2 декември от 17 часа на сцена „Ротонда” в Държавна опера-Варна. Емил Иванов е бил солист и на Държавната опера във Варна. След 30-годишна блестяща кариера той се посвещава на първата си любов - астрономията...

публикувано на 02.12.22 в 09:00

Българската група THE CASE с втори нов албум

THE CASE се завръщат ударно с втори албум. "Li & Br" - защото между музикантите винаги е имало химия. И от физиката има достатъчно, особено в мъкненето на инструменти насам-натам. „Химията“ в заглавието на новият албум на бандата: „Li & Br” („Литий и бром“) обаче е от друг вид. С литий се третират мании и депресивни състояния. Бромът е символ на..

публикувано на 01.12.22 в 11:10

Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle"): Грузия е много музикална страна с големи културни традиции

Интервю с Eric Hutchence ("W:O:A Metal Battle") Eric Hutchence е грузински диджей, който ще бъде част от концерта на PYOGENESIS и VELIAN в края на тази седмица – 2 декември, София. Той живее в Тбилиси и е част от екипа на "W:O:A Metal Battle", отговаряйки за Грузия, Армения, Азербайджан и Турция. Интервюто с Eric Hutchence ("W:O:A Metal..

публикувано на 30.11.22 в 11:10
Иван Костов

Иван Костов за "Политиката отвътре"

Бившият премиер Иван Костов, който бе начело на правителството в периода от 1997 до 2001 година, представя книгата си "Политиката отвътре" във Варна.   Събитието ще се проведе днес от 18 часа, в Пресцентър на Фестивален конгресен център. Само преди седмица Костов се срещна с българи, живеещи във Великобритания, където представи изданието и своя..

обновено на 29.11.22 в 19:45

Най-бързият българин в малък басейн Дениел Нанков: Има още накъде да се развивам

Състезателят на варненския Плувен Спортен Клуб Черно море Дениел Нанков отново е най-бързият българин в малък басейн. На държавното първенство в Бургас през уикенда той подобри рекордите на 50 и 100 метра свободен стил в малък басейн. Новите най-добри постижения на Дени са 21,81 секунди и 48,04 сек. С него разговаря Иван Симеонов: Очаква..

обновено на 29.11.22 в 08:29

Станимир Сребър: Фотографията е изкуство, фотоапаратът е средство

Станимир Сребър е от онези фотографи, които всъщност не гледат на себе си като на фотограф. За него тя е странично занимание. Вече 12 години снима, а от 2017 може да бъде видян с фотоапарат пред сцената на най-големите музикални рок събития в България. Винаги е харесвал фотографията - като концепция, като идея, като усещане. Трябва да мине известно..

обновено на 28.11.22 в 16:13

Историческият комикс "На конци" - една действителна история от 1968 г.

Графичната новела „На конци – 1968: една действителна история" представи във Варна  Веселин Праматаров. Мястото - Културният център "РеБонкърс", където до 2 декември (без понеделник) може да се види и едноименната изложба.  Художникът Веселин Праматаров е автор и на илюстрациите на книгата. "На конци" е исторически комикс, първи по рода си у нас. Той..

обновено на 28.11.22 в 14:51