Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инфлацията променя поведението на потребителите

Снимка: pixabay

Инфлацията в световен мащаб води до стремеж на потребителите да купуват предимно на промоция основните храни и стоки за дома. Промоциите са част от политиката на веригите за такива продукти, но сега са особено следени от потребителите след като в някои страни, сред които и България, поскъпването на живота се усеща повече.

Това важи както за физическите магазини, така и за покупките онлайн.

Очаквано е потребителите да си правят сметката какво да купят и дали да го правят. Клиентите трябва да бъдат по-рационални, посочва Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

Как се променя потребителското потребление в ситуацията на инфлация може да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Морско училище отбеляза своя патронен празник

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 113-годишнината от рождението на своя патрон.  Носителят на голямата награда от конкурса "Вапцарови дни" Алекс Алексиев изпълни "Песен за човека" на официалната церемония. Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров-началник на училището, посочи, че и днес е валидно мнението на поета, че морската Алма Матер дава..

публикувано на 07.12.22 в 16:19

117 години навършва днес Специалното училище за незрящи във Варна

С тържествен концерт под наслов „Заедно“ Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна днес отбелязва своята 117-та годишнина от създаването си. На сцената на Фестивален и конгресен център се изявиха заедно настоящи и бивши възпитаници на училището. За първи път прозвуча и химнът на специализираното школо. Още..

публикувано на 07.12.22 в 14:40

Ръст на сайтовете за онлайн залози

16 сайта за онлайн залози е регистрирала Националната агенция за приходите. За последната година те са 10, а до 2021 г. са били едва 6, информират от приходната агенция.  Спрените хазартни платформи заради липсата на лиценз са над 130, като пълният списък, както и този с регламентираните сайтове за онлайн залагания, са публикувани в официалната..

публикувано на 07.12.22 в 14:18

Запалиха светлините на градската елха във Варна (снимки)

Запалиха светлините на градската елха във Варна навръх Никулден.  Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са използвани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов триизмерен връх. По традиция празникът започна с концерт на детски вокални и танцови състави.  Кулминацията на тържеството бе зарята. Десетки варненци - малки и..

обновено на 06.12.22 в 19:02
Свежина Димитрова – директор на НАОП - Варна

Седмица на великите пътешествия организира варненският планетариум

Седмица на великите пътешествия провежда Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Поводът е 500-годишнината от първото околосветско пътешествие, организирано от великия мореплавател Фернандо Магелан. За отбелязване на събитието от Обсерваторията са организирали редица интересни събития за малки и големи. Повече..

публикувано на 06.12.22 в 12:17

Много аптеки - хилава система

Липсата на аптеки в селата е проблем, който от години не намира своето решение. Аптеките във Варненска област са по-малко от предвидените на глава от населението. Съгласно формулите, наличните аптеки за Област Варна надвишават минималния брой, но това е само за сметка на град Варна, където има голяма концентрация. За всички останали общини от..

публикувано на 06.12.22 в 09:41
Снимката е илюстративна

Година на паламуда изпращат рибарите в Балчик

Броят на лодките, които влизат в морето, винаги да е равен на тези, които се прибират. Това е редовното пожелание на председателя на рибарското сдружение „Балчик“ Росен Димов за 6 декември. Към него и тази година се добавят молитвите към свети Николай за живот и здраве на всички. „От рибарската 2022 година колегите би трябвало да са доволни, защото..

публикувано на 06.12.22 в 09:00