Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в чужбина ще се проведат в 755 секции в 62 държави, ще се гласува с 538 машини

Снимка: Ани Петрова

Изборните секции в чужбина бъдат 755, в 62 държави. В 300 секции са предвидени машини, в 238 секции ще се гласува с по две машини, и в 62 секции ще се гласува на 1 машина. Общо 538 машини са транспортирани в чужбина.

Това заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи по време на редовния брифинг на МВнР, предаде БГНЕС.

Милков обясни, че МВнР, както и консулствата са изпълнили всички свои задачи за организацията на изборите. “Това е завършване на двата месеца на подготовка, нашето министерство има опит, защото провеждаме избори за четвърти пореден път в чужбина за последните няколко месеца.”, подчерта той и добави, че във всяка секционна комисия трябва да има по един представител на страната, за който се смята, че е запознат с процедурата в чужбина и при нужда може да се справи с възникнал проблем. Милков добави, че методическите указания на ЦИК вече са разпространени. Той обясни, че МВнР трябва да отчита и различни рискове, които могат да възникнат и да се справят с тях. Милков обясни, че в Щатите на този етап има опасност за 5 секции в щата Флорида в градовете Орландо, Джаксънвил, Маями, Сейнт Питърсбърг и Форт Лодърдейл.

Милков даде повече информация за 77-та сесия на ООН, която се проведе в Ню Йорк. Той каза, че е бил определен за ръководител на делегацията, защото не е имало възможност президента да отсъства за цяла седмица от страната. “Темите бяха свързани с множеството кризи - криза в сигурността, криза в енергетиката, хранителната криза и кризата на веригата на доставки.”, посочи Милков и добави, че в рамките на сесията България е взела участие в редица мероприятия - свързани с образование, цели за устойчиво развитие, както и извънреден съвет на ниво министри на външни работи, свързан в мобилизацията и референдумите в чужбина.

“Основна цел на участието в сесията е изказването в общото събрание.”, посочи той и добави, че то отразява в синтетичен вид отношението на България по въпросите обсъдени в рамките на сесията.

Милков обясни, че се готви осми пореден пакет от санкции в следствие на войната в Украйна. Той каза, че войната навлиза в нова фаза след референдумите и мобилизацията. “Санкциите са в процес на преговори и ние не можем да кажем повече подробности, но можем да кажем какви са принципите”, отбеляза Милков и добави, че има два основни принципа - санкциите да увеличат натиска върху Русия и на второ място да се изготвят по такъв начин, че те да не засягат в по-голяма степен Европа отколкото Русия. “Получихме предложение по отношение на санкциите и ние трябва да представим становище, което да бъде прието. Проблемът е, че имаме кратко време”, допълни служебният министър.

Няма статистика за българските граждани в Русия. Знаем, че те са много. Тези, които имат само български паспорт могат да напуснат Русия, но тяхното затруднението е от липсата на билети за полети”, каза Милков.

Относно референдумите в Донбас, министърът коментира, че "става дума за нещо, което ние не можем да признаем". “Считаме, че са организирани в не нормални условия в територии на окупация”, посочи Милков и добави, че от министерството нямат информация за участие на българи в референдумите в Украйна. “Ако има такива те са отишли в лично качество, а не като представители на държавата.”, категоричен е той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10

Допълнително разследват делото за правна помощ от адвокатска кантора на Областна управа през 2022 г.

Прокуратурата трябва да извърши допълнително разследване по делото за правна помощ, оказана от адвокатска кантора през 2022 г. на тогавашния областен управител на Варна (Благомир Коцев). То касае сключването на неизгодна сделка от длъжностно лице, вследствие на която е нанесена значителна вреда за Областната администрация. Това решение взе Варненският..

публикувано на 02.10.24 в 12:05

Модернизират с близо 3 млн. лв. уличното осветление в кв. "Чайка"

Във Варна започват дейностите за модернизация на уличното осветление в "Чайка". До 30 март 2026 г. в квартала ще бъдат подменени 19,5 километра кабели, 1007 осветителни тела, 986 стоманени стълбове, 30 ел. табла, съобщават от общинския пресцентър.  Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Средствата, с които ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:00