Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Капачки за Бъдеще” с кампания за трета детска линейка на 1 октомври

В България продължава да няма достатъчно детски неонатални линейки. Ентусиастите от “Капачки за Бъдеще” обаче са се заели да поправят това.

След като дариха първата неонатална линейка в Пловдив, днес те обявиха, че на 30.10 ще бъде дарена втората неонатална линейка в Плевен и започват да събират за трета.

“За съжаление, българското държавно здравеопазване разполага само с две специализирани неонатални линейки в момента” - споделят от кампанията - “и двете в София, и двете дарени от други благотворителни каузи преди няколко години”

Във Варна кампанията ще се проведе на паркинга на LIDL до Окръжна болница (ул. Битоля 1) на 1 октомври от 10:00 до 14:00 ч. Там можете да занесете събраното от вас количество капачки и кенчета (вж.снимки от началото на кампанията днес).

Едно общество е толкова силно, колкото е най-слабото му звено. Вярвам, че всеки който има възможност трябва да помогне на по-слабия и мисля, че човек със сърце не може да живее щастливо и в охолство и да гледа как хората около него не оцеляват. Това сподели за Радио Варна Мая Антонова, регионален координатор на кампанията:

Всеки един от нас може да помогне средствата за ТРЕТАТА линейка да се съберат по-бързо като разкажете на всички свои близки, приятели, познати, колеги и съседи и/или като просто споделите тази новина на стената във Facebook , LinkedIn и т.н.

Отделно ентусиасти от “Капачки за Бъдеще” са се заели да оборудват цялата страна с Автоматични Външния Дефибрилатори, в случай че на някого му спре сърцето на улицата и обявиха, че съвсем скоро ще дарят един или повече на град Варна.

“Линейката, която дарихме в Пловдив, обслужва цяла централна южна България и по-специално областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.

Втората неонатална линейка от Плевен ще обслужва цяла централна северна и северозападна България. Т.е. 1/3 от територията на страната. Целта ни е да дарим линейки и на други големи градове, където има университетски болници като Варна, Стара Загора, така че да покрием цяла България!”, добавиха от там.

Припомняме, че преди да се заемат с линейките, доброволците от “Капачки за Бъдеще” промениха най-старите кувьозите в болниците в цяла България, след което помогнаха и с още десетки медицински апарати за детски, родилни и неонатални отделения на 36 болници в 36 града общо. И всичко това, благодарение на капачките, които цяла България събира.

Може да подкрепите каузата за детска линейка, като занесете своите пластмасови капачки и алуминиеви кенчета на най-близката до вас кампания, която се провежда в над 30 градове в цяла България.

По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аспарухов мост

Кметът на "Аспарухово": Бъдещето на Варна е да се развива на юг

Бъдещето на Варна е тя да се развива на юг. Това подчерта в интервю за Радио Варна кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов. "Надявам се, че може да се работи с перспектива, за да се развие районът добре и да не се презастрои.  По адресни регистрации "Аспарухово" е най-малкото районно кметство във Варна - около 28-30 хиляди човека. Но според мен тук..

публикувано на 01.12.22 в 13:13
Персонален идентификационен код, НОИ

Пенсиите и добавките от 70 лева ще се изплащат между 7 и 20 декември

Изплащането на пенсиите през декември 2022 г. чрез пощенските станции ще започне на 7 декември (сряда) и ще приключи на 20 декември (вторник), предаде БГНЕС. То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от тях. Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 01.12.22 в 12:27

Областният управител на Добрич ще оспори в съда собствеността на сондажи с минерална вода

Областният управител на Добрич ще оспори в съда нотариални актове за собственост на Албена АД за осем сондажни кладенеца. Проверки са установили, че сондажите са с минерална вода, които според закона са изключителна държавна собственост. Ресорни министерства ще бъдат сезирани отново и за собствеността на курортния комплекс на Пречиствателна станция,..

публикувано на 01.12.22 в 12:12

Очаква се предупредително да спрат тока на Тубдиспансера

Тубдиспансерът във Варна е заплашен отново от прекъсване на електрозахранването заради неплатени задължения. Натрупаният дълг е в размер на над 77 000 лева, голяма част от който е в просрочие от март 2021 г. Шефът на Белодробната болница: За цветя пари има, за туберкулозата - не Очаква се предупредително токът да бъде спрян за два часа между 6..

публикувано на 01.12.22 в 10:52

Варненка с опасност за живота, след като кола я блъсна на пешеходна пътека

69-годишна варненка е настанена в болница с фрактура на черепа и контузия на таза, с опасност за живота, вследствие на пътен инцидент. По първоначални данни, л.а. движещ се по ул.“Патриарх Евтимий“, блъснал възрастната жена, която пресичала на пешеходна пътека на зелен светофар, съобщиха от варненската полиция. Инцидентът е станал вчера, около 18 часа...

публикувано на 01.12.22 в 10:48

Парламентът отново ще дискутира по Изборния кодекс

Депутатите продължават днес да гледат Изборния кодекс. Точката е заложена като първа в дневния ред на парламента, предаде БГНЕС. Обсъждането на промените в ИК започна още в петък, когато депутатите заседаваха 15 часа. Народните представители спориха по промените в закона до полунощ, но в крайна сметка нито един текст не беше гласуван. Най-много..

публикувано на 01.12.22 в 09:57

Отново се активизираха джебчийките в градския транспорт във Варна

Сигнали за зачестили случаи на джебчийски набези в градския транспорт на Варна получихме в редакцията ни. Слушателите ни описват крадлите като добре облечени и сливащи се с тълпата. Жените носят шалове, криещи лицата им. Прави впечатление, че не носят чанти, вероятно ръцете им да са свободни. Ставали ли са свидетели на кражби в автобусите..

публикувано на 01.12.22 в 09:44