Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Европейските дни на птиците" учат градския човек как да съжителства с природата

Жителите на София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново отново имат възможността да се включат в наблюдение и заснемане на птици в дивата природа. Повод са Европейските дни на птиците, които се провеждат у нас на 1 и 2 октомври. Инициативата е на международната организация "Bird Life International“, а на местно ниво неин организатор е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което за 29-и път организира Европейски дни на птиците у нас.

Поканата за участие е към всички любители на природата, но първото правило, с което природозащитниците запознават хората е как да наблюдават пернатите в природата, без да ги безпокоят. Причината е, че повечето от дивите птици са чувствителни към средата и не умеят да се адаптират навсякъде.

Програмата за област Варна: 2 октомври, 8:30–14 ч. Обиколка за наблюдение на птици, начална точка жп гара „Повеляново“. Среща на участниците на паркинга: координати 43.194006, 27.640389   Сред птиците, които ще могат да бъдат наблюдавани, са лебеди, корморани, чапли, кокилобегачи, дъждосвирци и калугерици. При достатъчно време ще се посети и местността Ятата и точка за наблюдение на скални орли.  Желаещите да участват трябва да осигурят автомобилен транспорт за придвижване между отделните точки и бинокли.
В България в момента има около 20 вида застрашени от изчезване птици, сред които обикновената гургулица, полската патица, египетския лешояд и къдроглавия пеликан.

Основните заплахи са инсектицидите употребявани в земеделието, бракониерите, поставянето на отровни примамки за хищни бозайници(вълци, чакали, лисици и др.) с цел опазване на стада и електропроводите, посочи Михаил Илиев.

Инсектицидите – заплаха за полските птици

Популацията на полските птици в последните години е намаляла с около 40% в цяла Европа. Това се дължи на употребата на инсектициди в земеделието, начина на обработването на земите, каза Илиев. Той даде пример с окрупняването на парцелите и превръщането им с огромни моноблокове, засети само с една култура, липсата на ивиците с дървета между тях и разораването на синорите, както и разораването на пасища и ливади с цел да се усвои по-голяма територия, макар че често тя е камениста и плодородна, но субсидиите в крайна сметка вървят и за тези земи, допълни орнитологът.
През нашата страна преминават два пътя на прелетните птици - Виа Аристотелис в Западна България и Виа Понтика - един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка, който минава покрай Черноморското ни крайбрежие.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

На Никулден раздават рибен курбан във Варна

На Никулден във Варна, от 11.00 часа, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, ще се проведе военен ритуал и ще бъде отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари. След приключването на ритуала на гражданите и гостите на град Варна ще бъде раздаден..

обновено на 02.12.22 в 19:36

Отварят безплатна ледена пързалка във Варна

Безплатна ледена пързалка край входа на Летния театър във Варна ще бъде отворена за гражданите и гостите на града от 6 декември до 16 януари, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Ползването на  съоръжението ще става на сесии от по 30 минути. Максималният допустим брой граждани за една сесия не трябва да надвишава 20 души. Кънки ще се..

публикувано на 02.12.22 в 17:32

Автентични предмети от морската история на България представя Военноморският музей във Варна

Находки от морското дъно, водолазно оборудване, вещи на офицери, фотографии и документи от различни периоди и събития през миналия век – това са само една малка част от експонатите, които могат да бъдат видяни в откритата днес изложба „Многото пътеки на морската история” във Военноморския музей във Варна. Експонати, които са били дарени през..

публикувано на 02.12.22 в 17:06

"Бележити тракийци, свързани с варненския край" обсъждат на форум във Варна

Музеят за нова история на Варна бе домакин на форум на тема "Бележити тракийци, свързани с варненския край". На събитието присъстваха историци, архивисти, краеведи и наследници на тракийски българи, които споделиха своите научни изследвания, проучвания и родови истории. Форумът се провежда по инициатива на филиала на Тракийския научен..

публикувано на 02.12.22 в 14:05

На Никулден палят светлините на коледната елха във Варна

Светлините на градската коледна елха във Варна ще светнат навръх Никулден, 6-ти декември, от 18 ч. на площад „Независимост“. Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са използвани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов триизмерен връх, съобщиха от Общинския пресцентър.  По традиция празникът ще започне с детски концерт, в който..

публикувано на 02.12.22 в 11:27

Кулинарен празник в навечерието на Никулден подпомага Дома за стари хора "Гергана"

 В навечерието на Никулден Варненска туристическа камара организира кулинарен празник със състезателен елемент. В конкурса индивидуални участници, отбори на учебни заведения, курортни комплекси и елитни ресторанти ще демонстрират професионалните си кулинарни умения и таланти, като се представят със свои оригинални ястия и специалитети, които гостите..

публикувано на 02.12.22 в 08:23

Как да изберем безопасни електрически лампички за Коледа

Традиционно, седмици преди Коледа, започваме да избираме украсата за празничната елха, в която почти задължително присъстват и електрическите лампички. Те обаче могат да бъдат опасни, предупреждават  от платформата „Ние, потребителите”. Експертите дават съвети как да си изберем лампички, които да са безопасни: Когато избирате светещите гирлянди,..

публикувано на 01.12.22 в 19:42