Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рекордьорите по преференции във Варна

Варна има нов рекордьор по преференциален вот. Четвъртата в листата на ГЕРБ Славенa Точева става втора. Това е кандидатът за депутат, на който 7306 избиратели са гласували доверието си и са дали подкрепата си, за да ги представлява в парламента. Тя измества Красен Кралев, тъй като е събрала 15% от гласовете за коалицията ГЕРБ-СДС във Варна. Това сочат данните на РИК при 100% обработени протоколи от секциите във Варна.

Припомняме, Славена Точева пренареди листата на изборите през април, когато имаше над 6000 преференции и от 25-та позиция застана веднага след водача Костадин Ангелов.

Лидерът на ПП "Възраждане" е вторият най-предпочитан бъдещ народен представител с 5913 гласа. Той е увеличил подкрепата към себе си с повече от два път в сравнение с изборите миналата есен.

На предходните парламентарни избори фаворит беше водачът на листата на ПП "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, за когото лично бяха гласували 3703 души. Този път той е привлякъл с над 1200 избиратели повече или сега те са 4926. На четвърто място по преференциален вот се нарежда Даниел Митов, водачът на листата на ГЕРБ-СДС, с 4139 гласа. Десетият в листата - Щерю Георгиев, собственик на верига ресторанти във Варна, почти беше на прага на Народното събрание с 3115 гласа за себе си, не му стига малко повече от половин процент, за да се придвижи към третото място и да стане депутат. 

На изборите на 14 ноември всеки четвърти, гласувал за „Демократична България“, беше дал вота си лично за Стела Николова, като тази тенденция се запазва и сега. За втората в листата с преференция са гласували 3077 души, а за водача Атанас Атанасов- 898.

За водача на варненската листа на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ, която остава извън парламента, Тошко Йорданов отметка, и за преференция са дали 1543 души.

От БСП с най-много преференции е Борислав Гуцанов - 1561 гласа.

Бившият областен управител Благомир Коцев е подкрепен лично от 1042 избиратели на "Продължаваме промяната".


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест против хартиените бюлетини

Множество хора се събраха на протест против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха пътя и това предизвика напрежение сред шофьорите, предаде БГНЕС. "Ако гражданите искат да ни подкрепят, денят е днес", обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, цитиран от БНР. "Днес е денят, в който демократичният вот на всеки..

публикувано на 01.12.22 в 19:17

Капитан I Николай Николов е новият началник на Хидрографската служба на ВМС

Капитан I Николай Николов е новият началник на Хидрографската служба на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на ВМС.  Церемонията по встъпването му в длъжност се състоя днес в присъствието на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.  А ктът за сдаване и приемане подписаха новият началник на службата капитан I..

публикувано на 01.12.22 в 17:47

Мъж, теглил пари многократно от чужди карти, получи ефективно наказание

33-годишен мъж,  използвал чужди банкови карти, е признат за виновен и получи ефективно наказание, съобщават от пресцентъра на Окръжната прокуратура във Варна.  А.Д. е осъден с „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален строг режим на изтърпяване и с глоба в размер на 5000 лева. На 5 март 2020 година мъжът е проникнал в частен..

публикувано на 01.12.22 в 17:15

КЕВР реши - цената на газа за декември скача с 19 %

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена за природния газ за декември - тя е 146 лева и 9 стотинки за мегаватчас, което е с около 19% повече, предаде БНР. Това е без цена без такси (за достъп, пренос)  и налози, (акциз и ДДС). На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена..

публикувано на 01.12.22 в 17:00

Лошото време отлага поставянето на маркировка между села в Аксаковско

Лошо е състоянието на пътя за селата Крумово - Радево - Ботево - Оборище и липсва маркировка , сигнализира в предаването "В ефир сте" по Радио Варна Стефка Георгиева от с. Ботево.  Заместник-кметът на Аксаково Гергана Иванова отговори, че маркировката е планирана и има финансиране, но дейностите са забавени заради лошите метеорологични условия...

публикувано на 01.12.22 в 16:36

Окончателно: Депутатите върнаха хартиената бюлетина

Депутатите върнаха хартиената бюлетина. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, общо 124 окончателно беше прието в секциите с над 300 избиратели да се гласува и на хартия. "Продължаваме промяната", Демократична България,  "Възраждане" и "Български възход" - общо 95 депутати гласуваха "против", предаде БНР. Мнозинството записа на второ четене, че "в..

публикувано на 01.12.22 в 16:17
Община Каварна

Общински съветници на Каварна сезират областния управител за незаконна според тях сесия

Общински съветници на Каварна сезират областния управител на Добрич да се произнесе относно законността на проведеното на 28 ноември заседание на Общинския съвет. Според сигнала то е в противоречие на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет- Каварна. Съветниците настояват актовете да бъдат оспорени в Административния съд Добрич..

публикувано на 01.12.22 в 15:54