Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Районен кмет във Варна: Жалбите за незаконно строителство от съседи са по 3-4 месечно

| обновено на 04.10.22 в 10:14
Снимката е илюстративна

Кога и как се премахват незаконни жилищни постройки, изградени в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Тези въпроси възникнаха след като нашият слушател Георги Теохаров, собственик на имот в с. Константиново, разказа, че неговите съседи не са изпълнили заповед на кмета на „Аспарухово“ за премахване на незаконна постройка до неговия парцел. По думите на Георги Теохаров, заради на жалбите, които е подал до Община Варна, кметство "Аспарухово" и кметство Константиново, е станал жертва на вандализъм от страна на съседите си, които нанасят щети на насажденията в двора му.

Георги Теохаров продължава да подава жалби в Община Варна срещу неизпълнението на заповедта за събаряне, последните две са от 5 и 16 септември. А от пресцентъра на Общината ни насочиха за конкретика към районния кмет Ивайло Маринов, който обясни, че процедурите вече са в правомощията на... Община Варна и вероятно на съда. Маринов, допълни че след като е констатирано неизпълнение на заповедта за събаряне на незаконната постройка, документите са изпратени от районното кметство за предприемане на действия по принудително изпълнение в Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" "(УСКОР) на Община Варна. За целта трябва да има фирма-изпълнител на събарянето, процедурите включват изпращане на писма до всички институции - Полиция, Пожарна безопасност, Енергото, ВиК, за да бъдат спрени комуникациите. В този конкретен случай трябва да се прецени дали ако колоната подлежаща на премахване бъде отстранена, няма да наруши конструкцията на цялата къща и има риск тя да се срути. В нашия район такива жалби постъпват по 3-4 броя месечно, те са основно от селата и вилните зони, където хората притежават къщи, допълни Ивайло Маринов.
Районният кмет на "Аспарухово" припомни, че ако ще се правят леки ремонти това става с уведомителен режим за съседите, но ако е предвидeно да се променя конструкцията на къща или постройка първо трябва да се издаде разрешение за строеж за това от общинската администрация, без него тя става незаконна
Още по темата слушайте в звуковия файл:

По публикацията работи: Мариела Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смесено гласуване и видеонаблюдение в СИК

Близо 18 часа - до малко преди 3:00 ч. през нощта продължи заседанието на Народното събрание, на което депутатите обсъждаха на второ четене промените в Изборния кодекс. Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина..

публикувано на 02.12.22 в 06:17

Без ток в петък

На 02.12.2022 г. В периода 09:00 ч. до 16:30 ч...

публикувано на 02.12.22 в 06:00

В петък - остава облачно с превалявания

Днес ще остане облачно, с превалявания от дъжд, по-значителен по количество валежи ще има в Югоизточна България. Във вътрешността на Североизточна България дъждът ще се примесва със сняг, има опасност от заледявания. Ще духа умерен, по крайбрежието с пориви до силен северен вятър. Следобед валежите постепенно ще спират, вятърът ще отслабне...

публикувано на 02.12.22 в 05:59

Протест против хартиените бюлетини

Множество хора се събраха на протест против хартиените бюлетини. Протестиращите блокираха пътя и това предизвика напрежение сред шофьорите, предаде БГНЕС. "Ако гражданите искат да ни подкрепят, денят е днес", обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, цитиран от БНР. "Днес е денят, в който демократичният вот на всеки..

публикувано на 01.12.22 в 19:17

Капитан I Николай Николов е новият началник на Хидрографската служба на ВМС

Капитан I Николай Николов е новият началник на Хидрографската служба на Военноморските сили, съобщиха от пресцентъра на ВМС.  Церемонията по встъпването му в длъжност се състоя днес в присъствието на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.  А ктът за сдаване и приемане подписаха новият началник на службата капитан I..

публикувано на 01.12.22 в 17:47

Мъж, теглил пари многократно от чужди карти, получи ефективно наказание

33-годишен мъж,  използвал чужди банкови карти, е признат за виновен и получи ефективно наказание, съобщават от пресцентъра на Окръжната прокуратура във Варна.  А.Д. е осъден с „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален строг режим на изтърпяване и с глоба в размер на 5000 лева. На 5 март 2020 година мъжът е проникнал в частен..

публикувано на 01.12.22 в 17:15

КЕВР реши - цената на газа за декември скача с 19 %

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена за природния газ за декември - тя е 146 лева и 9 стотинки за мегаватчас, което е с около 19% повече, предаде БНР. Това е без цена без такси (за достъп, пренос)  и налози, (акциз и ДДС). На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена..

публикувано на 01.12.22 в 17:00