Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансова помощ за 38 двойки с репродуктивни проблеми от Варна

Съветниците от комисията по здравеопазване към Общински съвет Варна одобриха отпускането на финансова помощ на 38 двойки с репродуктивни проблеми. Общата стойност на помощта е 88 хиляди лева. На 30 от двойките се осигуряват по 2000 лева за дейности и изследвания за асистирана репродукция, а на останалите 8 двойки по 3500 лева. От общинския бюджет тази година за подпомагане на двойки с този здравен статус остават около 6 хиляди лева, стана ясно още на днешното заседание.

Отпускането на близо 53 хиляди лева еднократни помощи за лечение на граждани одобриха още съветниците. От помощта ще се възползват общо 93 лица, а част от средствата ще са за лечение на деца. Заради поскъпването на медицинските изделия, съветниците се обединиха около мнението за увеличаване на средствата за еднократна финансова помощ в бюджета за следващата година.

Средства за ремонт на ДКЦ „Свети Иван Рилски” в Аспарухово

Съветниците разгледаха и писмо от управителя на ДКЦ „Свети Иван Рилски” в квартал Аспарухово доц. Людмил Цветков за отпускане на средства за ремонт на сградата. Общината вече е финансирала дейностите по ремонт на покрива и хидроизолация след предписание на РЗИ-Варна. След още едно предписание на здравните инспектори, предстои извършването на други строително-ремонтни дейности по обновяване на сградата и осветлението. За тях е необходима сумата от 377 хиляди лева. Доц. Цветков поясни, че лечебното заведение не разполага с тези средства. Съветниците решиха да препратят искането за отпускане на финансова помощ към ПК „Финанси и бюджет”.

Сериозна дискусия сред общинските съветници предизвика исканото от директора на Първо РПУ към ОД на МВР-Варна преместване на „метадоновата програма” от сградата на СБАЛФЗ-Варна. Причина за това са постъпилите множество сигнали на живеещи в близост до Тубдиспансера, според които районът се е превърнал в сборище на наркозависими, включително и лица от метадоновата програма, които често нарушават обществения ред.

Според замеснтик-кмета Коста Базитов, този казус не е в компетенциите на комисията по здравеопазване, а по-скоро към МВР и Общинска полиция.

„Ние не можем да посочим произволно място, на което да бъде преместена „метадоновата програма”, коментира Базитов, а общинските съветници се обединиха около мнението, че преместването не би решило проблема, тъй като където и да отидат, тези лица „водят със себе си опашка”. В крайна сметка, общинските съветници взеха решение този проблем да бъде препратен към комисията по обществен ред.

Сред другите решения на днешното заседание бяха отпускането на средства на УМБАЛ „Света Марина” по общинската програма „Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества”. И през следващата година нейният размер отново ще е 75 хиляди лева. Съветниците одобриха и продължаването на договорните отношения между Община Варна и Медицинския университет по програмата „Зеления двор на Варна”.

В края на заседанието имаше и дискусия между общинските съветници. Д-р Ивайло Митковски предложи в бюджета за здравеопазване догодина да се увеличат средствата, предвидени за обновяване на сградния фонд на лечебните заведения, както и да се инвестира повече в нова апаратура.

Другата тема, по която дискутираха членовете на комисията беше лошото финансово състояние на МБАЛ „Света Анна”, която е с натрупани дългове, а срещи болницата вече се завеждат дела от фирми, на които лечебното заведение дължи пари.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

България и Германия ще си сътрудничат в областта на енергетиката

България и Германия подписаха Съвместна декларация за сътрудничество в областта на енергетиката и климатичните действия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. „Очертахме нови перспективи пред традиционно добрите отношения между България и Германия в енергетиката. Ще разширим партньорството си в сферата на водородните..

публикувано на 08.09.24 в 17:38
Бойко Борисов

Борисов: Да се вдигне избирателната активност, да можем да направим правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи коментар пред журналисти в Пловдив.   Борисов отрече всеки да е получавал подкрепа от ДПС.  "От това, който президентът каза, е прав за едно - всички трябва да се позиционират. Моята е най-лесна, аз съм се позиционирал за първа политическа сила, това е моята битка, която иска да се позиционира около първия..

публикувано на 08.09.24 в 16:40

Париж 2024 продаде рекордните 12 милиона билета за олимпийските и параолимпийските игри

Париж счупи олимпийските рекорди по продажби на билети Париж 2024 продаде рекордните 12 милиона билета за олимпийските и параолимпийските игри, надминавайки рекорда на Игрите в Лондон 2012, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Продадени са около 9,5 милиона билета за олимпийските игри и 2,5 милиона за параолимпийските игри, които завършват..

публикувано на 08.09.24 в 16:31

Пукнатини и отломки от колоните на входа на Морската градина

Мястото е оградено с ленти. По възможност гражданите да бъдат бдителни, когато преминават в близост. До средата на XIX век, районът на днешната Морска градина е бил голо поле, извън очертанията на града.  Първообразът на градска градина за обществено ползване възникнал през пролетта на 1862 г. В началото тя..

публикувано на 08.09.24 в 16:09

Катастрофа предизвика задръстване на АМ „Тракия“ в посока София

Задръстване на автомагистрала „Тракия“ в посока София, при 305 км, заради лека катастрофа в лявата лента. Потребители в социалните мрежи съобщават, че тапата е около 4 км. Колите в двете ленти на магистралата се движат с 10 км/ ч. Близо половин час отнема преминаването през участъка. Очакванията са в следобедните часове да има по-натоварен трафик..

публикувано на 08.09.24 в 14:35
снимката е илюстративна

Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас

Бонбони с опасен консервант заливат пазара, особено в малките населени места, алармират читатели на БГНЕС. Сладкишите, които са тип „маршмелоу“ и са най-предпочитани от децата, могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза...

публикувано на 08.09.24 в 14:31
Черна котка за късмет

Времето в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър.  Утре ще е предимно слънчево . Вятърът ще се обърне от изток и югоизток, ще е предимно слаб.  Минимални температури между 11° и 16°, по Черноморието до 19°, максимални между 26° до 31°, по Черноморието малко по-ниски, за Варна минимална около 17°, максимална около..

публикувано на 08.09.24 в 13:49