Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо пет милиона актуализират бюджета на Балчик

Община Балчик

Предстои актуализация на сборния бюджет на община Балчик за тази година. В тази връзка на 14 октомври е насрочено публично обсъждане от 14,00 часа в заседателната зала на местната администрация, проектът е публикуван на интернет страницата www.balchik.bg

От справките става ясно, че първоначалната рамка от почти 31 милиона набъбва до 35, 671 млн.лв. Причините - предоставени трансфери от министерства и ведомства, както и и решения на Общински съвет - Балчик. 

При данъчните приходи са актуализирани туристическият данък и налогът върху недвижими имоти, които още в края на август са изпълнени над 80 процента. Курортната такса се покачва с още400 000 лева  и става 1,6 млн.лв., а данък сгради е завишен със 100 000 лева или общо 2,3 млн.лв.

При неданъчните е заложена актуализация на голям бройпараграфи, сочи проектът, като по-значителнакорекцияе извършена при приходите от наеми на земя. Те са вече преизпълнени с малко над два процента и се увеличават с общо 100 000 лева, или общо над 1 млн. лева. Над 80 на сто спрямо началния план е и изпълнението на такси за технически услуги. Завишават се още плановете за приходи от продажба на сгради и земя. С 200 хиляди над планирания милион се покачват очакванията от концесии.

В разходната част, бюджетът в делегираните от държавата дейности се запазва - 15, 872 млн.лв. С 11 на сто се актуализират парите за местни дейности (общо на19,799 млн.лв.)Завишениетоенай-голямовдейност "Чистота", с 800 000 лева, представляващи разходи за подземни контейнери и допълнителни контейнери за строителни отпадъци.200 хиляди над първоначалните 400 хиляди се добавят за ремонт на пътната настилка в редица селища -Гурково, Царичино, Кремена, Дропла, Змеево, Преспа, Стражица, Безводица, Ляхово, Тригорци и Дъбрава. 100 хиляди лева се разпределят допълнително за покриване разходите за електроенергия на уличното осветление. С 400 хиляди се покачват парите по програмата за туризма, в точка текущи ремонтни дейности на уличната мрежа в Балчик и някои села. Капиталовата програма е увеличена общос821 хил. лв.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29