Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен остров в езерото край Варна

| обновено на 06.10.22 в 17:38

Изкуствен остров ще бъде дом на защитени видове птици. С него ще бъдат създадени подходящи местообитания за тях, които изчезват с урбанизирането на езерата. Островът ще бъде изграден по проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, съвместно с Българското дружество за защита на птиците по европейската програма „Лайф”. Островът ще бъде разположен във Варненското и Белославското езеро на площ от 30 декара. До август 2025 година той трябва да бъде изграден. Проектът е „Демонстрация на пилотна зелена инфраструктура като печелившо решение за биоразнообразието и развитието на Варненското езеро“.

Изкуствените острови за гнездене на птици не са нещо ново. В Европа има добри практики. Посочва ги като пример Анна Натова, директор на дирекция „Управление на проекти“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

"Има такъв проект, реализиран във Франция и Нидерландия."

За изкуствения остров ще бъдат използвани инертните материали от удълбочаването на корабоплавателните канали в езерата край Варна и Белослав. 

"За задържането на острова, се предвижда, поставянето на ограждения - подводни диги с малка надводна част."

С годините в резултат на човешката дейност естествените местообитанията на птиците намаляват, коментира Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците.

"С разрастването на пристанищните комплекси, със застрояването на голяма част от крайбрежието, няма достатъчно подходящи местообитания. С изграждането на този остров, искаме да създадем такива местообитания."

Ще бъдат използвани драгажни маси, които да изградят основите на острова и да се запълни по-голямата част от конструкцията. Отгоре ще има геотекстил и материали като пясък, черупки от миди, които да наподобяват местообитанията.

Повече за изкуствения остров чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток в Североизточна България

Няколко местностите във Варна ще имат временно спиране на електричеството поради обслужване на ел.таблата от 08:30 ч. до 17:00 ч. Това са м-т Дъбравата, Малко Ю,  Студен извор, Траката, Евксиновград, Фатрико дере, ул.13-та, ул. Теодор Траянов, ул. Божидар Божилов, ул. Любен Дилов, ул. Манол Лазаров и ул. Матей Граматик, електрозахранени от ТП..

публикувано на 08.07.24 в 06:44

Слънчево и горещо в понеделник

Днес времето ще е слънчево и горещо! Ще духа слаб североизточен вятър, следобед от източна четвърт, а по крайбрежието ще се подсили от бриз. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Температури, измерени в 6ч. РУСЕ 20,  СИЛИСТРА..

публикувано на 08.07.24 в 06:19
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Критични са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12