Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градовете са за хората - за ролята на гражданите в подобряването на градската среда

Международният конкурс за нов център на Добрич дава възможност на хората да се включат активно в градското планиране

В средата на август беше обявено началото на Международния конкурс за нов център на Добрич. Идеята на местната община е да бъде избран проект за цялостната визия на централната градска част, който да бъде осъществен на етапи. Избраното жури е съставено от 9 архитекти от България, Румъния, Франция и Швейцария. След като минат през „ситото“ на експертното мнение на журито, трите най-добри проекта ще продължат към следващата „пряка“, където ги очаква мнението и становището на гражданите. 

Провеждането на подобни конкурси и активното участие на хората в градското планиране е правилният модел, който общините трябва да следват, смята ръководителят на конкурса за нов облик на центъра на Добрич архитект Явор Панев от Фондация „Оптимистас“.

„Градското планиране оказва директен ефект върху живота на хората в определен град. Те трябва да имат отношение и активност към планирането. Затова искаме тези три проекта да бъдат представени на жителите на Добрич, които да изразят своето мнение и да гласуват за този, който им харесва най-много“, коментира от своя страна юристът Цвета Йоцова от същата организация.

„Хубавото е, че има и осигурено финансиране. Журито също ще следи за финансовата рамка и възможността проекта да бъде изпълнен, а не да се превърне в нещо красиво, но само пожелателно“, допълни арх. Явор Панев.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов също се присъедини към мнението, че участието на гражданите в развитието на градските пространства е важно.

Градовете са за хората“, каза Йорданов и даде за пример със САЩ, където е живял преди години.

„Там гражданската позиция е много активна и гражданите са насърчавани за това. Те не се притесняваха да питат и нас, въпреки че сме били чужденци, за всякакви неща, включително и за публични пространства“, коментира Йордан Йорданов.

Той се надява да бъдат привлечени повече хора в този процес.

„Надявам се да дадем добър пример, който и други общини да последват“, каза кмета на Добрич.

Кметът припомни, че в момента центърът на града е в окаяно състояние.

„Центърът на Добрич беше обновен през 2010 година по незнайно какъв проект, сглобен отчасти и в последните минути с едни много тънки плочи с дебелина между 14 и 18 мм. За район като нашия с толкова големи температурни амплитуди е невъзможно една плочка с такава дебелина да издържи дълго“, поясни Йорданов.

Той обясни, че до момента не са били предприемани действия за промяна на облика на центъра заради гаранционния период.

„Иначе общината щеше да бъде глобена с 5-6 милиона лева“, коментира кмета.

Крайният срок за участие в Международния конкурс за нов облик на центъра на Добрич е до 30 ноември. Цвета Йоцова подчерта, че авторите на проектите ще останат анонимни.

„Правим така, че нито един от членовете на журито да не знае имената на авторите на проектите, които оценяват. Идеята е да се оценяват проектите, а не проектантите за да няма подвеждане, влияние или някакви съмнения“, каза Йоцова.

Архитект Явор Панев поясни, че журито е съставено от хора с опит в промяната на облика на подобни градски пространства по целия свят.

„Надявам се и участниците да бъдат от различни страни за да има повече гледни точки, от които да се избере най-добрата“, коментира Панев.

Победителите ще бъдат обявени на 19 декември.

Цвета Йоцова заяви, че до момента подобни конкурси са се случвали много трудно в България.

Сега обаче нещата се променят. Пример за това е и сградата на „Карим дом“ във Варна, която преди дни стана големият победител в четвъртото издание на конкурса „Архитектурни награди на България 2022“, организиран от Камарата на архитектите.

Според архитект Панев и адвокат Йоцова, тази награда е признание за това, че моделът с международните конкурси е правилен и успешен.

Те се надяват подобен конкурс да се проведе и за Дупката в центъра на Варна, където нещата са в застой поради редица фактори. 

Чуйте какво споделиха в студиото на Радио Варна кметът на Добрич Йордан Йорданов, арх. Явор Панев и адвокат Цвета Йоцова: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31