Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УМБАЛ „Света Марина“ иска 47,3 млн.лв. за строеж и оборудване на нова инфекциозна клиника във Варна

За изграждане на нова сграда на инфекциозна болница във Варна, настоява екипът на Университетската болница „Св. Марина“, под чието крило e инфекциозното здравно заведение.

Сегашната сграда на инфекциозната болница е въведена в експлоатация през 1962 година и към днешна дата не отговаря на никакви конструктивни, технологични и санитарни норми, се казва в писмо на екипа на УМБАЛ „Света Марина“ до министър-председателя на България, министрите на здравеопазването, образованието и финансите, а на местно ниво – до кмета на Варна, областния управител и Общинския съвет.

Проверка на РЗИ-Варна от септември тази година установява куп нарушения в инфекциозна болница въпреки извършването на медицинска дейност – покривът тече, на много места мазилката е изкъртена, в голяма част от стаите има плесен, плочките са начупени, металните повърхности са корозирали, вратите са амортизирани, осветителните тела са необезопасени и изпочупени. Необходимо е да се извърши ремонт на ВиК-инсталацията, а топла вода има за около три часа за денонощие. Това затруднява спазването на добър хигиенен и противоепидемичен режим и създава риск от възникване и разпространение на вътреболнични инфекции, се казва в предписанието на здравните инспектори.

Екипът на болница „Света Марина“ иска да бъдат заложени 47.3 млн. лева в държавния бюджет за следващата година за построяване на нова сграда за инфекциозна болница. Определено е място в двора на университетската болница -  разгъната застроена площ от 7 800 квадратни метра, сграда на три етажа с 50 болнични стаи със 100 легла.

За предпроектни проучвания са нужни 800 хил. лева, за строеж 36 млн. лева, за изграждане на информационна, комуникационна структура и оборудване – 8 млн. лева, за специализирано оборудване – 2.5 млн. лева. Отговорността за изпълнението е възложена на УМБАЛ „Св. Марина“.

Общинските съветници от ПК "Здравеопазване" към варненския Общински съвет, дадоха положително становище на искането на УМБАЛ "Света Марина" за изграждане на нова инфекциозна болница във Варна. Проф. Анелия Клисарова коментира, че общината не може да изгради със собствени средства клиниката, но е категорична, че от много години Варна има нужда от нова такава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2 700 се явяват на трета матура днес

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220, предаде БНР...

публикувано на 22.05.24 в 11:28

11 учители, психолози и директори от Варна с наградата "Неофит Рилски" на РУО

Регионалното управление на образованието във Варна обяви списъка с отличените педагогически специалисти, удостоени с наградата "Неофит Рилски" и почетния знак на РУО тази година.  Носители на наградата "Неофит Рилски" са 11 преподаватели от различни населени места във Варна. Това са: Йорданка Драгнева Николова , учител по професионална..

публикувано на 22.05.24 в 11:02

Балчик се подготвя за празника на града - 24 май

С по­до­ба­ващ об­лик Бал­чик за по­ре­ден път пос­ре­ща своя праз­ник - 24 май. Най-ран­но­то сви­де­тел­ство за от­бе­ляз­ва­не­то му да­ти­ра от на­ча­ло­то на ми­на­лия век. И в то­зи праз­ни­чен ден по ут­вър­де­на дъл­го­го­диш­на тра­ди­ция мес­тна­та власт ще удос­тои с наг­ра­ди учи­те­ли, уче­ни­ци и дей­ци на кул­ту­ра­та със зна­чи­тел­ни..

публикувано на 22.05.24 в 10:56
Снимката е илюстративна

Заради проблемен запис на матурата по английски: Родители настояват за максимален брой точки

Родители настояват учениците, явили се на втора задължителна матура по английски език, да получат максимален брой точки на задачата за слушане с разбиране, предаде БНР.  Причината: оплаквания на зрелостници, че аудиозаписът не е бил с добро качество. "Всички деца са споделили помежду си, че записът не се е чувал добре, пращяло е, шумяло е. В крайна..

публикувано на 22.05.24 в 10:44

Промени в движението за 24 май в центъра на Варна

В централната част на Варна ще бъдат въведени промени в движението на пътни превозни средства във връзка с честването на 24 май.  Площад „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде затворен за движение от 07:50 часа до приключване на събитието (около 14:00 часа), както и следните участъци от булевардите: 1. Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. Св. Кирил..

публикувано на 22.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна

Заловиха 40-годишен за кражба от детска градина в кв. "Аспарухово"

40-годишен варненец е заловен от екип на Четвърто районно управление на полицията във Варна за кражба от детска градина в кв. "Аспарухово".  Той е откраднал два преносими компютъра и сумата от около 4 000 лева от детското учебно заведение през месец април. Инцидентът е отпреди месец, а до реакцията на полицията се стигнало след подаден сигнал от..

публикувано на 22.05.24 в 10:19

22-годишна жена пострада в катастрофа в центъра на Варна

Настанена в ортопедия, с фрактура на двете кости на лява предмишница, без опасност за живота, е 22- годишна варненка, вследствие на пътнотранспортно произшествие.  Инцидентът е станал вчера, около 17.40 часа, на централен варненски булевард.  Младата дама, шофирала лек автомобил, е била засечена от друга кола, която я блъска и се стига до злополуката...

публикувано на 22.05.24 в 10:14