Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредната инсталация на "Солвей Соди" за изгаряне на боклук на публично обсъждане днес

Среща с жителите на девненския кв.Повеляново ще проведе днес ръководството на "Солвей Соди" по повод обявеното инвестиционно намерение от завода за изграждане на инсталация за оползотворяване на алтернативни горива и/или биомаса, основно неопасни битови отпадъци.

Стойността на инвестицията ще е около 350 милиона лева и тя вече е внесена за съгласуване във варненската Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ). След проведената първа публична среща по този повод общинският съветник Денис Куцаров от местния парламент в Девня обяви, че на следващото му ще предложи да се проведе референдум „за” или „против” изгарянето на отпадъци в Община Девня.Тези инсенератори навлязоха много близо до живущите в Девня – визирам този до кв. Химик, който е на 500 м. от жилищен блоков. Всеки се оплаква от миризми, от напрашаване на колите даже, аргументира се Куцаров.

Срещата е днес 24.10., понеделник в 17:30 ч. в Младежкия дом в кв.Повеляново

Новата инсталация за горене на отпадъци и биомаса ще намали вредните емсии, които се отделят от произвоствата в завода поне с 300 хиляди тона и ще се обработват местни отпадъци, чието депониране е нерешен проблем за страната ни. Това подчерта директорът „Проекти за енергиен преход“ в предприятието Тодор Никололов. Съоръжението ще замести досегашната инсталация за пара, която използва вносни твърди горива. Под алтернативни горива се разбира основно неопасни битови отпадъци. Очаква се изграждането на инсталацията да приключи до края на 2025 година.

Тази инвестиция се прави за да намали въглеродния отпечатък на завода, да гарантира неговото съществуване и конкурентноспособност в бъдеще. Скоро депонирането на отпадъци пряко, необработени скоро ще бъде забранено и това е правилната политика. Това подчерта Тодор Николов и подчерта, че прозрачност в контрона на чистотата на въздуха в района трябва да има и показване на процесите на очистване на газовете. По възможност да се отчита в реално време както пред самата инсталация, така и на обществени места, където хората да виждат данните, допълни мениджърът на „Солвей Соди“.

Междувременно гражданското сдружение "Дишай, Девня" разпространи отворено писмо към, местната власт и девненци, с което апелира да изпратят писмени становища в Екоинспекцията за новата инвестиция в рамките допустимия срок. „Общински съвет Девня е ДЛЪЖЕН да работи в интерес на общината и населението и да намери баланс в интересите на гражданите и икономическите интереси на предприятията тук”, се подчертават в отвореното писмо "Дишай, Девня", се казва в поста на "Дишай Девня".


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакциите на бг политиците за Тръмп

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва. Това написа президентът..

публикувано на 14.07.24 в 10:53

Стелиян Стойчев: Ненужни горими материали из дворовете в големи количества

Изоставена къща изгоря в балчишкото село Дъбрава, а пожарът обхвана още 12 двора и стопански постройки. След четири часа борба на екипи от Балчик и Добрич с четири камиона и 10 души огнената стихия е потушена, спасени са 11 къщи, съобщи началникът на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението Стелиян Стойчев. Сигнал за огъня,..

публикувано на 14.07.24 в 10:25

Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса , предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун , съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение..

публикувано на 14.07.24 в 09:50

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение. Общо 250 участници, 68 от които..

публикувано на 14.07.24 в 09:48

Оранжев код за жега в цялата страна в неделя

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за цялата страна в неделя. Времето ще бъде слънчево и горещо, със слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35 и 40 градуса, в София - около 37. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа..

публикувано на 14.07.24 в 09:32
Пожар. Снимката е илюстративна.

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина..

публикувано на 14.07.24 в 09:31

Атентаторът извършил покушението срещу Доналд Тръмп е идентифициран

Стрелецът срещу Тръмп е идентифициран като Томас Матю Крукс . 20-годишен въоръжен мъж е стрелецът, ранил Доналд Тръмп при опит за убийство на митинг в Пенсилвания в събота в един от най-ужасяващите актове на насилие в политическата история, пише "Дейли мейл". Бившият президент говореше на хиляди фенове, когато се хвана за ухото, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:27